Φτιάχνει κλίμα εκλογών ο Τσίπρας

Φτιάχνει κλίμα εκλογών ο Τσίπρας

Αλλάζει την ατζέντα από το γήπεδο της κοινωνίας, που οικονομικά έχει καταρρεύσει

-Με δίκες και διώξεις στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα πάει μέχρι τις κάλπες…
-Ο Παπαντωνίου είναι μόνο η αρχή

Υπό την πίεση των εξελίξεων και του ισχυρού ακόμα απόηχου της παραίτησης Κοτζιά και των κλυδωνισμών που προκλήθηκαν στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Μαξίμου προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα επιχειρώντας διπλό χτύπημα για να καλύψει, όσο μπορεί, τα εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά προβλήματα.

Από τη μια επανέφερε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και άναψε το πράσινο φως για την εκκίνηση των διαδικασιών και των ψηφοφοριών στη Βουλή, από την άλλη έβαλε στο προσκήνιο τη σκανδαλολογία, κραδαίνοντας τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία (ΚΕΕΛΠΝΟ, «Ερρίκος Ντυνάν» κ.ά.), αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Το Μαξίμου επιχειρεί με τη διπλή αυτή ατζέντα να θολώσει τα νερά και να αποπροσανατολίσει, ωστόσο φαίνεται ότι και πάλι αυτοεγκλωβίζεται σε νέο κύκλο αναταράξεων, καθώς βουλευτές και στελέχη δεν φαίνεται να ομονοούν στο θέμα των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας, ζήτημα στο οποίο είναι κάθετα αντίθετος ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, αλλά και στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού η συνθετική πρόταση που υιοθετήθηκε μετά από συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις δεν φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα.

Πέραν των σοβαρών πολιτικών προβλημάτων που δημιουργεί η πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς αυξάνει τον αριθμό των ψηφοφοριών από τρεις που είναι σήμερα (προκειμένου να βρεθεί ο αριθμός των 180) στις εννέα, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές ανοίγει ο δρόμος για μια διαδικασία ευτελισμού του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς θα υπάρχει πολιτικός τζόγος και χοντρό παζάρι πριν από κάθε ψηφοφορία προκειμένου να βρεθεί ο «μαγικός» αριθμός των 180. Αν όμως και πάλι δεν βρεθούν 180 στην ένατη ψηφοφορία, τότε ο Πρόεδρος εκλέγεται από τον λαό (χωρίς διάλυση της Βουλής), ανάμεσα στους δύο πρώτους από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

Όμως ακόμα και αυτή η συνθετική πρόταση συμβιβασμού, στην οποία αναγκάστηκε να καταφύγει ο Αλέξης Τσίπρας για να κλείσει το εσωκομματικό μέτωπο, δεν φαίνεται να είναι πλήρως αποδεκτή από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι ΑΝΕΛ προωθούν και στηρίζουν πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, με λελογισμένη ενίσχυση των εξουσιών του. Πάντως οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ωστόσο φαίνεται πως ανακύπτει πρόβλημα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και με τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δεν συμφωνεί με εκλογή Προέδρου από το λαό, καθώς εκτιμά πως έτσι δημιουργείται διαρχία που παραλύει τη χώρα και το πολιτικό σύστημα.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Μαξίμου για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι γραμμένη στο πόδι και δεν έχει καμία μεταρρυθμιστική τομή.

Ουσιαστικά εξυπηρετεί τον στόχο του αντιπερισπασμού από πλευράς Μαξίμου και αυτό που επιδιώκεται είναι να διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα η συζήτηση και αντιπαράθεση γύρω από τη συνταγματική αναθεώρηση ώστε να περνάνε στα ψιλά σοβαρότερα ζητήματα και κυρίως να πέσουν οι τόνοι για το Σκοπιανό, τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο, όπου, πλην απροόπτου, θα έλθει το μπαλάκι της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ελληνική Βουλή.

Με δεδομένο μάλιστα ότι από τα μέσα Νοεμβρίου θα αρχίσουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή για τα νομοσχέδια που συνδέονται με τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ενώ θα ακολουθήσουν ο προϋπολογισμός, η συνταγματική αναθεώρηση και η Συμφωνία των Πρεσπών, το Κοινοβούλιο αναμένεται να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και α­ντιπολίτευση, με το Μαξίμου να προσδοκά να έχει τουλάχιστον προλάβει να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για το Σκοπιανό.

Η αντιπολίτευση, όχι χωρίς προβλήματα, πιέστηκε κατ’ αρχήν από το Μαξίμου για να συρθεί στη συ­νταγματική αναθεώρηση από τις κυβερνητικές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν δέχεται να ξεκινήσει η αναθεώρηση προκειμένου να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ωστόσο δεν μπορούσε να είναι απούσα από μια κορυφαία κοινοβουλευτική και πολιτική διαδικασία όπως είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα συναινέσει στις προχειρογραμμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως λένε μάλιστα πολιτικοί παρατηρητές, θα είναι μια χρυσή ευκαιρία, λίγο πριν από τη μεγάλη μάχη για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, να βομβαρδίσει την κυβέρνηση και να την καταγγείλει πολιτικά μέσα από το Κοινοβούλιο.


Σχολιάστε εδώ