Η διατροφή χωρίς γλουτένη οδηγεί σε διαβήτη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη οδηγεί σε διαβήτη

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι το πιο διαδεδομένο trend στο κομμάτι της διατροφής, ωστόσο σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε meeting της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Όρεγκον, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

«Για όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη ή διαγνωσμένη ευαισθησία στη γλουτένη, η δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μονόδρομος. Οι μη πάσχοντες όμως θα πρέπει να το ξανασκεφθούν, γιατί η αποφυγή της πρωτεΐνης αυτής που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το αλεύρι δεν φαίνεται να είναι χωρίς κινδύνους. Η τεχνητή αφαίρεσή της από τα τρόφιμα φαίνεται ότι ενεργοποιεί μια ανοσολογική απόκριση του οργανισμού που οδηγεί σε διαβήτη», τόνισε ο Σωτήριος Αδαμίδης, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Διαβήτη, Μεταβολικού Συνδρόμου & Παχυσαρκίας (ESoDiMeSO), διευθυντής της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με αφορμή το 5ο Συνέδριο της ESoDiMeSO.

Το εν λόγω συνέδριο ανέτρεψε πολλές ακόμη, καλά εδραιωμένες απόψεις σχετικά με την υγεία και τη διατροφή μας. Ειδικότερα:

Αθώα τα κορεσμένα λιπαρά;
Όπως τόνισε ο Γεώργιος Ανδρεόπουλος, παθολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO, «πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και στο κομμάτι της χοληστερίνης. Η κατανάλωση αυγών έχει πια απενοχοποιηθεί (σε μεγάλο βαθμό), ενώ πλέον οι τιμές της χοληστερίνης από μόνες τους δεν αρκούν για να μας πουν αν κάποιος έχει ή όχι αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με νέες εξετάσεις (όχι ακόμη διαθέσιμες στη χώρα μας) που πραγματοποιούνται με μαγνητικό συντονισμό μπορούμε πια να προσδιορίσουμε τον αριθμό των LDL σωματιδίων στο αίμα- αν αυτά είναι κάτω από ένα όριο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι μικρότερος, ακόμη κι αν οι τιμές της ολικής του χοληστερόλης είναι πολύ υψηλές.

Πρόσληψη πρωτεΐνης
Όπως επεσήμανε η ιατρός –βιοπαθολόγος, με εξειδίκευση στην Ιατρική Παχυσαρκίας και στην Ιατρική Αντιγήρανσης Μαρία Ψωμά, «υπάρχουν πάρα πολλές δίαιτες της μόδας που δυστυχώς πολλοί βρίσκουν στο ίντερνετ και κάνουν χωρίς παρακολούθηση, όμως είναι επικίνδυνες. Θα πρέπει να υπάρχει πάντα μια επίβλεψη ιατρική, με ιατρικό ιστορικό και αιματολογικές εξετάσεις».

«Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης προκαλεί προβλήματα στη ρύθμιση του μεταβολισμού και δυσκολία αποβολής της από τους νεφρούς, δημιουργώντας τοξικότητες», πρόσθεσε η παθολόγος του Ιατρικού Κέντρου και μέλος του ΔΣ της EsoDiMeSO Ελένη Σδράκα.

Καφέ να πίνουμε;
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη «η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μικρότερη εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών μας. Αυτά τα οφέλη είναι εμφανή σε όσους πίνουν τουλάχιστον τρεις καφέδες την ημέρα, για 15 χρόνια», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ρόλος της καφεΐνης είναι σημαντικός και στο αδυνάτισμα».


Σχολιάστε εδώ