Πλειστηριασμοί και δικαστικές διώξεις

Πλειστηριασμοί και δικαστικές διώξεις

Του
ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΛΙΟΥ
Διδάκτορος Οικονομικών,
μέλους ΠΓ της ΛΑΕ
e-mail:[email protected]
https://ytoliosblog.wordpress.com


Η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων έχει εκτός από οικονομική και κοινωνική διάσταση, με την υφαρπαγή λαϊκών κατοικιών από τράπεζες και funds. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις προς τους υπερεθνικούς θεσμούς, στο διάστημα 2019 – 2021 θα πρέπει κάθε χρόνο να βγαίνουν στο σφυρί 20.000-25.000 ακίνητα. Πρακτικά σημαίνει ότι ως τα τέλη του 2021 τα σπίτια μιας ολόκληρης πόλης 50.000 κατοίκων θα αλλάξουν ιδιοκτήτες και θα περάσουν από τα χέρια οικογενειών στα χέρια τραπεζών, ιδιωτών και ξένων funds.

Επίσης, μια άλλη εικόνα που σύντομα θα δούμε είναι οι μαζικές εξώσεις και άστεγες οικογένειες στον δρόμο, με βαλίτσες, κουβέρτες κ.λπ. Ο νόμος Κατσέλη, που προσφέρει σήμερα ένα πέπλο ασφαλείας για την πρώτη κατοικία, εκπνέει στις 31/12/2018.

Η μαζική ρευστοποίηση «κόκκινων» δανείων σε χαμηλή τιμή θα εντείνει από την άλλη το πρόβλημα βιωσιμότητας των τραπεζών (δραστική μείωση ενεργητικού) και τη δυνατότητα χορήγησης ρευστότητας (δανειοδοτήσεις) στην οικονομία, ιδιαίτερα προς μικροεπιχειρήσεις, αγρότες και καταναλωτές (λίγα και ακριβά δάνεια).

Χαρακτηριστικό, οι νέες χορηγήσεις από 11,8 δισ. το 2010 μειώθηκαν σε 3,7 δισ. το 2015 και 3,1 δισ. το 2017! Η εσπευσμένη εκκαθάριση «κόκκινων» δανείων δημιουργεί την ανάγκη νέας… αιμοδοσίας κεφαλαίων. Το ερώτημα είναι: Από πού θα βρεθούν κεφάλαια (ύψους 5-6 δισ.) για σωτηρία των τραπεζών; Να σημειώσουμε ότι η χρηματιστηριακή αξία των τεσ­σάρων συστημικών τραπεζών (η λεγόμενη κεφαλαιοποίηση) από 8,6 δισ. στις αρχές του 2018 έπεσε κάτω από 5 δισ. μετά τις τελευταίες αναταράξεις στο ΧΑΑ!

Προφανώς οι μέτοχοι δεν θέλουν να βάλουν… το χέρι στην τσέπη. Το «κούρεμα» καταθέσεων… α λα Κύπρος έχει αιχμηρές γωνιές. Μια νέα ανοικτή ανακεφαλαιοποίηση θα συναντήσει εμπόδια από την Ευρωζώνη. Η αναζήτηση… αιμοδοσίας κεφαλαίων από το Δημόσιο και η παραμονή του ελέγχου των τραπεζών στους ιδιώτες φαίνεται… ελκυστική λύση για τους τραπεζίτες. Αυτήν τη λύση ουσιαστικά επεξεργάζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τα σενάρια για όχημα ειδικού σκοπού κ.ά.

Από την άλλη, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, κάτι που ενοχλεί ιδιαίτερα τους τραπεζίτες, την κυβέρνηση και τα υπερεθνικά αφεντικά της Ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος της δίωξης αγωνιστών κατά των πλειστηριασμών και πρώτα απ’ όλα του γραμματέα της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Πρόκειται για διώξεις καθαρά πολιτικές, που για πρώτη φορά γίνονται στην περίοδο της Μεταπολίτευσης κατά επικεφαλής δημοκρατικού πολιτικού κόμματος. Η ΛΑΕ χαιρετίζει το κύμα αλληλεγγύης από όλες τις αριστερές και δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις. Πρόκειται για θέμα που αφορά την προάσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και λαϊκών ελευθεριών του ελληνικού λαού.

Όσον αφορά την επίλυση των «κόκκινων» δανείων», η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών και η εφαρμογή πολιτικής σεισάχθειας στα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, καθώς και ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δάνεια μικροεπιχειρήσεων και αγροτών και αυτοαπασχολουμένων με χαμηλά εισοδήματα, ενώ δάνεια των στρατηγικών κακοπληρωτών και λαμόγιων του συστήματος πρέπει να πληρωθούν.

Αυτό προϋποθέτει την ανάπτυξη ισχυρού κινήματος αντίστασης και τη δημιουργία ενός εναλλακτικού πόλου, ενός μετώπου των αριστερών, αντιφιλελεύθερων και πατριωτικών δυνάμεων, που στηριζόμενο στον λαό θα πετύχει την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών και θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική εξόδου από την κρίση.


Σχολιάστε εδώ