Κάθε χρόνο, τουλάχιστον 100.000 μετανάστες από τον Νίγηρα και τις γειτονικές υποσαχάριες χώρες συνήθιζαν να περνούν από εδώ για να φτάσουν στη Λιβύη με την ελπίδα της Ευρώπης.
Ο Νίγηρας μπροστά σε μεταναστευτικό αδιέξοδο
Συνήθιζαν, γιατί τώρα ο Νίγηρας δρα ως χωροφύλακας της Ευρώπης στο μεταναστευτικό. Η ιδέα είναι απλή: χρησιμοποιεί την αστυνομία και τον στρατό για να εμποδίσει τους μετανάστες να φύγουν από τη χώρα. Επιλέγει τους λίγους τυχερούς που το αίτημα ασύλου τους έχει γίνει δεκτό στην Ευρώπη και τους τοποθετεί σε ειδικά κέντρα υποδοχής, μέχρι τη μετεγκατάστασή τους.
Σε αντάλλαγμα των προσπαθειών του να περιορίσει την παράτυπη μετανάστευση, ο Νίγηρας, μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, παίρνει χρηματοδότηση από την Ε.Ε., στην οποία περιλαμβάνονται και ποσά για να βοηθηθούν οι δουλέμποροι να αλλάξουν δουλειά.
Έχει όμως όλο αυτό αποτέλεσμα; Εξαρτάται για ποιον. Για την Ευρώπη σίγουρα. Ο αριθμός μεταναστών που διασχίζουν τον Νίγηρα έχει μειωθεί θεαματικά. Για τον Νίγηρα δεν έχει αποτέλεσμα. Σύμφωνα με την ρεπόρτερ του Euronews Βαλερί Γκοριά που βρέθηκε εκεί, τα ευρωπαϊκά χρήματα δεν φτάνουν σε πολλούς. Οι απλοί πολίτες δεν μπορούν να ισοφαρίσουν τις απώλειες που έχουν σήμερα στο εισόδημά τους, επειδή η οικονομία της χώρας στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στους μετανάστες που πέρναγαν το κατώφλι του Νίγηρα.
Ο Νίγηρας πρέπει επίσης όμως να διαχειριστεί τους χιλιάδες αφρικανούς μετανάστες που επιστρέφουν τον τελευταίο καιρό από την Λιβύη. Εκεί έπεσαν θύματα βίας και εκμετάλλευσης. Τώρα περιμένουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Περίπου 300.000 μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα που επιστρέφουν και παιδιά βρίσκονται αυτή την στιγμή εγκλωβισμένοι στον Νίγηρα. Πολλοί από αυτούς προσπαθούν να ακολουθήσουν διαφορετικές οδούς μέσα από την έρημο για να φτάσουν στη Λιβύη και μετά στην Ευρώπη. Ο αριθμός των θανάτων εκεί έχει αυξηθεί δραματικά.
Το βασικό ζήτημα είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει λοιπόν το πρόβλημα στην πηγή του, στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που δίνει για το μεταναστευτικό, δαπανάται στην ενίσχυση της ασφάλειας. Πρέπει να επενδύσει σ’ αυτές τις χώρες, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους νέους, ώστε αυτοί να μην μεταναστεύουν, να μην παραβατούν λόγω φτώχειας και να μην εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες.
Πηγή: euronews.com