Γιατί τόση αδιαφάνεια από το Κτηματολόγιο;

Γιατί τόση αδιαφάνεια από το Κτηματολόγιο;

Η πρόσφατη αποκάλυψη για την «εν κρυπτώ» μεταβίβαση 10.000 και πλέον κρατικών ακινήτων στο Υπερταμείο επαναφέρει τη συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια την οποία οφείλει να έχει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος σε σχέση με το Κτηματολόγιο, τα γεωχωρικά δεδομένα και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτά.

Το Κτηματολόγιο αρνείται επίμονα να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές οδηγίες περί ελεύθερης πρόσβασης όλων στα γεωχωρικά δεδομένα και στερεί από τους πολίτες κάτι το οποίο δικαιούνται.

Όλα τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο θα πρέπει να αποκαλυφθούν σε όλους μέσω του Κτηματολογίου, όπως και οι αεροφωτογραφίες, τα διοικητικά όρια και το οδικό δίκτυο. Η κοινωνία οφείλει να γνωρίζει την ακίνητη περιουσία της, την τοποθεσία της πάνω στον χάρτη, την έκταση, τα όρια και το εμβαδό της. Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου, θα πρέπει όλοι οι πολίτες, οι επαγγελματίες και οι μελλοντικοί επενδυτές να έχουν ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα.

Με την ευκαιρία και ένα ερώτημα. Ο φορέας του Κτηματολογίου χορηγεί δωρεάν στις δημόσιες αρχές κτηματολογικά δεδομένα. Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ πλήρωσε, όπως όλοι οι ιδιωτικοί φορείς, για να λάβει τα δεδομένα για τα 10.000 ακίνητα ή τα έλαβε δωρεάν;


Σχολιάστε εδώ