Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη συνταγματική αναθεώρηση

1) Όχι κατάργηση του άρθρου 3 που αναφέρεται στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησιάς. Θα υπάρξει αναθεώρηση, με στόχο έναν ιστορικό συμβιβασμό και χωρίς η κυβέρνηση να οδηγηθεί σε ρήξη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

2) Ορίζεται ανώτατο όριο θητειών για τους βουλευτές. Συγκεκριμένα τρεις συνεχόμενες θητείες (12 χρόνια) ή να έχουν συμπληρωθεί τα 3/4 της θητείας.

3) Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μετά την αποτυχία με 200 ψήφους και 180 ψήφους όχι εκλογές, αλλά επί έξι μήνες, θα γίνεται κάθε μήνα εκλογή μήπως και βρεθούν οι 180 ψήφοι και αν δεν βρεθούν τότε θα γίνει εκλογή του Προεδρου από τον λαό. Υπάρχει και το σενάριο για εκλογή με 151 ψήφους.

4) Ψήφος ομογενών. Να εκλέγονται 5 βουλευτές και οι οποίοι δεν θα αθροίζονται στα πανελλαδικά ποσοστά.

5) Απλή αναλογική. Ακόμη και ένα κόμμα να πάρει 30% και να βγάζει 100 βουλευτές θα έχει ένα μπόνους από 10% μέχρι 20 βουλευτές.

6) Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι εκλεγμένος (βουλευτής) με την δυνατότητα να κάνει υπουργούς και μη βουλευτές.

Οι παραπάνω προτάσεις θα αποφασισθούν από το κόμμα/κυβέρνηση και στη συζήτηση στις Επιτροπές θα υπάρξουν τροποποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την Απλή αναλογική, ώστε να μη νοθεύεται η ψήφος και εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας. «Προτείνουμε την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος, που θα προβλέπεται στο Σύνταγμά μας και καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας. Αυτή η πρόταση δυσπιστίας δεν θα μπορεί να γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο, παρά μόνο αν γίνει δεκτός και νέος πρωθυπουργός. Αυτό δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου» σημείωσε.

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.

«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκής βούλησης σε συνθήκες διάχυσης των πολιτικών εξουσιών, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ότι εδώ έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών. Σχολίασε ότι μία λύση είναι η διενέργεια μίας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μία άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Όπως είπε, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση».

Παράλληλα πρότεινε ο πρωθυπουργός να είναι αιρετός από τον ελληνικό λαό, «ώστε να μην ξαναδούμε πρωθυπουργούς που να ορίζονται, όπως συνέβη στη διάρκεια της κρίσης». Άλλο ένα μέτρο που αφορά την αρχιτεκτονική των θεσμών, συνέχισε, είναι όμως και η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. «Διότι ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους έχει οδηγήσει σήμερα σε θεσμικούς λαβυρίνθους» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «εμείς είμαστε με τη δημοκρατία, όχι με την αριστοκρατία. Γι’αυτό επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος. Θεσμοθετούμε τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Μέτρα που φέρνουν τον διάλογο, τη διαφωνία και αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων στο προσκήνιο. Διότι έτσι συγκροτούνται οι ισχυρές δημοκρατίες. Όταν εμπιστεύονται και όχι όταν φοβούνται τη λαϊκή κρίση».

«Ο λαός αποτελεί για μας το κύριο, το βασικό, το ισχυρότερο θεσμικό αντίβαρο», τόνισε ο πρωθυπουργό, για να συμπληρώσει: «Και σε αυτό βρισκόμαστε απέναντι σε όσους κάνουν λόγο για την αδαή πλειοψηφία που μετατρέπεται, βέβαια, σε σοφή πλειοψηφία υπό μια και μόνη προϋπόθεση: Να ψηφίζει τους νόμιμους και αιώνιους ιδιοκτήτες της χώρας κάθε τέσσερα χρόνια».

«Όταν το κάνει αυτό είναι σοφός, όταν δε το κάνει είναι αδαής», παρατήρησε. Σχολίασε όσους επικαλούμενοι αποφάσεις δημοψηφισμάτων που έχουν επιφέρει συνέπειες, όπως για παράδειγμα το βρετανικό δημοψήφισμα, λένε ότι τα δημοψηφίσματα είναι λάθος γιατί ο λαός παρασύρεται εύκολα και δεν ξέρει και θεωρούν ότι μόνο αυτοί ξέρουν.

«Ακόμη και αν υποθέταμε ότι έχουν δίκιο, θα έπρεπε εντούτοις να τους ζητήσουμε να τολμήσουν να πουν τα πράγματα με το όνομά τους σε σχέση με το πολίτευμα που υπερασπίζονται: Διότι αυτό δεν είναι η δημοκρατία αλλά η αριστοκρατία» επισήμανε. «Επειδή, όμως, εμείς είμαστε με τη δημοκρατία και όχι με την αριστοκρατία, θα επιμένουμε να την υπερασπιζόμαστε ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η παρούσα συνταγματική διαμόρφωση δημιουργεί μια κάστα, την κάστα του πολιτικού προσωπικού. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να υπάρχουν πολίτες Α’ & Β’ κατηγορίας… Ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών αποτελεί την θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας. Ήρθε η ώρα να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών» ανέφερε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει η βουλευτική ασυλία, ώστε να καλύπτει μόνο αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση καθηκόντων του βουλευτή. Πρότεινε δε να τεθεί όριο βουλευτικών θητειών, ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες συναλλαγής με το εκλογικό σώμα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, την σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά».

Ο τελευταίος άξονας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την ενίσχυση της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων.

«Γνωρίζουμε την επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, που είναι ταυτισμένη με τον νεοφιλελευθερισμό. Όλοι και όλες μας γνωρίζουμε την απαξίωση του δικαιώματος στην εργασία, την τάση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αποδυνάμωση της προστασίας των κοινών αγαθών, τη συνταγματική αφωνία για κρίσιμα πεδία του κοινωνικού κράτους», τόνισε.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας του διαλόγου είχαμε πάρει συγκεκριμένη θέση, η κυβέρνηση είχε διακηρύξει τη βούλησή της για ένα Σύνταγμα που:

> Θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

> Θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων.

> Θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό.

> Θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

«Και όλες αυτές είναι προτάσεις στις οποίες επιμένουμε, πόσο δε μάλλον όταν έχουμε ζήσει στο πετσί μας την εμπειρία των μνημονίων», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μια 5ετία χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συνταγματική αναθεώρηση έπρεπε να είχε γίνει 4 χρόνια πριν και δεν έγινε με απόλυτη την ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Γιατί, όπως σημείωσε, ενώ είχε καταθέσει προτάσεις, μία επιτροπή με επικεφαλής τότε τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας επέλεξε αυτές τις προτάσεις να μην τις καταθέσει ποτέ στη Βουλή, καθώς εσκεμμένα επέσπευσε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά σχεδόν τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να πάει στις καλένδες η προσπάθεια για τη συνταγματική αναθεώρηση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι «πολύ μεγάλο μέρος των προτάσεων εκείνων της Επιτροπής Παυλόπουλου συμπεριλαμβάνεται στις προτάσεις που σήμερα καταθέτουμε».


 «Ενδόμυχη επιθυμία Μητσοτάκη να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών»


Σχολιάζοντας τη χθεσινή αντίδραση της ΝΔ στην επιστολή που έστειλε ο ίδιος στους αρχηγούς κομμάτων ζητώντας τους να συμμετάσχουν με προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα εκκινήσει η κυβέρνηση με πρόταση 50 βουλευτών, ο πρωθυπουργός διαπίστωσε μία «αμήχανη στάση». «Μια παιδιάστικη αντίδραση: “Βάλτε και τα δικά μου μέσα, αλλιώς εγώ δε παίζω…”», σχολίασε. «Μια αντίδραση, που αντιστοιχεί σε τζογαδόρους και όχι σε σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις, όταν μάλιστα διάβαζα διαρροές να μιλούν με χαρτοπαιχτικούς όρους του τύπου ρελάνς και άλλα παρόμοια», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι η αντίδραση της ΝΔ δείχνει με «κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητάς της».

«Πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ.Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του. Και καλούμε όλα τα κόμματα να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης τους ενώπιον του λαού. Τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και των αποφάσεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας ειδικότερα για τη θέση της ΝΔ, επισήμανε ότι «αν πράγματι η πρόταση, αν είναι αυτή της ΝΔ, να ανοίξουμε και να ψηφίσουμε όλοι μαζί άρθρα με τα οποία δεν συμφωνούμε, ώστε αυτά να πάρουν 180 και μετά να αναθεωρήσει όποια άρθρα θέλει η επόμενη πλειοψηφία, πράγματι είναι πρόταση-ρουλέτα, που δείχνει δυστυχώς με κραυγαλέο τρόπο την έλλειψη θεσμικής ωριμότητας και θεσμικής υπευθυνότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Γιατί ο ίδιος ο νομοθέτης ορίζει αυτήν τη διαδικασία με τις δυο ψηφοφορίες, σε δυο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η μία να έχει 180 και ή άλλη με 151 ψήφους, ή το ανάποδο, ακριβώς επειδή επιθυμεί οι αναθεωρήσεις να εστιάζουν σε σημεία όπου μπορούν να επιτευχθούν συναινέσεις ή σε σημεία που αποτελούν ώριμα αιτήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου κάθε φορά που ανοίγει (η διαδικασία) «να καλεί η μία πολιτική δύναμη την άλλη σε μονομαχία στον κόκκινο ήλιο και όποιος κερδίσει τα αλλάζει όλα». «Αυτό είναι αδιανόητο, δεν έχει συμβεί ποτέ στα μεταπολιτευτικά χρονικά να έρθει μία τέτοια πρόταση», είπε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε χθεσινή τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, «που έψαχνε επιχειρήματα για να δικαιολογήσει πιθανή απουσία του κόμματός τους από την αναθεωρητική διαδικασία, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι γίνεται βεβιασμένα και στο τέλος της κυβερνητικής θητείας». Ως προς αυτό, θύμισε ότι η κυβέρνηση άρχισε τον διάλογο πριν δύο χρόνια και ότι «έχουμε έναν χρόνο ακόμη κυβερνητικής θητείας μπροστά μας». «Άλλο που αυτοί εδώ και δυόμισι χρόνια φαντασιώνονται το τέλος και διαρκώς πέφτουν έξω απ’ τις προβλέψεις τους», σχολίασε.

«Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν ότι ο κύκλος των μνημονίων έχει κλείσει»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συζητείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στη ΔΕΘ.

Προανήγγειλε ότι αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου «και εκεί, πλέον, θα κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση». «Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο Κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά, δίνοντας μια ψευδή εικόνα στον ελληνικό λαό» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Να ομολογήσουν ότι δηλαδή ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης» συμπλήρωσε.

Πηγή: avgi.gr


Σχολιάστε εδώ