Ποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ κουνάνε το μαντίλι στον Καμμένο
Σε επικίνδυνη ισορροπία επιδίδεται ο Π. Καμμένος, με στόχο την πολιτική επιβίωσή του, ενώ πλέον τρέχει αντίστροφα ο χρόνος παραμονής του στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η δυσφορία προς το πρόσωπό του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά περισσότερο στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει προ πολλού χτυπήσει κόκκινο και κάνει έτι δυσκολότερη τη συμβίωσή του με τον Αλ. Τσίπρα.
Σε συνδυασμό δε με τις επιθέσεις που εξαπολύει σε βάρος του ο απελθών υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό, όσο και ανθυγιεινό για εκείνον πολιτικό περιβάλλον.
Και αν έξω (στην κυβέρνηση) τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα, μέσα (στους Ανεξάρτητους Έλληνες) πηγαίνουν ακόμη χειρότερα. Αρκετοί εκ των βουλευτών και ακόμη περισσότερα στελέχη αμφισβητούν την αλλοπρόσαλλη, όπως τη χαρακτηρίζουν, τακτική του στο ζήτημα των Σκοπίων (διαφωνώ, αλλά μένω στην κυβέρνηση).
Τρεις τουλάχιστον βουλευτές βρίσκονται με το… ενάμισι πόδι εκτός κόμματος και δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Τελών εν οργή, ο κ. Καμμένος, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, τους έθεσε εκτός ΑΝΕΛ αναφερόμενους σε κάποιους που «τους κάναμε υπουργούς» ενώ δεν είχαν καν εκλεγεί βουλευτές και τώρα «μας κάνουν κριτική».
Απέφυγε να τους κατονομάσει, αλλά όλοι κατάλαβαν ότι αναφερόταν στους Ελ. Κουντουρά και Τ. Κουίκ. Και οι δύο, όπως και οι Θ. Παπαχριστόπουλος και Κ. Ζουράρις, δεν έδωσαν το «παρών» στο Εθνικό Συμβούλιο. Μετά τον εσωκομματικό θόρυβο που προκλήθηκε, ο εκπρόσωπος του κόμματος Θ. Τοσουνίδης έσπευσε να διευκρινίσει με σημαντική καθυστέρηση ότι με όσα είπε ο κ. Καμμένος δεν αναφερόταν στην κ. Κουντουρά.
Οι πρόσφατες εξελίξεις στα Σκόπια άλλαξαν άρδην τους σχεδιασμούς του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος ήλπιζε ότι η Συμφωνία δεν επρόκειτο να έρθει στην Ελληνική Βουλή νωρίτερα από τον Μάιο του 2019.
Είχε κάνει και σχετική συμφωνία με τον πρωθυπουργό για κοινή πορεία μέχρι τότε.
Μετά τα τελευταία γεγονότα τα… χρονικά περιθώρια συντομεύουν για τον κ. Καμμένο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η Συμφωνία πρόκειται να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή εντός του Μαρτίου. Η ανατροπή αυτή τον ενόχλησε και τον εξόργισε, παρέμεινε ωστόσο… πιστός όσον αφορά την αρχική του στάση.
Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου τόνισε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι την ημέρα που η Συμφωνία θα φτάσει στη Βουλή.
Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται από ορισμένες πλευρές είναι μήπως οι εξελίξεις… προλάβουν τον κ. Καμμένο. Υπουργοί αλλά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν πιέσεις στον Αλ. Τσίπρα προς την κατεύθυνση ενός πρόωρου διαζυγίου με τους ΑΝΕΛ. Να μην περιμένουν δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο για να φύγει εκείνος, αλλά να τον… διώξει ο πρωθυπουργός.
Προτροπή που έχει ως βάση τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν οι έξι βουλευτές που χρειάζονται για την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ενδεικτική άλλωστε ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να έχει την πλειοψηφία. Αν ο κ. Τσίπρας επιδιώξει ή προκαλέσει ένα οριστικό ρήγμα, αυτό ενδεχομένως να έχει άμεσες επιπτώσεις και στους ΑΝΕΛ.
Οι βουλευτές, δηλαδή, που ήδη ετοιμάζουν τις αποσκευές τους, να τις φορτώσουν στο αυτοκίνητο και να… κορνάρουν φεύγοντας.