Ο Τσiπρας «πληρώνει» Κοτζιά και Καμμένο!

Ο Τσiπρας «πληρώνει» Κοτζιά και Καμμένο!

-Έχει πληγεί βαριά η δημοτικότητα και η απήχησή του στον κόσμο -Με νέες αποκαλύψεις απειλεί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, που ήδη έχει ανάψει φωτιές -Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν διαζύγιο «εδώ και τώρα» από τους ΑΝΕΛ -Με ποιους βουλευτές από άλλα κόμματα μιλάει το Μαξίμου -Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλεί η εμπλοκή του Σόρος -Στον αέρα
ο χρόνος των εκλογών 

Σοβαρό πλήγμα έχει υποστεί το πρωθυπουργικό προφίλ του Αλ. Τσίπρα, ως συνέπεια των ανεπιτυχών χειρισμών του στην εν εξελίξει κρίση στις σχέσεις με Ν. Κοτζιά και Π. Καμμένο αλλά και των ασταθών κινήσεών του σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Οι μυστικές δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών καταγράφουν σημαντική υποχώρηση της δημοτικότητάς του αλλά και της απήχησής του, ενώ υπό αμφισβήτηση αρχίζει να τίθεται η αξιοπιστία του και η ικανότητά του να διαχειριστεί τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Όλα αυτά δεν μπορεί παρά να έχουν αντανάκλαση και στα εκλογικά ερωτήματα (πρόθεση ψήφου, παράσταση νίκης κ.λπ.).
Με τον τρόπο που κινείται το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας δίνει όλο και περισσότερο την εικόνα ενός πρωθυπουργού που από τη μια ανησυχεί και από την άλλη διστάζει ή δεν μπορεί να επιβληθεί πλέον στην κυβέρνηση. Αρχής γενομένης από την περιβόητη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς να του δηλώσουν ότι… δεν σκοπεύουν να ρίξουν την κυβέρνηση!

Ενώ παρέμεινε αμέτοχος (ανέχθηκε) στη διαμάχη Ν. Κοτζιά – Π. Καμμένου, με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών, και σιώπησε στις καταγγελίες που φέρεται να έκανε ο υπουργός Άμυνας για εμπλοκή του Τζ. Σόρος -με μη αποδεκτό τρόπο- στο ζήτημα με τα Σκόπια.

Η συνέχεια δόθηκε την ημέρα της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών, όταν ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε στο πεζοδρόμιο έξω από το Μαξίμου για να προειδοποιήσει τους υπουργούς του ότι στο εξής δεν θα ανεχθεί καμία διγλωσσία. Λίγες ώρες αργότερα και ενώ ο ίδιος είχε συγχαρεί δημόσια τον Ζ. Ζάεφ για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων, ο κ. Καμμένος κατήγγειλε εξαγορά βουλευτών της γειτονικής χώρας.

Χωρίς φυσικά να υπάρξουν οι αναμενόμενες κυρώσεις. Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς α­ντάλλαξαν φιλοφρονήσεις στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά πολύ γρήγορα ο δεύτερος έστειλε σαφές μήνυμα ότι σκοπεύει να πάρει το αίμα του πίσω για τον τρόπο που αντιμετωπίσθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου και οδηγήθηκε στην παραίτηση.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του έριξε τη «βόμβα» περί Καμμένου, Σόρος κ.λπ., ενώ απειλεί με νέες αποκαλύψεις που άπτονται των χειρισμών στα εθνικά θέματα, αλλά όχι μόνο. Λίγο πριν εγκαταλείψει το ΥΠΕΞ ο κ. Κοτζιάς πέταξε στα χέρια του πρωθυπουργού την καυτή πατάτα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι πιέσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν όλο και πιο επιτακτικά από τον κ. Τσίπρα να βάλει εδώ και τώρα τίτλους τέλους στο… σύμφωνο συμβίωσης με τον Π. Καμμένο. Να μην περιμένει δηλαδή μέχρι τον προσεχή Μάρτιο, όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, οπότε -κατά δήλωσή του- θα αποσύρει τους ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν ότι τους προηγούμενους μήνες ο κ. Τσίπρας είχε πολλές ευκαιρίες να περιορίσει τον υπουργό Άμυνας, αλλά δεν το έκανε. Με αποτέλεσμα σε αρκετά θέματα να εγκλωβιστεί ο ίδιος αλλά και η κυβέρνηση συνολικά. Στη φάση αυτή οι πιέσεις είναι πιο έντονες από κάθε άλλη φορά, καθώς διαμορφώνεται ήδη μια πλειοψηφία από βουλευτές άλλων κομμάτων που εμφανίζονται διατεθειμένοι (πρόθυμοι) να συνδράμουν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση όταν αποχωρήσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Δεν ήταν για λόγους εντυπώσεων η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι ακόμη και αν φύγουν οι ΑΝΕΛ η κυβέρνηση θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στη δύναμή του 145 βουλευτές, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι όταν τεθεί ζήτημα θα έχουν τη στήριξη επτά – οκτώ βουλευτών από άλλα κόμματα. Σ’ αυτούς περιλαμβάνο­νται οι τρεις… γνωστοί από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ήτοι Ελ. Κου­ντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλος, Κ. Ζουράρις, από το Ποτάμι ο Σπ. Δανέλλης (έχει δηλώσει δημόσια ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης), ενώ πολύ κοντά βρίσκεται και ο Θ. Θεοχαρόπουλος.

Ως ένδειξη του καλού κλίματος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο πλευρές ερμηνεύεται το γεγονός ότι η εφημερίδα «Αυγή» έσπευσε να φιλοξενήσει άρθρο του νέου γενικού γραμματέα της ΔΗΜΑΡ. Υπάρχει ακόμη η Κ. Παπακώστα, η οποία υπουργοποιήθηκε στον τελευταίο ανασχηματισμό και θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως ακριβώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Χ. Θεοχάρης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει ρίξει αισθητά τους τόνους της κριτικής του στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες μιλούν επίσης για δύο ακόμη βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, ένας εκ των οποίων έχει ανεξαρτητοποιηθεί. Εξίσου τεταμένο είναι το κλίμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα που άνοιξαν στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Π. Σκουρλέτης και Ν. Παππάς ήταν αυτοί που ηγήθηκαν των δύο στρατοπέδων για το… ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών!

Στο μεταξύ, έχει επιστρέψει στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Και ενώ μέχρι πρότινος υπήρχε η αίσθηση ότι είχε επιλεγεί ο Μάιος για τη διεξαγωγή τριπλών εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών, τοπικής αυτοδιοίκησης), τις τελευταίες ημέρες έχει επανέλθει το σενάριο της ολοκλήρωσης της τετραετίας, με εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο του 2019.

Οι θιασώτες των τριπλών εκλογών επισημαίνουν ότι λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών θα είναι αυξημένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων, με συνέπεια να μειωθεί το ποσοστό της αποχής. Κάτι που, όπως εκτιμούν, θα ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι οι αναποφάσιστοι προέρχονται κατά βάση από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα.

Αντεπίθεση με μέτρα για να αλλάξει η ατζέντα

Πάντως, ήδη από το Μαξίμου ξεκίνησε μια προσπάθεια για να φύγουν από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θέματα που πληγώνουν την κυβέρνηση και έχουν αρνητική επίδραση στην εικόνα της.

Το Μαξίμου επιχειρεί να επαναφέρει θέματα της οικονομίας που αφορούν τον πολίτη και την τσέπη του, προσδοκώντας να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης και συνοχής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που έχει τεθεί σε δοκιμασία. Στο πλαίσιο αυτό, το Μαξίμου προχωράει σε νομοθέτηση των μέτρων που έχει αναγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα-εξαγγελίες θα προνομοτετηθούν με σειρά νομοσχεδίων που θα έλθουν στη Βουλή, η ψήφιση των οποίων προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Μάλιστα θα ζητηθούν και ονομαστικές ψηφοφορίες για τα μέτρα που προνομοθετούνται, ώστε να πάρουν θέση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τα πακέτα μέτρων που έρχονται με νομοσχέδια στη Βουλή αφορούν:
• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων
επαγγελματιών.
• Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους
έως 25 ετών.
• Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 1/1/2019.
• Μείωση ΦΠΑ για το 2021.
• Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ.
• 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού.
• Αναδρομικά ενστόλων, δικαστικών, γιατρών, πανεπιστημιακών.
• Κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος.

 


Σχολιάστε εδώ