Μύθος ότι οι περισσότεροι  συνταξιούχοι είναι κάτω των 55 ετών

Μύθος ότι οι περισσότεροι συνταξιούχοι είναι κάτω των 55 ετών

-Τους διαψεύδει το σύστημα «ΗΛΙΟΣ» του υπουργείου Εργασίας
-Το 88% είναι πάνω από 55 ετών

Πάνε να στήσουν στον τοίχο τους συνταξιούχους, ότι αυτοί φταίνε που κατέρρευσε οικονομικά η χώρα. Ισχυρίζονται ότι βγήκαν στη σύνταξη στρατιές εργαζομένων, ακόμη και κάτω από 50 ετών. Μόνο που αυτό το παραμύθι κάθε άλλο παρά έχει σχέση με την πραγματικότητα, με την αλήθεια.

Οι αριθμοί το διαψεύδουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» του υπουργείου Εργασίας για τον Ιούλιο του 2018:
• το 88% των συνταξιούχων (2.406.176) είναι άνω των 55 ετών,
• το 6% (163.113) είναι κάτω των 55 ετών,
• η μέση κύρια σύνταξη έχει πέσει στα 723 ευρώ και είναι η χαμηλότερη σε ΟΛΕΣ τις χώρες
της ΟΝΕ (!),
• η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 172 ευρώ και
• το μέσο μέρισμα ανέρχεται στα 98 ευρώ! Επίσης, από τη μελέτη των επιμέρους στοιχείων ανά ηλικία προκύπτει ότι οι συ­ντάξεις των νέων σε ηλικία συνταξιούχων είναι οι χαμηλότερες, αφού αφορούν κυρίως συντάξεις λόγω θανάτου (συζύγων και κυρίως τέκνων) και αναπηρίας (λόγω εργατικού ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας).

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η Ελλάδα έχει τους περισσότερους ηλικιωμένους συνταξιούχους και τους λιγότερους νέους! Η εικόνα που αποτυπώνεται είναι ζοφερή τόσο για το μέλλον των συντάξεων, αφού αναδεικνύει το μείζονος σημασίας για τη χώρα μας δημογραφικό πρόβλημα, όσο και για την εργασιακή ευελιξία, που γενικεύεται στην αγορά εργασίας. Αυτά είναι τα δύο κεντρικά ζητήματα που απειλούν τις συντάξεις την εποχή των Μνημονίων.


Σχολιάστε εδώ