Γιάννος: Έκαστος κατά τις… μίζες του!

Γιάννος: Έκαστος κατά τις… μίζες του!

Το χρονικό ενός… προαναγγελθέντος τέλους είχαμε στην περίπτωση της προφυλάκισης του πρώην υπουργού Γ. Παπαντωνίου και της συζύγου του, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Υπόθεση που τελούσε υπό δικαστική έρευνα από το 2013 και κατά καιρούς είχαν δει το φως της δημοσιότητας στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς, που δημιουργούσαν τη βεβαιότητα ότι ο Παπαντωνίου πολύ δύσκολα θα απέφευγε τον (βαρύ) πέλεκυ της ελληνικής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα κατηγορείται ως αποδέκτης ποσού 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, που εντοπίσθηκαν σε λογαριασμούς του στην Ελβετία με συνδικαιούχο τη σύζυγό του, χρήματα τα οποία συνδέονται με το πρόγραμμα αναβάθμισης έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Η απολογία του Παπαντωνίου και της συζύγου του διήρκεσε 18 ώρες, ενώ το κατηγορητήριο εκτείνεται στις 650 σελίδες.

Μάλιστα το γεγονός ότι η απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του εκδόθηκε λίγα μόνο 24ωρα μετά την περιβόητη αναφορά του Π. Πολάκη («πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή για να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ») έδωσε στις ήδη δραματικές εξελίξεις ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να υποστηρίξει με αποδείξεις ότι η προφυλάκιση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν αποτέλεσμα άνωθεν πιέσεων, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο εν­δεχόμενο. Την εκδοχή του «προμελετη­μένου» και «προσχεδιασμένου» υιοθέτησε ο Παπαντωνίου, ο οποίος μίλησε για εφαρμογή του «δόγματος Πολάκη».

Η προφυλάκιση του πρώην υπουργού Οικονομικών προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης με Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής. Στην αρχική τους τοποθέτηση κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέ­φεραν ότι η δίωξη ασκήθηκε με βάση τα στοιχεία που προέ­κυψαν από τη Λίστα Λαγκάρντ, την οποία -όπως τόνισαν- έκρυβαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος. Τη δική της εκδοχή έδωσε η ΝΔ, επισημαίνοντας ότι ο δι­καστικός έλεγχος για τον Παπαντωνίου ξεκίνησε το 2012, επί πρωθυπουργίας του Σαμαρά, ενώ ζήτησε ο έλεγχος αυτός να φτάσει μέχρι τέλους.

Κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι «η παράταξή μας είναι η μόνη που προχώρησε σε πολιτική και ηθική κάθαρση» και ότι «κανένας άλλος πολιτικός χώρος δεν ακολούθησε». Διευκρίνισε ακόμη ότι ο Παπαντωνίου έχει τεθεί εκτός παράταξης από το 2007. Το Μέγαρο Μαξίμου επανήλθε καλώντας ΝΔ και ΚΙΝΑΛ «αντί να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, να ζητήσουν συγγνώμη για τον εκφυλισμό της πολιτικής και το εκτεταμένο σύστημα διαφθοράς που δημιούργησαν».

Η κόντρα συνεχίστηκε, με τη ΝΔ να προτρέπει τον πρωθυπουργό, αν θέλει πληροφορίες για τα εξοπλιστικά, να απευθυνθεί στο δεξί χέρι του Άκη Τσοχατζόπουλου, τον Αντ. Κοτσακά, ο οποίος εξελέγη πρώτος στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ το ΚΙΝΑΛ κάλεσε τον Τσίπρα να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις καταγγελίες του Π. Καμμένου για τον Τζ. Σόρος, σύμφωνα με τις οποίες ο τελευταίος χρηματοδότησε την κυβέρνηση με 50 εκατ. για το ζήτημα των Σκοπίων…

Φωτο: www.kriti24.gr


Σχολιάστε εδώ