Εγκαίνια στο νέο φαραωνικό αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (βίντεο)

Εγκαίνια στο νέο φαραωνικό αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (βίντεο)

Το νέο γιγάντιο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εγκαινιάζεται σήμερα με κάθε επισημότητα από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Μπορεί να απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ωστόσο ο Καντρί Σαμσουνλού, επικεφαλής της IGA, διαχειρίστριας εταιρείας του νέου αερολιμένα, εμφανίζεται ικανοποιημένος από την πορεία υλοποίησης του φιλόδοξου έργου.

Οι δύο πρώτοι από τους έξι συνολικά διαδρόμους προσγείωσης-απογείωσης είναι έτοιμοι προς χρήση, ενώ έτοιμος είναι και ο πύργος ελέγχου σε κομψό σχήμα τουλίπας. Το αεροδρόμιο εκτιμάται ότι θα προσφέρει 225.000 θέσεις εργασίας και έως το 2025 η συμβολή του στο ΑΕΠ της Τουρκίας υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε 5%. «Αυτό εδώ το χτίσαμε με τουρκικά χρήματα, τούρκους εργάτες και τουρκική τεχνογνωσία», υπογραμμίζει ο Σαμσουνλού, τονίζοντας πόσο υπερήφανος νιώθει αντικρίζοντας το έργο.

Τα έργα για την κατασκευή του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησαν το 2015. Λιγότερο από τέσσερα χρόνια αργότερα το κολοσσιαίο έργο έχει σχεδόν αποπερατωθεί. Το Βερολίνο θα ονειρευόταν μια αντίστοιχη εξέλιξη. Αντ’ αυτής όμως, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια το νέο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας είναι ακόμη άγνωστο πότε θα ανοίξει.

Οι διαστάσεις του νέου αεροδρομίου είναι ιλιγγιώδεις: Με 76 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συνολικής έκτασης, είναι τριπλάσιο σε μέγεθος από το αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί έως και 90 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Εφόσον ολοκληρωθούν τα επόμενα στάδια επέκτασης θα προσγειώνονται και θα απογειώνονται εκεί περί τα 200 εκ. επιβάτες ετησίως, περισσότεροι από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο αεροδρόμιο του πλανήτη.

Βίντεο από το EURONEWS:

Περισσότερα στο naftemporiki.gr


Σχολιάστε εδώ