Μπαμπινιώτης: Το ελληνικό  Πανεπιστήμιο απαξιώνεται…

Μπαμπινιώτης: Το ελληνικό Πανεπιστήμιο απαξιώνεται…

Αίσθηση και ευρύ κύκλο συζητήσεων στα ενδότερα της πανεπιστημιακής κοινότητας, και όχι μόνο, προκάλεσε ο Γ. Μπαμπινιώτης με την πρότασή του για γενική αναστολή της λειτουργίας των πανεπιστημίων μέχρις ότου η Πολιτεία θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα εκείνα που θα άρουν την απαράδεκτη, μειωτική και εξευτελιστική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα ΑΕΙ.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε γνωστό ιστότοπο (Protagon.gr), ο καθηγητής Γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου επισημαίνει ότι μόνο τέτοιες δραστικές ενέργειες –που σπάνια πρέπει να λαμβάνονται, για να έχουν βαρύτητα και αποτέλεσμα– μπορούν να δώσουν λύσεις εκ μέρους της Πολιτείας.

Επισήμανε ακόμη ότι, για ιδεοληπτικούς και προεκλογικούς λόγους, η Πολιτεία κωφεύει, ενώ τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη) «νίπτουν τας χείρας τους», αφήνοντας τις πρακτικά ανήμπορες και νομικά αναρμόδιες πανεπιστημιακές αρχές να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.

«Δεν είναι λύση», σημείωσε, «σε μια δημοκρατική ευνομούμενη πολιτεία οι καθηγητές, δηλαδή οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, και οι φοιτητές, δηλαδή οι μαθητές τους, να έρθουν στα χέρια με διακινητές ναρκωτικών, με θύματα της ουσιοεξάρτησης ή με ακραίες μορφές συμπεριφοράς εξωπανεπιστημιακών ατόμων».

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κ. Μπαμπινιώτης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στα ΑΕΙ. «Οι πρυτανικές αρχές και οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Όχι μόνον αδυνατούν πλέον εξ αντικειμένου να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά χρεώνονται και μια “κατάντια” στην εικόνα των πανεπιστημίων εντός κι εκτός Ελλάδος που δεν την αξίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, δοθέντος ότι η ελληνική Ανώτατη Εκπαίδευση παιδευτικά – επιστημονικά εξακολουθεί να διατηρεί ένα υψηλό επίπεδο, με ένα πολύ καλό επιστημονικό δυναμικό».

Και σε άλλο σημείο: «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο όλο και περισσότερο απαξιώνεται στη συνείδηση των ελλήνων πολιτών αλλά και των ξένων πανεπιστημιακών, που παρακολουθούν έκπληκτοι τα συμβαίνοντα στα ελληνικά πανεπιστήμια (και μας οικτίρουν)».

Απευθυνόμενος προς τις πρυτανικές αρχές, ο κ. Μπαμπινιώτης τονίζει ότι έχουν ιστορική ευθύνη απέναντι στα πανεπιστήμιά τους, απέναντι στους φοιτητές τους, που θέτουν πλέον αιτήματα προστασίας, απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στους φορολογούμενους έλληνες πολίτες να μην επιτρέψουν να ευτελισθούν περαιτέρω και να εξ-ευτελιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια.


Σχολιάστε εδώ