Αντεπίθεση της ΝΔ με αμφισβήτηση της δεδηλωμένης

Αντεπίθεση της ΝΔ με αμφισβήτηση της δεδηλωμένης

-Όταν φύγει ο Καμμένος… -Τα δύο σενάρια που συζητούν στο επιτελείο του Μητσοτάκη

Ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης προτίθεται να θέσει η Νέα Δημοκρατία, αν και όταν ο Π. Καμμένος άρει την ε­μπιστοσύνη του και αποσύρει τους Ανεξάρτητους Έλληνες από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το θέμα έχει συζητηθεί διεξοδικά, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, σε κλειστές συσκέψεις υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπου εξετάσθηκαν διεξοδικά οι χειρισμοί που πρέπει γίνουν και οι πολιτικές πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίο να αναληφθούν. Δεν έχει ωστόσο οριστικοποιηθεί αν η αμφισβήτηση της δεδηλωμένης θα γίνει μέσω μιας επίσημης ανακοίνωσης, που θα συνοδεύεται με τις ανάλογες επισημάνσεις για τις προβλέψεις του Συντάγματος και τον κίνδυνο κυβερνητικής αστάθειας.

Ή αν θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, με επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, στον οποίο θα θέσει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τον τερματισμό της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Οι πλέον θερμόαιμοι στο επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προκρίνουν τη δεύτερη εκδοχή προκειμένου η πρωτοβουλία να έχει τη μέγιστη δυνατή πολιτική αντανάκλαση, δεδομένου ότι η εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα προσδώσει μεγαλύτερη διάσταση στην υπόθεση. Σε αντίθεση με ορισμένους άλλους, που εκφράζουν την άποψη ότι αν η πρωτοβουλία αυτή δεν πρόκειται να αποδώσει τα προσδοκώμενα, καλό είναι να μην εμπλέξουν τον κ. Παυλόπουλο στην όλη διαδικασία.

Το ερώτημα που απασχολεί τα ηγετικά στελέχη της παράταξης είναι αν ο Αλ. Τσίπρας θα επιδιώξει την προσχώρηση βουλευτών από άλλα κόμματα (ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κε­ντρώων) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ή θα επιλέξει να συνεχίσει, ηγούμενος μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως θεωρούν ότι θα πρόκειται για μία αδύναμη κυβέρνηση, που στους μήνες που ακολουθούν θα ασκεί καθαρά διαχειριστικά καθήκοντα. Δεδομένου ότι η οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική ή άλλη νομοθετική πρωτοβουλία θα περνάει από σαράντα κύματα, με αυξημένες τις πιθανότητες αποτυχίας.
Στο οπλοστάσιο της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει και η πρόταση μομφής.

Το εξάμηνο από την προηγούμενη φορά που έθεσε το ζήτημα αυτό ολοκληρώνεται στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε από την επομένη θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να το αξιοποιήσει. Στελέχη του στενού επιτελείου του Κυρ. Μητσοτάκη επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο όπλο δεν πρόκειται να σπαταληθεί, δεδομένου ότι η παράταξη δεν θα έχει άλλη ευκαιρία μέχρι τις εθνικές εκλογές.

Στην Πειραιώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πιθανότητες ανατροπής της κυβέρνησης μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι απειροελάχιστες έως ανύπαρκτες. Και αυτό διότι την πρόταση μομφής πρέπει να συνυπογράψουν (ψηφίσουν) όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των ΑΝΕΛ, αφού θα έχουν αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ως εκ τούτου, ο στόχος δεν θα πρέπει να είναι η πτώση της κυβέρνησης, αλλά η δημόσια έκθεση όσων κομμάτων της αντιπολίτευσης συμβάλλουν με τη στάση τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, στην παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα στην εξουσία.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ