«Φτωχή» η στοματική υγεία των ηλικιωμένων!

«Φτωχή» η στοματική υγεία των ηλικιωμένων!

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας εγκαταλείπουν τη φροντίδα του στόματός τους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους ακόμη και την ίδια τους τη ζωή. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν κακή στοματική υγεία, δεν επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο και δεν βουρτσίζουν τακτικά τα δόντια τους, με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική τους υγεία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς (ΟΣΠ) στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε ηλικιωμένους, καθώς και στα παιδιά, τα εγγόνια τους ή τα άτομα που τους φροντίζουν, λέγοντας πως «στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. Το στόμα που διατηρείται υγιές μέχρι την προχωρημένη ηλικία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για ένα σώμα υγιές».

Σήμερα πάνω από το 20% του ελληνικού πληθυσμού είναι άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των ηλικιωμένων θα αυξηθεί και το 2050 θα πλησιάσει το 1/3 του πληθυσμού. «Οι αριθμοί αυτοί μας κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου και μας υπενθυμίζουν ότι το σύστημα υγείας της χώρας πρέπει οπωσδήποτε να καλύψει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες στοματικής υγείας του πληθυσμού που γηράσκει προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα», αναφέρουν τα μέλη του ΟΣΠ.

Ασθένειες του στόματος, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία ή o καρκίνος, επηρεάζουν τη λειτουργία της μάσησης των ηλικιωμένων, τη διατροφική τους πρόσληψη, καθώς και τις κοινωνικές τους επαφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας μέχρι και τον θάνατο.

Στις μέρες μας, δυστυχώς, ελάχιστοι ηλικιωμένοι βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους. Κάποιοι δεν είναι σε θέση να καθαρίσουν το στόμα τους και πρέπει να στηριχθούν στη βοήθεια αυτών που τους φροντίζουν και οι οποίοι πολλές φορές επικεντρώνονται σε άλλα προβλήματα του ηλικιωμένου και αμελούν τη στοματική υγιεινή. Ακόμη λιγότεροι είναι οι ηλικιωμένοι που επισκέπτονται τον οδοντίατρο για έλεγχο, καθώς συντρέχουν οικονομικοί λόγοι, αλλά υπάρχουν και θέματα προσβασιμότητας.

Όπως τονίζουν οι οδοντίατροι του ΟΣΠ, το σύστημα υγείας της χώρας μας πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων που έχουν φτωχή στοματική υγεία, ενώ πρέπει να ενταχθούν προληπτικές δράσεις, έτσι ώστε οι σημερινοί νέοι όταν θα φθάσουν στην τρίτη ηλικία να έχουν καλύτερη στοματική υγεία και περισσότερα δόντια από τους σημερινούς ηλικιωμένους.


Σχολιάστε εδώ