Η Κύπρος θα λάμψει από Πολιτισμό!

Η Κύπρος θα λάμψει από Πολιτισμό!

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
από το ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

(7th International Conference on Digital Cultural Heritage – EuroMed 2018)

Η έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 στις 9 το πρωΐ από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

> Στην Κύπρο θα χτυπήσει δυνατά η καρδιά του Παγκόσμιου Πολιτισμού
> Εκατοντάδες επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης από όλη την υφήλιο θα συναντηθούν στη Λευκωσία

29 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου 2018 –
Filoxenia Conference Centre- ΄
ΛΕΥΚΩΣΙΑ -ΚΥΠΡΟΣ


Η μεγάλη συνάντηση-ορόσημο της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας για την διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Ένα σημαντικότατο Συνέδριο για τον παγκόσμιο Πολιτισμό, που τελεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 2018, που είναι το Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, θα φιλοξενηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Λευκωσία της Κύπρου, στο οποίο θα συμμετέχουν εκατοντάδες, εξαιρετικοί και πολύ υψηλής εξειδίκευσης ,μοναδικοί στο είδος τους, επιστήμονες, προερχόμενοι από 58 χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για το 7ο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς -7th International Conference on Digital Cultural Heritage- EuroMed 2018 , που διοργανώνει στην Κύπρο, με μεγάλη επιτυχία, από το έτος 2006, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) – Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς -Έδρα UNESCO (Διευθυντής Dr Μαρίνος Ιωαννίδης) και που φέτος θα πραγματοποιηθεί από 29 Οκτωβρίου έως και 3 Νοεμβρίου 2018 στη Λευκωσία, στο υπερσύγχρονο Filoxenia Conference Centr και αποτελεί τη μεγάλη συνάντηση-ορόσημο έτους 2018 της Διεθνούς Επιστημονικής Κοινότητας, για τη διάσωση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Στο περίφημο αυτό Συνέδριο ,την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Κώστας Χαμπιαούρης ,την ερχόμενη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 09.00 το πρωΐ , εκπροσωπούνται και συμμετέχουν ενεργά η Κυπριακή Βουλή και όλοι οι δημόσιοι Φορείς της Κύπρου , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Unesco, η Europa Nostra, παγκόσμιοι επιστημονικοί οργανισμοί (Icomos, Cipa, κ.ά.) , εκατοντάδες πανεπιστήμια και ερευνητικά εργαστήρια απ’ όλο τον κόσμο , το J.Paul Getty Trust, το COST Association , η Europeana, το Smithsonian’s DPO και πολλοί άλλοι.

Πρωτοπόρος η Κύπρος που λάμπει από Πολιτισμό

Το συνέδριο οργανώνεται από το παγκόσμια γνωστό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΠΑΚ0, που από φέτος του έχει ανατεθεί, η μοναδική, σε όλο τον κόσμο, Έδρα της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά , όπως ,επίσης και η νεοσυσταθείσα Έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, που τοποθετεί την Κύπρο στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου χάρτη στον τομέα της καινοτομίας ,των επιστημών και των Νέων Τεχνολογιών.

Είναι σε συνεργασία με την ΟΥΝΕΣΚΟ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών της ΕΕ για την ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά , το ICOMOS (www.icomos.org), την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΕΕ Europeana (www.europeana.eu) , με τουλάχιστον δέκα Ευρωπαϊκά έργα του Ορίζοντα 2020 και τέλος από τους επιστημονικούς Φορείς της Ελλάδας με τους οποίους το ΤΕΠΑΚ συνδιοργανώνει κάθε δύο χρόνια τα Πανελλήνια Συνέδρια Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Παν/μιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ”), που έχουν γίνει ,ήδη, θεσμός για την Ελλάδα.

Κατά συνέπεια η Κύπρος πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά και η καρδιά του παγκόσμιου πολιτισμού θα χτυπήσει δυνατά στην Κύπρο , μεταφέροντας γνώσεις ,εμπειρίες, προτάσεις για τη διάσωση της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς και θα δημιουργηθούν παγκόσμιες συνεργασίες μεταξύ φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών εργαστηρίων .

Σημαντικές εισηγήσεις απ’ όλο τον κόσμο

Στο 7ο συνέδριο EuroMed2018 θα συμμετέχουν ερευνητές που προέρχονται από 58 χώρες του Κόσμου και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πολιτιστική Κληρονομιά σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο .

Οι Key Note ομιλητές του Συνεδρίου είναι οι καλύτεροι στο είδος τους, σε παγκόσμιο επίπεδο, εκπροσωπούν πρωτοπόρα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και θα παρουσιάσουν την παγκόσμιες εξελίξεις, σε όλους τους τομείς της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς , από χώρες του κόσμου που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό και την ιστορία του ανθρώπου ,παράλληλα ,δε, εξελίσσουν τις επιστήμες και τις Νέες Τεχνολογίες, στον υπέρτατο δυνατό βαθμό ( (Λίστα εισηγητών https://euromed2018.eu/index.php/keynote-speakers).

Ειδικότερα, ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να επικεντρωθεί σε διεπιστημονική και πολυεπιστημονική έρευνα για την υλική και άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για την προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση, μαζική ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και παρουσίαση των περιεχομένων της. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση προορίζεται να καλύψει θέματα έρευνας τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ίδια την ΕΕ. Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση: http://www.euromed2018.eu ενώ όλα τα επιστημονικά άρθρα δημοσιεύονται στο μεγαλύτερο επιστημονικό εκδοτικό οίκο Springer-Nature lncs: http://www.springer.com/gp/computer-science/lncs.

Καινοτόμα Εργαστήρια και παγκόσμιες συνεργασίες

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου EuroMed 2018 -Λευκωσία-Κύπρος (29/10-3/11/2018), θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες , να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου ,αλλά και με τα μεγαλύτερα Ερευνητικά Εργαστήρια και Πανεπιστήμια του κόσμου ,που στέλνουν εκπροσώπους τους, για την καλύτερη αξιοποίηση των ίσων ευκαιριών μέσα στην Ευρώπη και για την πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς ,αλλά και παγκόσμιους πόρους, που προορίζονται για τον Πολιτισμό.

Εργαστήρια της Ε.Ε. και του Ευρωκοινοβουλίου με Ελεύθερη συμμετοχή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνδιοργανώσει ,στα πλαίσια του Συνεδρίου , μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο, το 4ο κατά σειρά, εξειδικευμένο εργαστήριο, με ελεύθερη συμμετοχή, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση και την αποκατάσταση των σημαντικότερων και απειλούμενων έργων, χώρων και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα εξετάζει :

> Ποιες τεχνολογίες πρέπει να αναπτυχθούν ώστε να καταστεί δυνατή η δημιουργία ψηφιακού αντιγράφου, και

> ποια πρότυπα πρέπει να συμφωνηθούν, ώστε το ψηφιοποιημένο υλικό να είναι προσιτό (μακροπρόθεσμα) σε όλους, μέσω ενός ενιαίου σημείου πρόσβασης.

Το 4ο Διεθνές Εργαστήριο στο τομέα της Έρευνας για την 3Δ ανακατασκευή στην Πολιτιστική Κληρονομιά, εστιάζει σε νέες τεχνολογίες στην Εικονική, Αυξημένη Πραγματικότητα, καθώς και στην ολιστική τεκμηρίωση του παρελθόντος (όπως μνημεία στο HBIM κλπ.). και θα διοργανωθεί από το έργο H2020 INCEPTION της ΕΕ και την ομάδα Task Force της Europeana για την προηγμένη τεκμηρίωση των Τρισδιάστατων Ψηφιακών Ενεργητικών.

Για συμπληρωματικές πληροφορίες ή εγγραφές συνέδρων , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη Ιστοσελίδα του Συνεδρίου: www.euromed2018.eu ή να στείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στον Οργανωτικό υπεύθυνο του Συνεδρίου Καθηγητή κ. Μαρίνο Ιωαννίδη [email protected] (Conference Chair) , για να λάβουν άμεση απάντηση ή ενημέρωση.

Όλες οι πληροφορίες στο site: www.euromed2018.eu


Σχολιάστε εδώ