Χωρίς εκπαιδευτικούς  τα ελληνόπουλα της ομογένειας…

Χωρίς εκπαιδευτικούς τα ελληνόπουλα της ομογένειας…

-Κραυγή αγωνίας από τους Έλληνες της Βάδης – Βυρτεμβέργης
-Για να εξασκήσουν τα ελληνικά τους – Σε ένα δίωρο έχει περιοριστεί το εβδομαδιαίο μάθημα!

Κάθε χρόνο οι έλληνες γονείς που ζουν στη Βάδη – Βυρτεμβέργη αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Έναν μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους υπάρχει σχολείο με περίπου 200 εγγραφές και έναν εκπαιδευτικό.

Η διαδικασία απόσπασης καινούργιων εκπαιδευτικών και οι παρατάσεις παλαιών εκπαιδευτικών καθυστερούν, με αποτέλεσμα τα σχολεία να υπολειτουργούν ή να παραμένουν κλειστά.

«Τα παιδιά μας διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, αγωνίζονται μετά τις υποχρεώσεις τους στο γερμανικό σχολείο να πηγαίνουν στο απογευματινό ελληνικό σχολείο», είπαν στο «ΠΑΡΟΝ», τονίζοντας ότι «είναι κρίμα ο ζήλος και η προσπάθειά τους να καταστρέφονται από έλλειψη συντονισμού από το υπουργείο».

Η κατάσταση αυτή, αδιαφορία σε βάρος της πατρίδας θα τη χαρακτηρίζαμε, έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που πριν από λίγες ημέρες η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων έστειλε στην αρμόδια υφυπουργό κυρία Τζούφη την παρακάτω επιστολή, που την υπογράφουν ο πρόεδρος Παν. Κρητικάκης και ο γραμματέας Αναστάσιος Κωνσταντινίδης, στην οποία επισημαίνουν τα εξής:

«Είναι αδιανόητο τα ελληνόπουλα της ομογένειας, που έχουν περιορισμένες ευκαιρίες να εξασκήσουν τα ελληνικά τους, αφού όλη η καθημερινότητά τους είναι σε άλλη γλώσσα, να πρέπει να στερούνται ωρών διδασκαλίας. Αλλά ακόμα και όταν τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, το εβδομαδιαίο μάθημα έχει περιοριστεί σε δίωρα ανά επίπεδο. Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει οδηγία από το υπουργείο που να προβλέπει πόσες ώρες διδασκαλίας αντιστοιχεί σε κάθε τάξη / επίπεδο.

Η τόσο μεγάλη καθυστέρηση αλλά και οι ανεπαρκείς ώρες διδασκαλίας δυσχεραίνουν το έργο των εκπαιδευτικών, μειώνουν την επιτυχία των παιδιών μας στους διαγωνισμούς γλωσσομάθειας και γενικότερα δεν συμβάλλουν σε μια ‘‘ομαλή’’ εκπαίδευση. Στους γονείς και μαθητές δημιουργείται αναστάτωση, αγανάκτηση, καθώς ο καιρός περνάει και τελικά, αφού το ελληνικό σχολείο είναι προαιρετικό, δυστυχώς σε εγκατάλειψη.

Ακόμη και οι τοπικές γερμανικές αρχές, που μας διαθέτουν τις αίθουσες, διερωτώνται γιατί μήνα Οκτώβρη αυτές παραμένουν άδειες, δίνοντας μια εικόνα μη σοβαρότητας σε όλα τα επίπεδα.

Φανταζόμαστε ότι είναι στις προθέσεις σας να στηρίξετε τον Ελληνισμό της ομογένειας. Σίγουρο, όμως, είναι ότι το υπάρχον σύστημα αδυνατεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επικοινωνήσαμε με το συ­ντονιστικό γραφείο στο Μόναχο και με το ΔΙΠΟΔΕ. Ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εκπαιδευτικοί για να καλύψουν τις κενές θέσεις.

Εύλογα διερωτόμαστε μήπως πρέπει να τροποποιηθεί η νομοθεσία, μήπως πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα, μήπως η όλη διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών στα σχολεία της ομογένειας πρέπει να ξεκινάει πιο νωρίς».


Σχολιάστε εδώ