Το Σκοπιανό, το μεγάλο αγκάθι για τον Μητσοτάκη αν κερδίσει τις εκλογές

Το Σκοπιανό, το μεγάλο αγκάθι για τον Μητσοτάκη αν κερδίσει τις εκλογές

-Μπορεί να βρεθεί προ διάσπασης
-Ο Σαμαράς δεν πρόκειται να ψηφίσει Συμφωνία που η ονομασία θα έχει τον όρο «Μακεδονία»

Εκ του μηδενός θα ξεκινήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η επίλυση του προβλήματος μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Το μήνυμα αυτό τουλάχιστον εκπέμπουν από τη Νέα Δημοκρατία, με πάγια και αμετακίνητη τη θέση τους ότι η Συμφωνία στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας είναι άκρως επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας.

Παρά ταύτα αναγνωρίζουν ότι η προοπτική μιας… επαναδιαπραγμάτευσης κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι. Όχι μόνον διότι θα είναι χρονοβόρα και ο διεθνής παράγοντας (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση) «καίγεται» προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατό το ζήτημα. Ως εκ τούτου, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει καμία νέα καθυστέρηση. Αλλά και διότι τα Σκόπια δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και να απεμπολήσουν όσα εξασφάλισαν στις διαπραγματεύσεις με τη σημερινή κυβέρνηση. Κυρίως δε την αναγνώριση της «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας», που -κατά τον Κυρ. Μητσοτάκη- αποτελεί το μελανό σημείο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Με αυτά τα δεδομένα, οποιαδήποτε απόπειρα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για επαναδιαπραγμάτευση αφενός θα τον φέρει αντιμέτωπο με τη διεθνή κοινότητα, σχεδόν στο σύνολό της, αφετέρου είναι πιθανό να μην έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ενδεικτικές του προβληματισμού που υπάρχει στο εσωτερικό της παράταξης ήταν οι πρόσφατες δηλώσεις της Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ανέφερε μεν ότι η ΝΔ θα πάει σε νέες διαπραγματεύσεις, αναγνώρισε όμως ότι οι συνθήκες θα είναι ακόμη πιο δύσκολες από ό,τι μέχρι σήμερα.

Πέραν αυτών, ελλοχεύει παράλληλα ο κίνδυνος μιας εσωκομματικής αναταραχής και μιας ρήξης, με απρόβλεπτες συνέπειες, στην περίπτωση που η καυτή πατάτα του Σκοπιανού περάσει στα χέρια του Κυρ. Μητσοτάκη. Τόσο ο ίδιος όσο και τα περισσότερα κορυφαία στελέχη (Ντ. Μπακογιάννη, Β. Μεϊμαράκης, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Δένδιας κ.ά.) έχουν προσχωρήσει προ πολλού στην άποψη ότι λύση χωρίς σύνθετη ονομασία (με τον όρο «Μακεδονία) δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχει ωστόσο και ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετος στη χρήση του όρου «Μακεδονία», το επανέλαβε και σε πρόσφατη ομιλία του στην Καβάλα.

«Ο Αντώνης δεν δίστασε το 1993 να συγκρουστεί, να φύγει από την κυβέρνηση και την πολιτική και θα διστάσει τώρα που δεν έχει τίποτα να χάσει;», λένε χαρακτηριστικά πολιτικοί φίλοι του. Ανάλογες είναι οι τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, χωρίς να αφήνει περιθώρια για συμβιβασμούς και υπαναχωρήσεις.

Εκτιμάται δε ότι τη δεδομένη στιγμή θα συμπαρασύρει και άλλα στελέχη της παράταξης, ακόμη και από αυτά που έχουν ταχθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. «Να παρακαλάμε να κλείσει το θέμα ο Τσίπρας, οριστικά και αμετάκλητα», σημειώνει βουλευτής και πρώην υπουργός. Και εξηγεί: «Αν το πρόβλημα κληθεί να το λύσει η επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία, εκτός του ότι το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο, θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με τον κίνδυνο διάσπασης».

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ