Το κενό δύσκολα θα καλυφθεί…
-Αναταραχή στο ΥΠΕΞ
Στο Νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας η είδηση της παραίτησης έπεσε σαν βόμβα. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει σοβαρές ιδιαιτερότητες, που το κάνουν να διακρίνεται στη διαχείρισή του από όλα τα άλλα υπουργεία.
Ο Νίκος Κοτζιάς, παρά τα ελαττώματά του, που εκδηλώνονταν και στην άσκηση των καθηκόντων του και στη σχέση του με τα στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας, όπως ο ξερολισμός, το καθηγητικό ύφος, που εύκολα μετατρεπόταν σε αλαζονεία, οι εμμονές, και οι συχνές εκρήξεις, είχε να σημαντικό πλεονέκτημα: Γνώριζε την εξωτερική πολιτική και, όσο και αν διαφωνεί κανείς με τις επιλογές του, είχε σφαιρική εικόνα για την εξωτερική πολιτική και τις εξελίξεις.
Έτσι, όχι μόνο η διαμόρφωση πολιτικής για σημαντικά ζητήματα αλλά και η διαχείριση της καθημερινότητας στην Κεντρική Υπηρεσία και σε περισσότερες από 100 διπλωματικές αρχές της χώρας στο εξωτερικό είχε μπει σε πρόγραμμα και κατευθύνονταν όλα από τον α’ όροφο του Νεοκλασικού.
Η αποχώρησή του από το ΥΠΕΞ επιφέρει ήδη από την πρώτη ημέρα αναταραχή και ανισορροπίες καθώς κανείς δεν γνωρίζει από ποιον παίρνει οδηγίες, αν σε λεπτά θέματα, που δεν αφορούν τα λεγόμενα εθνικά θέματα, αλλά επηρεάζουν τις σχέσεις της χώρας με μεγάλες δυνάμεις, υπάρχει αλλαγή πλεύσης κ.λπ.
Το βάρος της διαχείρισης πέφτει προς το παρόν στον υπηρεσιακό γενικό γραμματέα Δημήτρη Παρασκευόπουλο και στον πολιτικό διευθυντή, πρέσβη κ. Γεωργακέλλο, όσον αφορά τουλάχιστον τη συνέχιση της καθημερινής λειτουργίας της Διπλωματικής Υπηρεσίας.
Όμως και ο ίδιος είναι στα όριά του, καθώς μετά από πίεση του Ν. Κοτζιά πήρε μία ακόμη παράταση θητείας, μένοντας στο ΥΠΕΞ, ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον την τελευταία τετραετία να απολαμβάνει τη σύνταξή του.