Πρέσπες, Κυπριακό  και Αλβανία, οι πονοκέφαλοι  της κυβέρνησης

Πρέσπες, Κυπριακό και Αλβανία, οι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης

Σπαρμένος με αγκάθια είναι για την κυβέρνηση ο δρόμος στο πεδίο των εθνικών θεμάτων. Τους αμέσως επόμενους μήνες θα κληθεί να συναινέσει στη λύση σημαντικών ζητημάτων, που εκκρεμούν δεκαετίες, με το τελικό αποτέλεσμα να μη συνάδει ή να είναι ακόμη και κόντρα στα συμφέροντα της χώρας.

Οι τριγμοί θα είναι αναπόφευκτοι, ενώ θα υπάρξουν και συνέπειες, απρόβλεπτες, τουλάχιστον προς το παρόν.

Μετά την προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων έγινε το πρώτο βήμα προκειμένου να μπει στην τελική ευθεία η κύρωση (και η υλοποίηση) της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά τις αρχές της άνοιξης αναμένεται να φτάσει στην Ελληνική Βουλή, οπότε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες από την απώλεια της δεδηλωμένης που θα προκύψει με την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όπως έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει ο Π. Καμμένος. Ακόμη, θα πρέπει να αναζητήσει τους έξι τουλάχιστον βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ώστε να μην προκληθούν πρόωρες εκλογές.

Με τον ξένο παράγοντα –κυρίως τους Αμερικανούς– να πιέζει ασφυκτικά, το επόμενο διάστημα θα ανοίξει εκ νέου το Κυπριακό και θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες, με μεγαλύτερη ένταση αυτήν τη φορά, για την εξεύρεση μιας οριστικής λύσης. Στις 26 Οκτωβρίου θα συναντηθούν Ν. Αναστασιάδης και Μ. Ακιντζί προκειμένου –όπως ανακοινώθηκε– να εκθέσουν τις απόψεις τους για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί τη Λευκωσία η σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Λουτ, η οποία θα έχει διαδοχικές συναντήσεις και συζητήσεις και με τις δύο πλευρές, με σκοπό να προετοιμάσει το έδαφος για έναν νέο γύρο συνομιλιών.

Η παραίτηση του Ν. Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών αλλάζει ως έναν βαθμό τα δεδομένα, καθώς ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε όλους τους προηγούμενους μήνες ώστε να διασφαλιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα της Κύπρου. Πολιτικοί, οικονομικοί και άλλοι παράγοντες στο νησί κάνουν λόγο για πλήγμα και εκφράζουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων απόντος του κ. Κοτζιά.

Τέλος, υπάρχουν και τα ανοιχτά ζητήματα με την Αλβανία που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας. Αμέσως μετά την υπογραφή της Συμφωνίας με τα Σκόπια, ο απελθών υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είχε δηλώσει έτοιμος να διευθετήσει και τις εκκρεμότητες (ΑΟΖ κ.ά.) που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα. Μεσολάβησαν, ωστόσο, διάφορα γεγονότα, άλλαξε και η στάση των Τιράνων και έτσι δεν κατάφερε να αναλάβει τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες.


Σχολιάστε εδώ