Έχει εγκαταλειφθεί η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία
Όπως ορθά παρατήρησε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ο Δημήτρης Κίκης, η οργάνωση, προφανώς υποταγμένη στις εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις, αυτοακυρώνεται.
Και αναφέρει δύο περιστατικά. Το πρώτο αφορά τα μειονοτικά σχολεία, όπου με πρόσχημα τη συμπλήρωση των ωρών διδασκαλίας αναθέτουν σε αλβανούς καθηγητές να διδάξουν τα μαθήματα που βάσει νόμου διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα, με αποτέλεσμα έτσι η διδασκαλία τους να γίνεται στην αλβανική.
Και το δεύτερο πιο σημαντικό: Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπάρκας, πρόεδρος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου και ιδρυτικό μέλος και αυτός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, δέχθηκε μια πρωτοφανή επίθεση σε αλβανικό κανάλι, λόγω ακριβώς της ιδιότητάς του ως μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας.
Και στα δύο περιστατικά η αντίδραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απλώς… δεν υπήρξε. Προφανώς επειδή ο κ. Μπάρκας είναι επικριτής της ηγεσίας της και του αρχηγού του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε…
Εμείς πάντως θα δώσουμε και άλλη πίστωση χρόνου στη νέα ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και στον νέο πρόεδρό της Βασίλη Κάγιο, ώστε να τον κρίνουμε για τις πράξεις του και τις δικές του επιλογές και όχι γι’ αυτές των προκατόχων του. Μάλιστα ο κ. Κάγιος, συνοδευόμενος και από τον αντιπρόεδρο της οργάνωσης Γεώργιο Τζομάκα, βρέθηκε στην Αθήνα για επαφές γνωριμίας με την ελληνική πολιτική ηγεσία. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η επίσκεψή του έγινε σε δύσκολη στιγμή, καθώς ήταν σε εξέλιξη το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά, αλλά θα άξιζε έστω και για λίγα λεπτά μία συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ως συμβολική κίνηση με μήνυμα προς τα Τίρανα. Αντί του κ. Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Κάγιος συναντήθηκε με τον προϊστάμενο Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Γιάννη Μπουρνούς…
Τα ζητήματα που βάζει στο τραπέζι η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι λίγο-πολύ γνωστά, ενδεικτικό και αυτό της έλλειψης προόδου στον σεβασμό των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία: Περιορισμοί στη χρήση της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια ζωή, εμπόδια στη δυνατότητα εκπαίδευσης στην ελληνική γλώσσα, περιουσιακό, μη αναγνώριση ως μειονοτικών περιοχών με πολυπληθείς ελληνικές κοινότητες στους Δήμους Δρόπολης και Φοινίκης, με πρώτη τη Χειμάρρα, και φυσικά το ζήτημα της απογραφής του πληθυσμού της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.
Με τα Τίρανα πάντως οι σχέσεις έχουν πάρει την κατιούσα, πολύ περισσότερο μάλιστα μετά την αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά, που, υποτίθεται, είχε βρει τρόπο να συνεννοείται με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μπουσάτι. Όμως και ο Μπουσάτι δέχεται σφοδρή κριτική κυρίως από τον Προέδρο της χώρας Ιλίρ Μέτα για τις διαπραγματεύσεις που έκανε με τον Νίκο Κοτζιά για την οριοθέτηση θαλασσίων συνόρων.
Οι συνομιλίες ουσιαστικά έχουν αποτελματωθεί, καθώς ο Πρόεδρος της χώρας έχει θέσει ως προϋπόθεση για να υπογράψει την όποια συμφωνία να έχει προηγηθεί συγκρότηση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ώστε να ελεγχθεί η συνταγματικότητα της συμφωνίας με την Ελλάδα.
Στην υπόθεση παρεμβαίνει συχνά πυκνά και ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα (ο οποίος είδε τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Ελλάδα να ακυρώνεται μετά από παρέμβαση του νυν πρωθυπουργού στο Συνταγματικό Δικαστήριο) και υπονομεύει με την κριτική του τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας.
Ο κ. Μπερίσα σε συνέντευξή του ισχυρίζεται ότι η συμφωνία που διαπραγματεύονται οι δύο χώρες δεν στηρίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας και τονίζει ότι η Αλβανία «χάνει 1.300 χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής που κρύβει… δισεκατομμύρια πετρελαίου και φυσικού αερίου», καλλιεργώντας έτσι έναν μύθο στην κοινή γνώμη της χώρας του για… δισεκατομμύρια τα οποία επιχειρεί να υφαρπάξει η Ελλάδα από την Αλβανία…
Μάλλον θα είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με την Αλβανία και οι ενδείξεις είναι ότι ούτε ο κ. Ράμα καίγεται για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς έτσι θα δυσαρεστούσε και τον φίλο του, τον τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο αρκετά συχνά, με κάθε ευκαιρία, υποβάλλει τα σέβη του.