Άμεσα τι να κάνετε αν πάθετε οσφυαλγία ή αυχεναλγία

Άμεσα τι να κάνετε αν πάθετε οσφυαλγία ή αυχεναλγία

Ένα από τα πιο διαδεδομένα και συχνά παθολογικά συμπτώματα, που προκαλούνται από καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η άρση βάρους ή η πολύωρη παραμονή σε συγκεκριμένη θέση, π.χ., μπροστά σε έναν υπολογιστή, είναι η εμφάνιση πόνου στη μέση (οσφυαλγία), στη μέση και στο πόδι (οσφυοϊσχιαλγία), στον αυχένα (αυχεναλγία) ή στον αυχένα και στο χέρι (αυχενοβραχιαλγία). Πώς θα αντιμετωπίσουμε όμως άμεσα ένα τέτοιο περιστατικό; Ο φυσίατρος Κωνσταντίνος Ζηκόπουλος, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ», μας συμβουλεύει τα εξής:

Συνήθως η οσφυαλγία (το κοινώς λεγόμενο «λουμπάγκο») ή η αυχεναλγία είναι ένας μυϊκός σπασμός, ένα «πιάσιμο» των μυών του αυχένα ή της μέσης. Μπορεί όμως να αποτελεί και σύμπτωμα πολλών σοβαρών παθολογικών καταστάσεων, που πρέπει να διερευνηθούν για να παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία .

Σε περίπτωση απλής οσφυαλγίας ή απλής αυχεναλγίας:

• ΔΕΝ μένουμε στο κρεβάτι.
Έχει αποδεχθεί επιστημονικά λανθασμένη η αντίληψη, ότι ο παρατεταμένος κλινοστατισμός, δηλαδή η παραμονή στο κρεβάτι, βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντιθέτως, οδηγεί σε περαιτέρω χαλάρωση του μυϊκού συστήματος, με αποτέλεσμα, όταν θα εγερθεί ο πάσχων, να εμφανισθεί υποτροπή, και συχνά εντονότερη των συμπτωμάτων.

• ΔΕΝ καταφεύγουμε αμέσως στη ζώνη ή στο κολάρο, διότι η εφαρμογή τους ατροφεί το μυϊκό σύστημα της περιοχής που πάσχει.
Η εφαρμογή ζώνης οσφύος, ελαστικής ή με μεταλλικά ελάσματα (μπανέλες) συνιστάται μόνον σε εντονότατο μυϊκό σπασμό, που οδηγεί σε σκολιωτική στάση του σώματος. Αντίστοιχα, η εφαρμογή αυχενικού κολάρου, ενδείκνυται μόνο σε ραιβόκρανο (το κοινώς λεγόμενο στραβολαίμιασμα).

• Εφαρμόζουμε θερμοθεραπεία.
Χρησιμοποιούμε ήπια θερμά επιθέματα (π.χ. μια ζεστή πετσέτα ή μια θερμοφόρα) για 15-20 λεπτά στο σημείο που πονάμε ή κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, ρίχνοντας ζεστό νερό με το τηλέφωνο του ντους στην επώδυνη περιοχή.

• Κάνουμε ήπιες μαλάξεις.
Η ήπια μάλαξη, από τον ίδιο τον ασθενή ή από συνοδό του, μετά τη θερμοθεραπεία βοηθά στη χαλάρωση των μυών

• Χρησιμοποιούμε απλά παυσίπονα και μυοχαλαρωτικά, εάν δεν υπάρχει αντένδειξη (π.χ. ιστορικό ευαισθησίας στομάχου ή αλληλεπίδραση με άλλη φαρμακευτική αγωγή).

• Ενημερώνουμε ΑΜΕΣΩΣ τον οικογενειακό ιατρό μας ή ιατρό αντίστοιχης ειδικότητας .

Σε περίπτωση οξείας οσφυαλγίας ή οξείας αυχεναλγίας:
• Ενημερώνουμε ΑΜΕΣΩΣ τον οικογενειακό γιατρό μας ή γιατρό αντίστοιχης ειδικότητας. Αυτός θα μας κατευθύνει στην περαιτέρω αντιμετώπιση και θα διερευνήσει την αιτία των συμπτωμάτων μας.


Σχολιάστε εδώ