Σ. Τζούμας: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πλήρης ακοινωνησία με το Φανάρι που αποφάσισε η Μόσχα

Σ. Τζούμας: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η πλήρης ακοινωνησία με το Φανάρι που αποφάσισε η Μόσχα

Του
ΣΩΤΗΡΗ Μ. ΤΖΟΥΜΑ


Η εν θερμώ απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την κοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνο συμπαρασύρει ως έναν βαθμό τις σχέσεις της και με την Ελλάδα, αφού ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής επικράτειας της Εκκλησίας της Ελλάδος πνευματικά έχει απευθείας σχέση με το Φανάρι.

Συγκεκριμένα, σε καθεστώς ακοινωνησίας με τη Μόσχα θα βρεθεί μοιραία η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, η οποία έχει άμεση σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην ίδια δοκιμασία θα βρεθούν οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου, που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν έχει γίνει γνωστό ποια στάση θα τηρήσει η Μόσχα με το Άγιο Όρος. Είναι γνωστοί οι δεσμοί της Ρωσίας με το Άγιο Όρος, στο οποίο μνημονεύεται κανονικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τι θα κάνει το Πατριαρχείο Μόσχας;

Επίσης, η διακοπή κοινωνίας που αποφάσισε η Ρωσική Εκκλησία δεν γνωρίζουμε αν θα επηρεάσει τις Μητροπόλεις των λεγόμενων «Νέων Χωρών», δηλαδή τις Μητροπόλεις της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης και του Βορείου Αιγαίου. Ως γνωστόν, οι Μητροπόλεις αυτές υπάγονται πνευματικά στο Φανάρι και οι μητροπολίτες τους μνημονεύουν καθηκόντως και κανονικώς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Να πούμε πως η Εκκλησία της Ελλάδος είναι η μόνη Εκκλησία εξ όλων των Ορθοδόξων η οποία επηρεάζεται με τέτοιο τρόπο από αυτήν την ακραία στάση του Πατριαρχείου της Ρωσίας, αφού η μισή και πλέον επικράτεια της Ελλάδος έχει πνευματικό σύνδεσμο με την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Το θέμα είναι αν η Ρωσία θα βάλει μέσα στο καθεστώς αυτό της ακοινωνησίας και την Ελλάδα, έστω στον βαθμό που την αφορά, ή θα την εξαιρέσει.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, που απασχολεί αυτήν την ώρα περισσότερο τους θερμόαιμους της Μόσχας, γι’ αυτήν την αψυχολόγητη και ακραία απόφαση που έλαβαν και επέβαλαν στην Εκκλησία τους, είναι το αν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα των Ρώσων θα υπακούσει τελικώς στα κελεύσματα της Εκκλησίας του και αν θα ακολουθήσει κατά γράμμα την απόφαση αυτή. Ήδη ακούγονται αντίθετες φωνές προς τον Πατριάρχη Μόσχας, που του ζητούν «να μην κάνει τους κληρικούς και λαϊκούς της Ρωσίας νόμισμα συναλλαγής για να λύσει τις όποιες πολιτικές διαφορές του».

Σε περίπτωση που ο ρωσικός λαός αγνοήσει την απόφαση της Εκκλησίας του και σπάσει αυτό το ιδιότυπο πνευματικό εμπάργκο -πράγμα πολύ πιθανό-, τότε έχασε κατά κράτος η Εκκλησία της Μόσχας, γεγονός που θα την οδηγήσει στην απομόνωση και στην πλήρη αναδίπλωση.


Σχολιάστε εδώ