Καρδιοχτύπια και στις περιφέρειες

Καρδιοχτύπια και στις περιφέρειες

-Ποιες μπορεί να κερδίσει η ΝΔ και ποιες να χάσει

Δύσβατος προδιαγράφεται για τη Νέα Δημοκρατία ο δρόμος προς τις περιφερειακές εκλογές του 2019. Ενστάσεις και διχογνωμίες σε τοπικό επίπεδο όσον αφορά τα πρόσωπα, «αντάρτες» υποψήφιοι, συμμαχίες ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ σε συνδυασμό με την απλή αναλογική θέτουν υπό αμφισβήτηση τον στόχο για ευρεία και καθαρή νίκη που έχει θέσει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα διαμορφώνουν τις συνθήκες ούτως ώστε οι επιδόσεις της παράταξης να είναι υποδεέστερες από τις αντίστοιχες των εκλογών του 2014. Μπορεί να διεκδικήσει περιφέρειες που δεν είχε, αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει κίνδυνος να χάσει ορισμένες από εκείνες που είχε κερδίσει.

Μία από αυτές που δεν είχαν, αλλά εκτιμούν στην Πειραιώς ότι είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν, είναι η Αττική. Η τελική επικράτηση του Γ. Πατούλη θα εξαρτηθεί όχι μόνο από το ευρύτερο πολιτικό κλίμα αλλά και από τον αντίπαλο (Ρ. Δούρου ή Γ. Σγουρό) που θα έχει στον β’ γύρο. Είναι προφανές ότι στη ΝΔ προτιμούν τη νυν περιφερειάρχη.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα στηριχθεί εκ νέου η Χρ. Καλογήρου, αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα αναζητήθηκε άλλη υποψηφιότητα, ενώ υπήρξαν συζητήσεις για συμφωνία σε πρόσωπο προερχόμενο από το Κίνημα Αλλαγής (Στ. Μαλέλης). Την απόφασή του να κατέβει υποψήφιος για την περιφέρεια ανακοίνωσε ο πρύτανης Κ. Μουτζούρης, ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής της ΝΔ. Σημειωτέον ότι στην εκδήλωση όπου ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του παρευρέθη ο βουλευτής και πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου.

Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη η ΝΔ θα στηρίξει τον Χρ. Μέτιο, ο οποίος το 2016 διαδέχθηκε τον εκλιπόντα Γ. Παυλίδη. Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις τάξεις των Νεοδημοκρατών της περιφέρειας, ενώ μια δεύτερη υποψηφιότητα από τον χώρο της παράταξης θεωρείται πιθανή έως βέβαιη.
Στις εκλογές του 2014 ο Κ. Αγοραστός είχε κερδίσει με άνεση την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αλλά αυτήν τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι το ίδιο εύκολα, λόγω της σύμπλευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο πρόσωπο του Ν. Τσιλιμίνγκα. Οι πρώτες ενδείξεις λένε ότι η μάχη μεταξύ των δύο θα είναι σκληρή.

Ανάλογες αμφιβολίες υπάρχουν και ως προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μετά την αποχώρηση του Κ. Μπακογιάννη. Η ΝΔ στηρίζει τον Φ. Σπανό, ένα νέο σχετικά πρόσωπο, αλλά με θητεία στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ χαμηλής εμβέλειας θεωρείται ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, αυτήν τη φορά δεν θα είναι τα πρόσωπα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, αλλά η δυναμική των δύο κομμάτων στην εν λόγω περιφέρεια καθώς επίσης και η προεκλογική εκστρατεία.

Στην Ήπειρο ο γαλάζιος νυν περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ανεξάρτητο Σπ. Ριζόπουλο, ο οποίος στηρίζει από τοπικά στελέχη αλλά και πυρήνες ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ στο β’ γύρο θα έχει τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σαφώς πιο δύσκολα, όσο και περίπλοκα είναι τα πράγματα για την Πειραιώς στην Πελοπόννησο. Ο Π. Νίκας πρέπει αρχικά να δώσει σκληρή μάχη για να περάσει στον β’ γύρο, κάτι που με βάση τα τωρινά δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό έως… δεδομένο. Εκεί εκτός απροόπτου θα αντιμετωπίσει τον Π. Τατούλη, ο οποίος παραμένει ισχυρός, ενώ έχει σημαντικά ερείσματα και στον χώρο της ΝΔ. «Αντάρτης» υποψήφιος ο πρώην βουλευτής Δ. Σαραβάκος, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές με τη στήριξη της Ένωσης Κε­ντρώων!

Στην Περιφέρεια Ιονίου η Ρ. Κράτσα δείχνει να είναι… λύση ανάγκης, ελλείψει άλλης επιλογής. Το κλίμα κάθε άλλο παρά αισιοδοξία εκπέμπει. Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του με τον νυν περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο υποψήφιο, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει και δεύτερη «γαλάζια» υποψηφιότητα, αυτή του πρώην βουλευτή Σπ. Σπύρου.

Στη Δυτική Μακεδονία, μετά και τις εξελίξεις στο ζήτημα με τα Σκόπια, η ΝΔ καταγράφει σημαντική αύξηση των ποσοστών και θα μπορούσε να διεκδικήσει την περιφέρεια με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ωστόσο στην Πειραιώς δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε μια ισχυρή υποψηφιότητα.

Στη Δυτική Ελλάδα ο Ν. Φαρμάκης θα βρεθεί α­ντιμέτωπος με τον επιτυχημένο σε γενικές γραμμές νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ο οποίος στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Στην Πειραιώς κατέληξαν στη συγκεκριμένη υποψηφιότητα μετά τη διπλή άρνηση του βουλευτή Ανδρ. Κατσανιώτη και του Ηλ. Στεφανόπουλου (γιου του Κ. Στεφανόπουλου).


Σχολιάστε εδώ