Επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης μετά από 70 χρόνια!

Επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης μετά από 70 χρόνια!

Με μια πολύ σημαντική ανακοίνωση αποχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς από το υπουργείο Εξωτερικών, κατά την χθεσινή τελετή παράδοσης – παραλαβής. 

Επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης!

Παρότι γεννά  απορίες η ενέργεια ως προς την στιγμή που χρονικά εξαγγέλθηκε, κρίνεται θετικά διότι, όπως ανέφερε και πρώην υπουργός Εξωτερικών, «Η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών» και σημείωσε πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο» όπως ανέφερε.
Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε πως η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, και όλα έχουν ολοκληρωθεί: «Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία, συμπλήρωσε.

 Στο σημείο αυτο θα πρέπει να τονιστεί πως η πράξη αυτή σημαίνει κανονική «εδαφική κυριαρχία» και οχι κυριαρχικό δικαίωμα όπως το δικαίωμα της ΑΟΖ.


«Η χώρα επεκτείνει τον εαυτό της στα 12 μίλια, εκτός όπου είναι στενά, όπου πηγαίνουμε με την αρχή της μέσης γραμμής», όπως διευκρίνισε ο Νίκος Κοτζιας.

Και συνέχισε: «Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα», το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

«Το σχέδιο είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση».

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.

Επίσης, ανέφερε πως η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σημαίνει «για όλους τους φίλους μας και συμμάχους ότι για οποιαδήποτε οικονομική ή άλλη δραστηριότητα εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης, θα πρέπει να ζητάνε την άδεια από εμάς, ενώ δεν τη ζητούσαν μέχρι τώρα, και να καταβάλλουν το αντίτιμο που θα προβλέπει η κάθε συμφωνία».


Σχολιάστε εδώ