Στο έλεος… της μπουλντόζας παραδοσιακά σπίτια  από τον καιρό της τουρκοκρατίας!

Στο έλεος… της μπουλντόζας παραδοσιακά σπίτια από τον καιρό της τουρκοκρατίας!

Παραδοσιακά σπίτια, χτισμένα επί τουρκοκρατίας, πριν το 1850, που σώζονται μέχρι σήμερα σε διάφορα μέρη της χώρας, βρίσκονται στο… έλεος της μπουλντόζας και απειλούνται με κατεδάφιση, επειδή περιλαμβάνονται στον νόμο περί αυθαιρέτων από αδιαφορία ή αβλεψία των τοπικών παραγόντων!

Τέτοια σπίτια, τα λεγόμενα «μακρυνάρια», είναι λιθόκτιστες κατοικίες συνεχόμενες, κτισμένες με τεχνοτροπία που σήμερα δεν υφίσταται, βρίσκονται και στο Αλεποχώρι, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, και μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακά και διατηρητέα από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής.

Επιπλέον, επειδή βρίσκονται εντός των ορίων αρχαιολογικού χώρου, προστατεύονται από τη νομοθεσία των νεότερων αρχαιολογικών μνημείων. Παρ’ όλα αυτά, για τα συγκεκριμένα σπίτια έχουν εγκριθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, γιατί οι τοπικές αρχές (οι δήμοι εν προκειμένω) αμέλησαν να κάνουν τις διαδικασίες που απαιτούνταν για να καταχωρηθούν ως διατηρητέα μετά την απόφαση της περιφέρειας, με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρούνται αυθαίρετα και να… οδεύουν για κατεδάφιση.

Το χειρότερο δε είναι πως στάλθηκαν στους ιδιοκτήτες τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, αφήνοντας ένα περιθώριο μόλις 15 ημερών για να αντιδράσουν. Επειδή όμως οι περισσότεροι είναι υπερήλικες και δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι ζήτημα ημερών οι μπουλντόζες να εξαφανίσουν κτίσματα τα οποία είναι αναντικατάστατα, ανεκτίμητης αξίας και σίγουρα αν πάψουν να υπάρχουν θα χαθεί μαζί τους κι ένα κομμάτι της ιστορίας μας… Οι αρμόδιοι τοπικοί άρχοντες ας αντιδράσουν όσο είναι καιρός. Γιατί μεθαύριο, που θα έχουμε εκλογές, εκείνοι θα… εισπράξουν την αποδοκιμασία του κόσμου.


Σχολιάστε εδώ