Ένα τσιγάρο δρόμο από την Αίτνα…

Ένα τσιγάρο δρόμο από την Αίτνα…

Η Αίτνα στη Σικελία, το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, «γλιστράει» αργά προς τη θάλασσα του Ιονίου, μια κίνηση η οποία στο μέλλον μπορεί να επιταχυνθεί και να οδηγήσει σε μαζική κατάρρευσή του, κάτι που είναι πιθανό να προκαλέσει επικίνδυνο τσουνάμι.

Ερευνητές του γερμανικού Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz στο Κίελο, με επικεφαλής τη Μορέλια Ουρλάουμπ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances», ανέφεραν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να παρατηρούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.
«Προς το παρόν, η κίνηση είναι πραγματικά αργή, όμως υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί και να δημιουργήσει μια κατολίσθηση που θα κινηθεί γρήγορα προς τη θάλασσα. Παρακολουθούμε την Αίτνα στην ξηρά εδώ και περίπου 30 χρόνια, όμως 30 χρόνια δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με την ηλικία της, που είναι σχεδόν 500.000 ετών.

Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε δέκα ή σε 100 ή σε 100.000 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα, να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και να έχουμε τον νου μας στην πλαγιά της Αίτνας».

Εμείς, στην Κεφαλονιά, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή…
Ένα τσιγάρο δρόμο από την Αίτνα…



Όσον αφορά τα χρήματα που θα διαθέσει το υπουργείο Παιδείας για τη στήριξη των κτιριακών υποδομών της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, η Κεφαλονιά και η Ιθάκη «λάμπουν» με την απουσία τους.
Από τα Ιόνια Νησιά μόνο η Κέρκυρα κατάφερε να μπει στο πρόγραμμα.
Ας το πιστώσουμε και αυτό σε ό,τι έχει ή δεν έχει κάνει η βουλευτής μας για τα νησιά μας… η οποία έσπευσε με δελτίο Τύπου να μας ενημερώσει ότι στην προκήρυξη του υπουργείου Εσωτερικών για θέσεις τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους προβλέπονται δύο θέσεις για τον Δήμο Ιθάκης…
Μόνο αυτό το πάλαι ποτέ «δι’ ενεργειών μου» έλειπε από το δελτίο…



Τρία κρουαζιερόπλοια την Πέμπτη στο λιμάνι του Αργοστολιού. Απ’ αυτά έκαναν «απόβαση» στην πόλη περίπου έξι χιλιάδες άτομα… Αν κάνουμε σύγκριση με τον πληθυσμό της πόλης, σε κάθε έναν κάτοικο αναλογούν δύο επισκέπτες…



Ο Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας και ο διοικητής της Μεραρχίας Acqui μαζί με τον ακόλουθο Άμυνας της ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου μας… Με ιδιαίτερη τιμή, εκ μέρους του δημάρχου Κεφαλονιάς τους υποδέχθηκε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού…
Βλέπετε, δεν ήταν αρκετά «επώνυμοι» για να τους περιμένει ο ίδιος ο δήμαρχος… Οι μόνοι που καταφέρνουν και διασφαλίζουν την παρουσία του είναι οι εκπρόσωποι από τους αδελφοποιημένους δήμους της Σερβίας…



Παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων του Αθέρα και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, προχωράει κανονικότατα ο διαγωνισμός που κάνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την κατεδάφιση του λιμενοβραχίονα στο αλιευτικό καταφύγιο που εξυπηρετεί τις ψαρόβαρκες και όχι τα κότερα στον Αθέρα.
Τώρα, θα πει κανείς, αν ήταν για τα κότερα, όλο και κάποια λύση θα είχε βρεθεί… και ως συνήθως το Μέγαρο τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

 


Σχολιάστε εδώ