Στο 5,5% πουλάνε «κόκκινα» δάνεια Alpha Bank και Eurobank

Στο 5,5% πουλάνε «κόκκινα» δάνεια Alpha Bank και Eurobank

Την ώρα που από τους δανειολήπτες ζητάνε τη μάνα τους και τον πατέρα τους…

Δύο πακέτα δανείων χωρίς εξασφαλίσεις πουλάνε δύο τράπεζες, η Alpha Bank το «Mercury» και η Eurobank το «Zenith», αλλά αυτό που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το «Jupiter» της Alpha Bank γιατί τα δάνεια που περιέχει είναι με εξασφαλίσεις.

Αυτό που προκαλεί είναι ότι η τιμή στην οποία τα πουλάνε στα funds είναι στο 5,5% με 6% της αξίας τους, όταν οι τράπεζες όχι μόνο δεν προσφέρουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να πληρώσουν σε αυτή την τιμή την οφειλή τους, αλλά αντίθετα τους ζητούν να καταβάλουν σχεδόν όλο το κεφάλαιο, διαγράφοντας τους τόκους και τα πανωτόκια. Και αυτό θα έπρεπε να το είχε επιβάλει στους τραπεζίτες η κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που οι πολίτες της χώρας έχουν πληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε σχέση με τα δύο πακέτα που έχουν για πώληση οι δύο τράπεζες, το νορβηγικό fund B2Holding και η σουηδική Intrum, που ενδιαφέρονται για το «Zenith» της Eurobank, προσφέρουν γύρω στα 60 με 65 εκατ. ευρώ, όταν η συνολική αξία του πακέτου είναι 2 δισ. ευρώ με τους τόκους και χωρίς αυτούς 1,1 δισ. ευρώ!

Το εν λόγω πακέτο / χαρτοφυλάκιο περιέχει 181.000 δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία οφείλουν 131.000 άτομα, και περιλαμβάνονται οφειλές από ανοιχτά ή τοκοχρεολυτικά καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, με τον μέσο χρόνο καθυστέρησης να είναι πάνω από οκτώ χρόνια και τη μέση οφειλή περί τα 6.000 ευρώ.

Εξάλλου, το χαρτοφυλάκιο «Mercury» της Alpha Bank (συνολικής αξίας 1,9 δισ. ευρώ) περιέχει 127.000 μικρά επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, που τα οφείλουν 60.000 δανειολήπτες, με τον μέσο χρόνο καθυστέρησης να είναι 4,5 χρόνια.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το πακέτο «Jupiter» της Alpha Bank, συνολικής αξίας 800 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει 500 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρών επιχειρήσεων που έχουν εξασφαλίσεις 1.700 ακίνητα (ξενοδοχεία, κατοικίες, εμπορικά ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία).

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα έχει βγάλει προς πώληση το πακέτο «Symbol», που περιλαμβάνει δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

 


Σχολιάστε εδώ