Σκοπιανό, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά έθεσε ο Παυλόπουλος στον Σταϊνμάγερ

Σκοπιανό, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά έθεσε ο Παυλόπουλος στον Σταϊνμάγερ

Θετικός για την οικονομία μας ήταν ο γερμανός Πρόεδρος

-Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές

Οι θετικές διαπιστώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά κυρίως για τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς της διήμερης επίσκεψης του γερμανού Προέδρου Φ. Β. Σταϊνμάγερ στην Ελλάδα.

Παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη μιας ισχυρής Ευρώπης, ενώ επιφύλαξε εγκώμια για τον Πρ. Παυλόπουλο για το γεγονός ότι με αδιατάρακτη προσήλωση μάχεται υπέρ της Ευρώπης ακόμη και σε περιόδους που η Ευρώπη αμφισβητείτο από ορισμένες πλευρές.

Ο κ. Σταϊνμάγερ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στο επίμαχο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, ενώ δεν έκανε την παραμικρή αναφορά ή σχόλιο στην επισήμανση του έλληνα Προέδρου ότι οι αποζημιώσεις
είναι «νομικά ενεργές» και «δικαστικώς επιδιώξιμες».

Κατά την προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο προς τιμήν του Φ. Β. Σταϊνμάγερ ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στα εθνικά μας θέματα. Ως προς το Κυπριακό επισήμανε την ανάγκη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε όμως ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων».

Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάννης και της Συνθήκης των Παρισίων «είναι σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες» και «πρέπει να γίνονται από όλους πλήρως σεβαστές». «Πόσω μάλλον όταν», όπως σημείωσε, «η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνον της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά τα Σκόπια ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι βασική και απαράβατη προϋπόθεση για την έ­νταξή τους σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η επίλυση του ζητήματος του ονόματος. «Για να γίνει αυτό», τόνισε, «πρέπει η γειτονική χώρα να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο Σύνταγμά της». Και πρόσθεσε: «Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στην αντιφώνησή του ο γερμανός Πρόεδρος εξήρε τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στη προσφυγική-μεταναστευτική κρίση όσον αφορά τη διαχείριση των προβλημάτων αλλά και για τον ανθρωπιστικό και αλληλέγγυο τρόπο που υποδέχεται όσους πρόσφυγες ή μετανάστες φτάνουν σε ελληνικό έδαφος.

Χαρακτήρισε «θαρραλέο» και «σημαντικό βήμα» τη συμφωνία με τα Σκόπια, ενώ απένειμε τα εύσημα στη χώρα μας όσον αφορά την τακτική που ακολουθεί σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, τακτική που -όπως τόνισε- συμβάλλει στην εξάλειψη μακροχρόνιων αντιθέσεων.

Ο Φ. Β. Σταϊνμάγερ προέβη σε άκρως θετικές διαπιστώσεις για την πορεία της χώρας μας στο οικονομικό πεδίο αλλά και την προσήλωσή της στο τομέα των μεταρρυθμίσεων. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα καταστήσουν δυνατή την ανάπτυξη, θα προσελκύσουν επενδύσεις και αυτό θα το αισθανθούν οι πολίτες.

Σε δηλώσεις του κατά τη συνάντησή του με τον Πρ. Παυλόπουλο ο γερμανός Πρόεδρος αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα σημείωσε: «Η πορεία προς την οικονομική σταθεροποίηση έχει κάνει πολλά βήματα και βλέπουμε να στέφεται η πορεία αυτή με επιτυχία και συνεχίζεται ακόμη.

Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα αν και άλλοι συμμερίζονται αυτόν τον σεβασμό και την αναγνώριση για την αποφασιστική θέληση των Ελλήνων γι’ αυτές τις τόσο σημαντικές μεταρρυθμίσεις».


Σχολιάστε εδώ