ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΟΚ του Newsweek από τη Μόρια: Κάθε εβδομάδα και ένας βιασμός!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΟΚ του Newsweek από τη Μόρια: Κάθε εβδομάδα και ένας βιασμός!

Ρεπορτάζ-σοκ, του αμερικανικού περιοδικού Newsweek, από την πολύπαθη Μόρια με τίτλο:

“FAMILIES LIVE IN FEAR AS CHILDREN SUFFER SEXUAL ABUSE AT GREECE’S BIGGEST REFUGEE CAMP”

«Όταν ο ήλιος εξαφανίζεται πάνω από το μεγαλύτερο κέντρο προσφύγων στην Ελλάδα, το ίδιο κάνουν τα παιδιά και οι γυναίκες» τονίζει στο ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για κλίμα φόβου και τρομοκρατίας, ενώ μεταφέρει καταγγελίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα δεκάδες περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

«Καταφεύγοντας στις σκηνές και τα τροχόσπιτα, οι μητέρες που ζουν στο στρατόπεδο προσφύγων της Μορίας της Λέσβου λένε ότι μένουν ξάγρυπνες όλη νύχτα, εκνευρισμένες από τον φόβο για την ασφάλεια των οικογενειών τους. Αιτία οι εκτεταμένες αναφορές βίας και σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον γυναικών και παιδιών σε όλη την κατασκήνωση», αναφέρει σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ.

Ένας 21χρονος ακούγοντας τη συζήτηση της γυναίκας με την δημοσιογράφο Σαντάλ ντα Σίλβα του αμερικανικού περιοδικού, παρεμβαίνει: «Συμβαίνουν πολλά… Κι όχι μόνον βιασμοί», λέει.  «Τους ακούω να λένε “α, χθες το βράδυ αγόρασα ένα κορίτσι” και να περιγράφουν μετά με λεπτομέρειες ό,τι ακολούθησε.»

IMG_1368

Μια άλλη μητέρα που έζησε με τον άνδρα της και τα τρία παιδιά τους επί τρεις μήνες στον καταυλισμό προτού τους μεταφέρουν σ’ έναν άλλο στο Καρά Τεπέ, περίπου 5 χλμ, μακρύτερα, είπε στο περιοδικό: «Έπαιρναν τα παιδιά στο δάσος και τα κακοποιούσαν». «Φοβόμασταν ότι θα πεθάνουμε εκεί. Αλλά δεν βλέπαμε καμιά ελπίδα». Η 29χρονη είχε εργαστεί στο παρελθόν στην πατρίδα της σε ΜΚΟ που φρόντιζε γυναίκες -θύματα διώξεων. Κι όπως λέει, τα παιδιά της ακόμη δυσκολεύονται να ξεχάσουν τον εφιάλτη της Μόρια. «Είμαι σίγουρη ότι έχουν ψυχικά προβλήματα», λέει.

Ο ιατρικός συντονιστής, Δρ. Declan Barry, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF-Médecins Sans Frontiers) λέει στο Newsweek: «Σε μια περίπτωση ένας πατέρας έφυγε για λίγο από τη σκηνή του να πάει να φέρει φαγητό κι όταν γύρισε βρήκε το παιδί του κακοποιημένο σεξουαλικά».

Πηγή: newsweek.com


Σχολιάστε εδώ