Η Εκκλησία δεν είναι βιλαέτι κανενός

Η Εκκλησία δεν είναι βιλαέτι κανενός

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του Μάκη Κουρή


Σήμερα Κυριακή, μέρα που πολλοί πολίτες, συνάνθρωποί μας, πάνε στην Εκκλησία για να ακούσουν τη Λειτουργία και να κάνουν τον σταυρό τους για να πάνε όλα κατ’ ευχήν.

Για ποια Εκκλησία μιλάμε, όμως, όταν φτάσαμε στο σημείο ο ηγέτης της και οι επικεφαλής της, όπως της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, να μην τα βρίσκουν μεταξύ τους; Την ώρα, μάλιστα, που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα η Εκκλησία της Αμερικής και η ομογένεια είναι πάρα πολύ προβληματισμένη κι αν δεν αποχωρήσει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος, το αύριο κάθε άλλο παρά ρόδινο θα είναι.

Οι αντιπαραθέσεις στην Εκκλησία έχουν φτάσει στο σημείο να είναι πολύ πιο σκληρές από τις κόντρες μεταξύ των πολιτικών.

«Αγαπάμε τον Πατριάρχη μας, αγαπάμε το Πατριαρχείο μας, το σεβόμαστε, το στηρίζουμε όσο μπορούμε. Όμως αγαπάμε πιο πολύ απ’ όλους την Εκκλησία και την πατρίδα», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Μία όμως δεν είναι η Εκκλησία, Μακαριώτατε; Άλλη είναι του Πατριαρχείου, άλλη της Αμερικής, άλλη της Αλεξάνδρειας; Τον ίδιο Θεό δεν έχουν;
Αλλά κι εσάς, Παναγιώτατε, η πρώτη, η κύρια αποστολή σας δεν είναι η διασφάλιση πάση θυσία της ενότητας της Εκκλησίας, όπου κι αν εδρεύει, όποιος κι αν είναι ο επικεφαλής της; Και να μη διχάζεται το πλήρωμά της, που δεν προσδοκά κανένα προσωπικό όφελος, αλλά βοηθάει όπου και όσο μπορεί, χωρίς να περιμένει ανταμοιβή…

Η Εκκλησία δεν είναι βιλαέτι κανενός.
Και αυτό πρέπει οι επικεφαλής της να το αποδεικνύουν κάθε στιγμή.
Περαστικοί είμαστε ΟΛΟΙ.

Η Εκκλησία όμως παραμένει, ζωντανή και δρώσα, πάντα κοντά στον άνθρωπο, εκεί όπου υπάρχει πόνος και ανέχεια… Αλλά και μακριά από τα εγκόσμια. Και η ανάδειξη πρέπει να είναι του καλύτερου και όχι του «δικού μου».

Το είπαμε την περασμένη Κυριακή, θα το ξαναπούμε και σήμερα.
Ένας και μόνο είναι ο κύριος οδηγός όλων εκείνων που προσφέρονται άδολα και όχι για τη «μίτρα». Αυτό που είπε ο Χριστός: «Αγαπάτε αλλήλους».

Ώρα να το αποδείξετε…

 


Σχολιάστε εδώ