Δέκα προτάσεις για την πρωτοβάθμια υγεία, διατύπωσε η Φώφη Γεννηματά
– «Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή με αλλαγή πολιτικής πριν να είναι αργά»
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Ημερίδας του ΚΙΝΑΛ, για την Πρωτοβάθμια Υγεία, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας διατύπωσε Δέκα προτάσεις για την πρωτοβάθμια υγεία.
Διαβάστε την ομιλία της Φώφης Γεννηματά:
Προκαλώ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να αφήσουν την ασφάλεια των υπογείων τους και την αλαζονεία της σιγουριάς και να βγουν στην κοινωνία.
Η παρουσία σας σήμερα εδώ επιβεβαιώνει τη δυναμική του κινήματος αλλαγής.
Δυναμική που θα μας δώσει ισχυρή εντολή. Το βλέπουμε καθημερινά παντού όπου πηγαίνουμε.
Εμείς κυκλοφορούμε, άλλοι κρύβονται. Είναι αυτοί που δίχασαν τους Έλληνες, αυτοί που μας έλεγαν «δοσίλογους» και «γερμανοτσολιάδες», αυτοί που γέμισαν την πολιτική ζωή με ψέματα, αυτοί που αλλοίωσαν ακόμη και την έννοια την λέξης ελπίδα.
Αλλά και αυτοί που δεν έχουν πει μια λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες τους για την κρίση.
Τους προκαλώ λοιπόν να αφήσουν οι μεν την προπαγάνδα και την ασφάλεια των υπογείων τους, οι δε την αλαζονεία της σιγουριάς και να βγουν στην κοινωνία.
Εκεί θα μετρηθούμε. Εμείς κρατάμε την σημαία μιας μεγάλης προοδευτικής πολιτικής κληρονομιάς και πιστεύουμε πως θα σηκώσουμε ξανά τη σημαία της παράταξης και τη χώρα ψηλά.
Ο άνθρωπος βρίσκεται στο επίκεντρο των επιλογών μας.
Η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια του λαού μας αποτελούν για μας προτεραιότητα.
Κόντρα σε όλους αυτούς που ονειρεύονται την επικράτηση ενός θλιβερού, ανούσιου και ελεγχόμενου δικομματισμού.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξαντλούνται σε άγονες αντιπαραθέσεις, αφήνουν όμως ανέγγιχτα τα κατεστημένα και τα κακώς κείμενα που ταλαιπωρούν την χώρα και τους πολίτες.
Εμείς νοιαζόμαστε για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.
Είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε αισιόδοξοι.
ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ.
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,
Υπάρχει Έλληνας που δεν αγανακτεί, με τον ευτελισμό στον οποίο οδηγούν την χώρα και στην διεθνή σκηνή οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος;
Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Και από τις επιλογές που θα γίνουν αυτό το διάστημα, θα κριθεί εάν θα δικαιωθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού.
Η χώρα χρειάζεται Πολιτική Αλλαγή με Αλλαγή Πολιτικής πριν να είναι αργά. Χρειάζεται ξανά δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή με σαφή στρατηγική και νέους εθνικούς στόχους.
Για αυτό χτυπάμε την καμπάνα της εθνικής αφύπνισης για να πάρει ο λαός την κατάσταση στα χέρια του.
Αλήθεια υπάρχει Έλληνας που δεν αγανακτεί, με την θλιβερή εικόνα, τον ευτελισμό στον οποίο οδηγούν την χώρα και στην διεθνή σκηνή οι κ. κ. Τσίπρας και Καμμένος; Με την κατάντια να εκφράζονται διαφορετικές απόψεις από τον συγκυβερνήτη στα εθνικά θέματα και ο κ. Τσίπρας να το ανέχεται. Μην του πειράξει κανείς τον ακροδεξιό συνεταίρο του. Πόσο πιο χαμηλά; Την ώρα που η αριστερά στην Ευρώπη συζητά με τη σοσιαλδημοκρατία, αυτός κρατά σφιχτά τους δεσμούς του με το μόρφωμα της ακροδεξιάς. Ευτελίζει τις αξίες της αριστεράς και αποτελεί με την πολιτική του τον πολιτικό χορηγό της δεξιάς και του Μητσοτάκη.
Θυσία για το υπερπλεόνασμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκα με ένα κλιμάκιο στελεχών μας το Νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς».
Ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Υποχρηματοδότηση.
Τεχνολογικός εξοπλισμός απαξιωμένος που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Και τώρα το Υπουργείο Υγείας ζητά «προεγκρίσεις» για θεραπείες, για χορήγηση φαρμάκων ακόμη-προσέξτε- και για «εσωτερικούς» ασθενείς. Ξέρετε πότε θα πάρουν τις εγκρίσεις οι άνθρωποι αυτοί; Είναι στη «λίστα του Τσίπρα» από αυτά «που τα λύνει η ζωή».
Αυτή η εικόνα χαρακτηρίζει σήμερα δυστυχώς το σύνολο του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Όλα θυσία για το υπερπλεονασμα.
Είναι ενδεικτικό ότι η κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκ. ευρώ ετησίως πριν το 2015, μειώθηκε το 2018 στα 100 εκ. ευρώ και οι δαπάνες φορτώθηκαν στην πλάτη των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων με την αύξηση των εισφορών υγείας.
Το ποσοστό της οικογενειακής δαπάνης όσων βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας αυξάνεται σταθερά παρά τον νόμο για τους ανασφάλιστους. Πολύ φυσικό. Ένας χαμηλοσυνταξιούχος πληρώνει κατά μέσο όρο ως και 50% συμμετοχή.( από 22% που ήταν το 2012)
Το ΕΣΥ μετατρέπεται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ σε ένα προνοιακό σύστημα .
Ένα σύστημα χαμηλής ποιότητας, με κακοπληρωμένους γιατρούς και διαλυμένες υποδομές, που σπρώχνει όσους έχουν τη δυνατότητα στην ιδιωτική υγεία.
Παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, το μόνο που κατάφεραν να κάνουν είναι να διευρύνουν την ανισότητα.
Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Αντί να αξιοποιήσει κάθε γιατρό, κάθε διαθέσιμο πόρο μέσα στην κρίση και την ένδεια, η κυβέρνηση σήμερα επιλέγει τις θνησιγενείς ΤοΜΥ.
Ανταγωνίζεται και αποδομεί τις υφιστάμενες κρατικές δομές και κατευθύνει τα ελάχιστα διαθέσιμα με λάθος τρόπο: η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη δημιουργίας νέων δομών, αλλά συντονισμού των υφιστάμενων.
Χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς γιατρούς, χωρίς κτίρια, χωρίς αντικείμενο η κυβέρνηση οδηγεί την ΠΦΥ στην πλήρη διάλυση.
Οι γιατροί της ΠΦΥ γύρισαν την πλάτη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ενώ η επιμονή της να εισάγει το gatekeeping από 1-1-19, θα στείλει ακόμα περισσότερους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους στον ιδιωτικό τομέα.
Οι ΤοΜΥ εξελίσσονται σε μια οικτρή αποτυχία.
Η διάλυση του ΕΣΥ από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ βολεύει απολύτως τη Νέα Δημοκρατία.
Στην άλλη πλευρά, η ΝΔ διαμορφώνει μια αντίληψη απελευθέρωσης της αγοράς υγείας που, με τον τρόπο που περιγράφεται, υπονομεύει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και αναιρεί την αρχή της καθολικής κάλυψης.
Η διάλυση του ΕΣΥ από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. τη βολεύει απολύτως. Η μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα β’ κατηγορίας, εξυπηρετεί τα σχέδια της για περικοπή των δημόσιων δαπανών και αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και των ασφαλιστικών εταιρειών. Η μετακύληση του κόστους στους πολίτες πλήττει κυρίως τους αδύνατους, δημιουργεί αποκλεισμούς.
Το ΕΣΥ φέρει τη Σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Το οραματίστηκε, το σχεδίασε, το ανέπτυξε.
Φίλες και Φίλοι,
Το ΕΣΥ φέρει τη Σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ το οραματίστηκε, το σχεδίασε και το ανέπτυξε επενδύοντας διαρκώς με συνέπεια και συνέχεια επί 40 ολόκληρα χρόνια.
Με σταθερή προσήλωση στο Δημόσιο χαρακτήρα. Με πρωτόγνωρες υπηρεσίες για όλους τους πολίτες μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, με τη φροντίδα της πολιτείας. Μια νέα αντίληψη, η αντίληψη της Υγείας ως αυτονόητο δικαίωμα του πολίτη, ως υποχρέωση της πολιτείας, ισότιμα για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.
Μέχρι και το 2004 δεκάδες νοσοκομεία, εκατοντάδες Κέντρα Υγείας αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα. Παρά τα προβλήματα, το ΕΣΥ αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Όλη αυτή η προσπάθεια υπονομεύτηκε στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ με την συνειδητή συρρίκνωση του κράτους πρόνοιας, τη σπατάλη και τη διαφθορά και τα τεράστια χρέη. Το 2009 η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 5,9 δις ευρώ και η κακοδιαχείριση στα νοσοκομεία υπήρξε πρωτοφανής. Τα χρέη που άφησε η κυβέρνηση Καραμανλή τον Δεκέμβριο του 2009 στα νοσοκομεία ήταν 6,9 δις ευρώ!!
Κατά τη διετία 2010-2012 αντίθετα, μέσα στην κρίση, μειώσαμε τις δαπάνες κατά 50%. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το ESYNET, το διπλογραφικό, τους ισολογισμούς ετέθησαν τα θεμέλια για την εξυγίανση.
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ πολέμησαν την προσπάθεια αυτή με κάθε δυνατό τρόπο. Η ίδρυση του ΕΟΠΠΥ, ο νόμος για το ΠΕΔΥ και η έναρξη μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των νοσοκομείων αποτέλεσαν μια μεταρρυθμιστική προσπάθεια μέσα στην κρίση που δεν υπαγορεύτηκε από την τρόικα.
Μετά από 35 χρόνια λειτουργίας το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί.
Στην συνείδηση των πολιτών η Κοινωνική Πολιτική, είναι ταυτισμένη με την Δημοκρατική Προοδευτική παράταξη.
Και σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει σήμερα.
Σταθερά υπέρ ενός δημόσιου, καθολικού συστήματος υγείας που καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα, όλους τους πολίτες. Που τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Σήμερα όμως μετά από 35 χρόνια λειτουργίας το ΕΣΥ πρέπει να αναγεννηθεί.
Με γενναίες πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση και ολοκλήρωσή του.
• Με καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, μείωση των ανισοτήτων και ειδικό σχέδιο δράσης για την Νησιωτική Ελλάδα και τις δυσπρόσιτες ορεινές περιοχές.
• Με ενιαίο, διαδραστικό ψηφιακό περιβάλλον για την υγεία και τη διοίκησή της με βασικό άξονα τον διαρκή εκσυγχρονισμό και την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. (Η χώρα έχει υπογράψει ήδη από το 2011 πρωτόκολλο μεταφοράς τεχνογνωσίας με τους πρωτοπόρους Εσθονούς, το οποίο δυστυχώς δεν έχει αξιοποιηθεί. Η μετάπτωση σε ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα, ένα σύστημα χωρίς χαρτί και φιλμ, πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο με καταληκτική ημερομηνία και εξειδικευμένες δράσεις.)
• Με εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη λεγόμενη «βαριά συντήρηση».
Αυτή –με δεδομένη την στενότητα των πόρων- πρέπει να επιτευχθεί επί τέλους με την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και την αξιοποίηση Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
• Με αναμόρφωση και ανακατεύθυνση των διαθέσιμων πιστώσεων σε μια νέα πυραμίδα προτεραιοτήτων με προτεραιότητα την ΠΦΥ.
• Ενοποίηση όλων των δομών πρωτοβάθμιας ΦΥ κάτω από τη σκέπη ενός Εθνικού Δικτύου, με τον ΕΟΠΥΥ ρυθμιστή και εγγυητή της αξιοποίησης της Δημόσιας Δαπάνης. Δίκτυο που θα αναλαμβάνει την περίθαλψη όλων όσων δεν χρειάζονται Νοσοκομείο, ενώ ταυτόχρονα θα κατευθύνει τον ασθενή ανάμεσα στα επίπεδα νοσηλείας και αποκατάστασης.
• Με ενιαίους διαφανείς κανόνες λειτουργίας με γνώμονα τη σχέση κόστους ποιότητας.
• Με αξιοποίηση όλων των δομών, όλων των επαγγελματιών υγείας με διαρκή όμως αξιολόγησή τους.
10 προτάσεις, 10 σημαντικές δεσμεύσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη
Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα σε 10 σημαντικές δεσμεύσεις μας που αλλάζουν τα «δεδομένα» στο χώρο της Υγείας.
Δεσμευόμαστε για:
1) Κέντρα Υγείας σε όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους και πολυδύναμα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας στα μεγάλα αστικά κέντρα.
2) Τοπικά Δίκτυα ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή των ΚΥ, των δημοτικών πολυιατρείων και των συμβεβλημένων μονάδων και γιατρών του ιδιωτικού τομέα (κατόπιν πιστοποίησης).
Ελεύθερη επιλογή Οικογενειακού γιατρού για όλους τους πολίτες και γιατρούς ειδικότητας συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με όλους τους ιδιώτες γιατρούς.
3) Έμφαση στην πρόληψη. Με εθνικό σχέδιο προσυμπτωματικού ελέγχου και ανάπτυξη ολοκληρωμένου δικτύου κέντρων πρόληψης. Υποχρεωτικός εμβολιασμός όλων των παιδιών. ( Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν τα παιδιά στην Α’ Δημοτικού χωρίς να έχουν εμβολιαστεί). Δεν είναι δυνατόν επίσης να μην περιλαμβάνεται στην πρόληψη η οδοντιατρική περίθαλψη των παιδιών. Σταθερό ποσοστό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ για την οδοντιατρική φροντίδα. Ρήτρα οδοντιατρικής.
4) Ευρεία χρήση της Τηλεϊατρικής, με ολοκλήρωση του Εθνικού Δικτύου και e-health υπηρεσίες.
5) Σύσταση ειδικών κέντρων για την διαχείριση χρόνιων Νοσημάτων (διαβήτης, υπέρταση, χρόνια αποφρακτικές πνευμονοπάθειες κλπ) που θα λειτουργούν 24 ώρες, 365 ημέρες τον χρόνο. Μονάδες που θα μπορούν να συστεγάζονται με Νοσοκομεία ή Κέντρα Υγείας, αλλά θα εκτελούν αποκλειστικά το έργο τους.
6) Μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα Φάρμακα (και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του σχετικού πλαφόν) με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό μείωσης για χαμηλόμισθους/χαμηλοσυνταξιούχους.
Κατάργηση της εισφοράς για υγεία στις επικουρικές Συντάξεις, ώστε να ελαφρύνουμε τους συνταξιούχους που δοκιμάζονται από τις μειώσεις.
7) Νέο σύστημα στην συνεχή Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση των ιατρών υπό τον έλεγχο του ΚΕΣΥ και στην εξειδίκευση τους, με στόχο να μείνουν στην χώρα οι υψηλής ποιότητας νέοι γιατροί που σήμερα φεύγουν στο εξωτερικό.
8) Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και την ΠΦΥ.
9) Αδιάβλητη διαδικασία επιλογής στελεχών στο ΕΣΥ. Δημόσιες Προκηρύξεις με διαφανή κριτήρια.
10) Αποκέντρωση του Συστήματος.
Το υπουργείο Υγείας σταδιακά να μετατραπεί σε επιτελικό όργανο στρατηγικού σχεδιασμού, ρύθμισης και ελέγχου των λειτουργιών του συστήματος. Μέσω των υπηρεσιών του και των αρμόδιων αρχών, όπως ο ΕΟΦ και το ΚΕΣΥ, πρέπει να μεριμνά για την ενιαία εφαρμογή των κανόνων, την τήρηση της ποιότητας, της διαφάνεια κτλ., μεταβιβάζοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες της καθημερινής λειτουργίας των μονάδων υγείας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ο τόπος χρειάζεται Κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας με προοδευτική ατζέντα
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και Φίλοι,
Αυτές οι δεσμεύσεις είναι για μας Συμβόλαιο Τιμής με τις Ελληνίδες και τους Έλληνες.
Εμείς φτιάξαμε από το μηδέν το ΕΣΥ.
Εμείς θα κάνουμε πράξη την αναγέννησή του.
Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή Κυβέρνηση (ευρείας πλειοψηφίας) με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Που θα έχει ως πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα, ιδιαίτερα όσο αφορά το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα ( από 3,5% στο 2%)και να εξασφαλιστούν πόροι για κίνητρα ανάπτυξης αλλά και εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ με τις θεωρίες των μετώπων καλλιεργούν διχαστικές λογικές. Εκπροσωπούν τις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου.
Γι αυτό βολεύονται τόσο πολύ να μονομαχούν στο κενό, ερήμην των προβλημάτων και των αναγκών της ελληνικής κοινωνίας.
Το «φύγε εσύ-έλα εσύ» δεν είναι πολιτική Αλλαγή, αλλά ένας δρόμος αναπαραγωγής της κρίσης, δημιουργίας νέων αδιεξόδων.
Δεν είμαι με κανέναν πιο κοντά, ζητώ από τον Ελληνικό λαό να σπάσει το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Δεν είμαι και δεν είμαστε με κανέναν από τους δύο πιο κοντά ή πιο μακριά. Δεν υπάρχει δίλλημα στις δύο όψεις του ίδιου αδιεξόδου. Είμαστε κάτι άλλο.
Απευθύνομαι στον ελληνικό λαό, τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα και ζητώ να σπάσει το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.
Να στηρίξει αποφασιστικά το Κίνημα Αλλαγής. Να ανοίξουμε δρόμο ασφάλειας, αξιοπρέπειας και ελπίδας για την πατρίδα και κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.
Εμείς και ξέρουμε και μπορούμε να διασφαλίσουμε την διέξοδο.
Ζητάμε ισχυρή εντολή ώστε στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής να λειτουργήσουμε ως ο κρίσιμος καταλύτης για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που θα δώσει, επιτέλους, βιώσιμη λύση για τη χώρα.
Είμαστε με την Ελλάδα που μπορεί και θέλει να ζήσει διαφορετικά. Είμαστε με τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα που ξέρει ότι μας αξίζει και μπορούμε, όλοι μαζί να ζήσουμε καλύτερα. Για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω.