Στ. Παπαθεμελής: Ισχύει μια συμφωνία που απορρίπτουν και οι δύο λαοί;

Στ. Παπαθεμελής: Ισχύει μια συμφωνία που απορρίπτουν και οι δύο λαοί;

Stelios Papathemelis (3267843030).jpg
Του
ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ
Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης
E-mail: [email protected],
[email protected]


Οι πολίτες των Σκοπίων κατάφεραν ένα ηχηρότατο, βαρύ ράπισμα στους περίδοξους προστάτες τους με την αποχή τους την περασμένη Κυριακή. Λυτοί και δεμένοι, ζωντανοί και «κατεψυγμένοι» δυτικοί ηγέτες αποδύθηκαν σε μια πρωτοφανή προπαγανδιστική εκστρατεία υπέρ της ε­θνικά απαράδεκτης για μας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Έπεσαν καταπάνω τους δυνάμεις και υπερδυνάμεις και δεν υπέκυψαν ούτε στο δέλεαρ ούτε στις πιέσεις. Δεν μας δια­φεύγει πάντως ότι οι απέχοντες είναι κατά τα άλλα ανθελληνικότεροι των μετασχόντων.

Οι γελοιογράφοι -ασφαλώς όχι όλοι- είναι συχνά σοφότεροι από τους «σο­φούς συζητητάς του αιώνος τούτου». Δείγμα ο Κώστας Μητρόπουλος («ΝΕΑ», 28/9/18). Βάζει τον Ερντογάν απέναντι στον δικό μας, όπου ο τούρκος του λέει: «Δώσατε μια χαρά τη ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’! Με το Ανατολικό Αιγαίο, τι ζόρι τραβάτε, Αλέξη;». Ο κ. Τσί­πρας αποκρίνεται: «Ξεμείναμε, Ταγίπ, από λίμνες! Οι Πρέσπες πλέον δεν πλησιάζονται». Οπότε παρεμβαίνει ξαφνικά ο «θριαμβευτής» των Πρεσπών, εξοχότατος ΥΠΕΞ: «Ψάχνουμε, βέβαια»! Ψάχνονται, δεν ψάχνουν οι δράστες. Ο λαός όμως δεν τους ψάχνει πια. Τους ξέρει πολύ καλά…

Από τις απόρρητες συνομιλίες των ηγετών της ΠΓΔΜ (27/1/18 και 19/5/18 – «Καθημερινή», 2/10/18) προκύπτει το σαφές συμπέρασμα των συνομιλητών (Ιβάνοφ, Ζάεφ, Ντιμιτρόφ κ.λπ.): Πρέπει να βιαστούν να κλείσουν, καθώς αποτελεί «ευνοϊκή συγκυρία ότι στην εξουσία [της Ελλάδος] είναι η Αριστερά»! Θυμη­θείτε εδώ τον Ανιέλι: «Υπάρχει μία Αριστερά πού μας είναι πιο χρήσιμη από τη Δεξιά… Μάς κάνει όλα όσα δεν μπορεί να μάς κάνει η Δεξιά»!

Δείτε πού εντόπισε ο Ιβάνοφ την ευνοϊκή συγκυρία: «Ο Τσίπρας είναι θετικότερος από τον Παπανδρέου. Θέλει λύση. Δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος»!

Ενώ αποκαλυπτικότατος ο Ντιμιτρόφ μας πληροφορεί: «Η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση. Είναι έτοιμη να ονομάσει τη ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ ως ‘‘μακεδονική γλώσσα’’ και την υπηκοότητα ‘‘Μακεδονική / πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’’».

Άρα η παράδοση των τιμαλφών μας είχε συμφωνηθεί πριν από τις Πρέσπες. Εκεί οι δικοί μας πήγαν σαν έτοιμοι από καιρό. Ο Stefan Troebst, καθηγητής Πολιτιστικής Ιστορίας της Ανατολικής Ευρώπης με ειδίκευση στην ΠΓΔΜ, στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, θεωρεί «ακατανόητη από ελληνικής σκοπιάς την αποδοχή του ονόματος ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’ για το μόρφωμα των Σκοπίων» και επισημαίνει: «Αν υπάρχει μία ‘‘Βόρεια Μακεδονία’’, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχει και μία Νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα, κατά πόσο και οι δύο ‘‘πηγαίνουν πακέτο’’ και πρέπει κατά κάποιον τρόπο να ενωθούν ανάλογα»!

Και επειδή οι Έλληνες κολλήσαμε στον αστερισμό του «δεν διεκδικούμε τίποτε», ενώ οι γείτονές μας, Τούρκοι, Βούλγα­ροι, Σκοπιανοί, Αλβανοί, διεκδικούν από μας τα πάντα, αντιλαμβάνεστε ότι ανοίγου­με την όρεξή τους και τον ασκό του Αιόλου.

Οι σκοπιανοί πολίτες με τη συντριπτική αποχή τους απονομιμοποίησαν απολύτως την περιβόητη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Ζάεφ και οι διεθνείς προστάτες του έπαιξαν και έχασαν. Οι σχεδιασμοί νεκρανάστασής της, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, εκτιμούμε ότι δεν πρόκειται να την αναστήσουν, δεν πρόκειται να έχουν καλό τέλος.
Δεν μπορεί ποτέ να ισχύσει μια συμφω­νία την οποία δεν θέλουν και οι δύο λαοί.

Βεβαίως, όπως έγραψε πρόσφατα ο γάλλος φιλόσοφος Marcel Gauchet, «το βασικό μας πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι που μας κυβερνούν δεν α­ντιλαμβάνονται την κοινωνία στην οποία ζουν». Για το ελληνικό πολιτικό προσωπικό, στη μέγιστη πλειοψηφία του, χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει…


Σχολιάστε εδώ