Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρόεδρος του ΚΕΑ, Γκ. Γκίζι, στη δίκη της Χρυσής Αυγής
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ & Γ. ΓΚΙΖΙ
Π. Σκουρλέτης:
Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί. Ο ναζισμός και ο φασισμός υπήρξε ό, τι πιο αποτρόπαιο γνώρισε η ανθρωπότητα στη σύγχρονη ιστορία της. Είμαστε όμως εδώ έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής για να στείλουμε ένα μήνυμα πρώτα απ’ όλα πως δεν ξεχνάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στο ναζισμό, αλλά ταυτόχρονα να πούμε και να διεκδικήσουμε την καταδίκη των σύγχρονων απογόνων αυτών των αποτρόπαιων ιδεών. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τη Χρυσή Αυγή. Διεκδικούμε την πολιτική τους απομόνωση και την καταδίκη της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
‘Όπως είδατε, είναι μαζί μας σήμερα ο Γκέγκορ Γκίζι, εκπροσωπώντας τη γερμανική Αριστερά, θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα πως τους λαούς τους ενώνει ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα μεγάλα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης
-Πιστεύετε πως η δίκη της Χ.Α. έχει καθυστερήσει και θα πρέπει να επιταχυνθεί;..
Η πολιτεία νομίζω ότι οφείλει να κάνει ό,τι επιβάλλεται για να έχουμε το συντομότερο δυνατό την ολοκλήρωση αυτής της δίκης. Είναι μια δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα, για την οικογένειά του, αλλά είναι και μια απαίτηση του ελληνικού λαού.
ΓΚ. ΓΚΙΖΙ (Απόσπασμα δηλώσεων)
Θα ήθελα να σας καλημερίσω όλους και εσάς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους υπόλοιπους που βρίσκεστε εδώ. Και χαίρομαι που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα μαζί με την αντιπροσωπεία του Προέδρου, αλλά χαίρομαι επίσης που βρίσκομαι εδώ σήμερα την ημέρα που είναι και η επέτειος από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους ναζί το 1944.
Διαπιστώνω ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τάσεις προς τη δεξιά κι αυτό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Γι αυτό λοιπόν η Αριστερά καλείται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων και να το αναζωογονήσει, έτσι ώστε να δράσουν κατά των δεσποτικών καθεστώτων. Κι αυτό νομίζω ότι είναι και το δικό μας καθήκον. Αυτό βεβαίως δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας. Χρειαζόμαστε στην πορεία αυτή να μας υποστηρίξουν και άλλα κόμματα, αλλά και τα ΜΜΕ. Χρειαζόμαστε και τις τέχνες και τις επιστήμες και τα συνδικάτα και την εκκλησία..
Ξέρω ότι αν κάτι δεν μας αρέσει δεν μπορούμε παρά να προσπαθήσουμε να δράσουμε εναντίον του. Ενάντια στις πολιτικές πεποιθήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, όταν όμως αυτές οι πολιτικές πεποιθήσεις συνδέονται και με εγκλήματα τότε πρέπει να κάνουμε όποιες ενέργειες χρειάζονται προκειμένου να το καταπολεμήσουμε αυτό.
Βεβαίως μια τέτοια δίκη πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου, δεν θα πρέπει να παραβιάζεται επ’ ουδενί ο νόμος, ωστόσο θα μπορούσε όμως να επιταχυνθεί λίγο. Γι αυτό και νομίζω ότι είναι καλό αυτό που επιδιώκουν οι δικηγόροι, να υπάρχουν περισσότερες μέρες δίκης την εβδομάδα έτσι ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία πιο σύντομα και να έχουμε μια δικαστική απόφαση.
Διότι στην Ευρώπη βλέπουμε ότι ο φασισμός σηκώνει και πάλι το κεφάλι του κι εγώ ως Γερμανός αισθάνομαι ιδιαίτερο χρέος να κάνω οτιδήποτε γι αυτό. Και σ’ αυτό υπήρξε απόλυτη σύμπνοια και με όλα τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας του Ομοσπονδιακού Προέδρου και με τον Πρόεδρο τον ίδιο.
-Θέλουμε να ρωτήσουμε για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το γερμανικό κατοχικό δάνειο αν θα πρέπει η Γερμανία να αποδώσει το οφειλόμενα στην Ελλάδα…
Σήμερα ήδη είχα μια συνέντευξη με το Deutschlandfunk έναν ραδιοφωνικό οργανισμό και επεσήμανα τρία ζητήματα σχετικά με αυτό το θέμα που θέτετε.
Γνωρίζω λοιπόν ότι το 1952 πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μια διάσκεψη για τα χρέη και τότε είχε εκφράσει μια επιφύλαξη η Ελλάδα.. Στη συνέχεια το 1960 υπήρξε μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε ότι όλες οι επανορθώσεις είχαν καταβληθεί κι ότι δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω διεκδικήσεις κι αυτή είναι η συμφωνία την οποία επικαλείται ξανά και ξανά η γερμανική κυβέρνηση.
Ωστόσο το ζήτημα των επανορθώσεων μπορεί να ρυθμιστεί μόνο μέσα από μία συνθήκη ειρήνευσης και μια τέτοια συνθήκη δεν υπήρξε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπήρξε η συμφωνία 2+4, όπως ονομάζεται.
Τόνισα στη συνέντευξη ότι είναι εντελώς διαφορετικό το θέμα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και θα σας αναφέρω μετά αυτό που πιστεύω για το τρίτο ζήτημα. Θα περάσω δηλαδή μετά και στο θέμα του κατοχικού δανείου.
Μου είπε ο δημοσιογράφος ότι εφ’ όσον ως το 1960 υπήρξαν κάποιες επανορθώσεις θα έπρεπε αυτές να φτάσουν να καταβληθούν και στα ίδια τα θύματα. Όμως εγώ απάντησα στο δημοσιογράφο πως αν αυτά τα ποσά είχαν τη φύση των επανορθώσεων, τότε αυτές οι επανορθώσεις μπορούν μόνο να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση πόλεων. Δεν μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν ως αποζημιώσεις στα ίδια τα θύματα. Είπα επίσης ότι εφ’ όσον μετά το 1950 και τα τελευταία χρόνια έχουμε βρει μια λύση για όλους εκείνους που ως αιχμάλωτοι πολέμου εστάλησαν σε καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία, τότε τίποτε δεν μας εμποδίζει να βρούμε μια λύση και για τα θύματα και για τους οικείους των θυμάτων εδώ πέρα. Μου είπε ο δημοσιογράφος ότι ήδη έχει αποφανθεί σχετικά το διεθνές δικαστήριο μετά από διαδικασία η οποία έχει κινηθεί από την Ιταλία, και εγώ απάντησα σε αυτό ότι είναι αλήθεια, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει μια αγωγή η οποία να εγείρεται από ένα κράτος το ίδιο, γιατί σίγουρα το κράτος είναι αυτό που είναι αρμόδιο.