Ο γερμανικός Τύπος κάνει θρίλερ την επίσκεψη Στάινμαγερ

Ο γερμανικός Τύπος κάνει θρίλερ την επίσκεψη Στάινμαγερ

Διαστάσεις θρίλερ προσδίδει ο γερμανικός Τύπος στην σημερινή επίσκεψη του γερμανού Προέδρου στην Ελλάδα, προεξοφλώντας ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει πιο επιτακτικά  από κάθε άλλη φορά το θέμα του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα που έχουν σχέση με την Τουρκία, η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και οι πολεμικές αποζημιώσεις οι οποίες αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών.

Μάλιστα η Bild κάνει λόγο για λογαριασμό εκατοντάδων δισ. ευρώ., όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του iefimerida.gr. Η Bild  επικαλούμενη απόρρητη μελέτη Επιτροπής της ελληνικής Βουλής που έχει περιέλθει, όπως λέει, στην κατοχή της, αναφέρει ότι οι αξιώσεις της Αθήνας αγγίζουν συνολικά τα 376 δισ. ευρώ. 

«Θέλουν να σερβίρουν τον λογαριασμό στον Στάινμαγερ την Πέμπτη», σχολιάζει στον υπότιτλο του δημοσιεύματος η ευρείας κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα παραθέτει δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης Αποζημιώσεων της Ελληνικής Βουλής, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη, ο οποίος σημειώνει:

«Το θέμα των γερμανικών πολιτικών αποζημιώσεων θέτει με κάθε ευκαιρία ο έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος. Δυστυχώς, έως τώρα μόνον σε εορταστικές εκδηλώσεις σε χωριά που βίωσαν τις ωμότητες των Ναζί. Πιστεύω ότι η επίσκεψη του γερμανού Προέδρου είναι μια καλή ευκαιρία να αποσαφηνιστεί το θέμα αυτό όχι μόνον με δημόσιες δηλώσεις, αλλά και προσωπικά μεταξύ των δύο Προέδρων. Η έκθεσή μας και το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων δεν βασίζονται στην κερδοσκοπία ή σε εκτιμήσεις, αλλά σε επίσημα έγγραφα. Και για μας δεν υπάρχει προθεσμία παραγραφής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων».

Να τονίσουμε πως προ ημερών το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε πως το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε έκθεση σύμφωνα με την οποία «οι Έλληνες ζητούν να λάβουν το ποσό των 269,5 δισ. ευρώ ως αποζημίωση για την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Με στόχο, σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗτο Διεθνές Δικαστήριο, που θα είναι το πρώτο στάδιο της εκστρατείας της Ελλάδας. Στο δεύτερο στάδιο οι Ελληνες επιθυμούν τα επιχειρήματά τους να κάνουν τον γύρο του κόσμού. Να παρουσιαστούν στη Γερμανία, στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Ευρωπαικό Συμβούλιο και στα Ηνωμένα Εθνη», γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Ενώ σε τρίτο στάδιο, η Ελλάδα θα εγείρει τα αιτήματά της – πιθανώς με τη μορφή προφορικής σημείωσης στην οποία θα καλείται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την απαίτηση των αποζημιώσεων.
Μια ενδεχόμενη απόρριψη του εν λόγω αιτήματος από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να ανοίξει το δικαστικό δρόμο ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με Ελληνες νομικούς που επικαλείται το περιοδικό.


 Ζάιμπερτ: Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας


Τελευταίες πληροφορίες από το ΑΠΕ αναφέρουν πως ο κ. Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ, δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το ζήτημα πολεμικών αποζημιώσεων έναντι της Ελλάδας «Νομικά και πολιτικά οριστικά ρυθμισμένο. Κατά τα άλλα, δεν υπάρχει καμία επίσημη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης» απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θεωρεί το Διεθνές Δικαστήριο αποκλειστικά αρμόδιο για νομικές διαφορές που διεξήχθησαν μετά την 1η Μαΐου του 2008.

Υπέρ της εξόφλησης του δανείου ο Γκρέγκορ Γκύζι

Εν το μεταξύ, ο πρόεδρος της Ελληνογερμανικής Ομάδας Φιλίας στη γερμανική Βουλή και ηγετικό στέλεχος του αριστερού κόμματος die Linke, Γκρέγκορ Γκύζι, που θα συνοδεύσει τον Στάινμαγερ στην επίσκεψή του στην Ελλάδα, ζητά να εξοφλήσει η Γερμανία το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο:

«Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κατεχόμενη Ελλάδα είχε υποχρεωθεί από το ναζιστικό καθεστώς να της χορηγήσει ένα αναγκαστικό δάνειο. Κατά την άποψή μου, η Ομοσπονδιακή Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει την αποπληρωμή του δανείου», είπε, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να καταβάλει όλο το ποσό του δανείου και να διαπραγματευτεί με την Αθήνα για τους τόκους του.

Φωτο: dw.com


Σχολιάστε εδώ