“Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη”

“Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη”

Οι προβολές του ντοκιμαντέρ

“Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη”

 του Γρηγόρη Βαρδαρινού
τον Οκτώβριο 2018

Είναι δυνατόν, μια ολοκληρωτική καταστροφή να αποτελέσει, τελικά, ευκαιρία για μια νέα αρχή; Αυτή είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης που επέζησε από την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της, το 1917, και ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της.

Η φωτιά, που άφησε περισσότερους από 75.000 άστεγους και κατέκαψε σχεδόν ολόκληρο το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης σε 32 ώρες,  ξεκίνησε από ένα προσφυγικό κατάλυμα στο βορειοδυτικό τείχος της πόλης, δημιουργώντας με το σαρωτικό πέρασμά της ένα ακόμη προσφυγικό κύμα. Οι ζημίες που προκάλεσε ήταν σχεδόν ανυπολόγιστες. Πάνω από 9.500 κτίσματα κάηκαν. Οκτώ εκατομμύρια λίρες στερλίνες ήταν η αποτίμηση της καταστροφής, χωρίς να μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή, την ανεκτίμητη αξία των αποτεφρωμένων μνημείων της πόλης. 

Η πολυφυλετική, πολυθρησκευτική και πολύγλωσση βαλκανική μητρόπολη (όπου Οθωμανοί, Εβραίοι και Χριστιανοί συμβίωναν, κατά την περίοδο της πυρκαγιάς, μαζί με περισσότερους από 300 χιλιάδες στρατιώτες του πολυεθνικού Στρατού της Entente), τελικά επανασχεδιάζεται, με την απόφαση της κυβέρνησης του Ελευθέριου Βενιζέλου. Με βάση το σχέδιο του Ερνέστ Εμπράρ, διαμορφώνεται εκ του μηδενός, ώστε να πάρει την πολεοδομική μορφή που έχει σήμερα. Οι επιπτώσεις της σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αποτελούν καθοριστική τομή στην ιστορία της πόλης.

Το ντοκιμαντέρ “Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη” του Γρηγόρη Βαρδαρινού, το οποίο απέσπασε πολλαπλές διακρίσεις, όπως τιμητική διάκριση στο 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Χαλκίδα, και το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Πελοπόννησο, θα προβληθεί:

– Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στην Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάσση, σε ειδική προβολή για τα μέλη του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος. Ο σκηνοθέτης είναι μέλος του Συνδέσμου καθώς έλαβε υποτροφία για τις σπουδές του στην Σκηνοθεσία Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

– Την Κυριακή 21 και την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στο Florence Gould Hall Theater, στη Νέα Υόρκη, στα πλαίσια του New York City Greek Film Festival. O σκηνοθέτης θα συμμετάσχει σε Q&A και στις δύο προβολές.

https://nycgreekfilmfestival.com/the_great_fire_of_salonica_birth_of_a_city_grigoris_vardarinos/

Το ντοκιμαντέρ θα διαγωνιστεί επίσης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που θα πραγματοποιηθεί από 24 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2018.

Το ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Βαρδαρινού πραγματοποίησε την τηλεοπτική του πρεμιέρα τον Δεκέμβριο του 2017 στο κανάλι Cosmote History της COSMOTE TV, που είναι το μοναδικό ελληνικό κανάλι ντοκιμαντέρ, με επίκεντρο την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της le plus petit chef  σε συμπαραγωγή της COSMOTE TV, με την ευγενική υποστήριξη της Δ.Ε.Θ.-HELEXPO και του Ο.Λ.Θ.


Σχολιάστε εδώ