Θα παραλάβουμε καμένη γη…

Θα παραλάβουμε καμένη γη…

-Λένε κορυφαία στελέχη της ΝΔ

Σχέδιο υπονόμευσης της επόμενης κυβέρνησης διαβλέπουν στη Νέα Δημοκρατία πίσω από μια σειρά κινήσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης σε μείζονος σημασίας ζητήματα.

Σκοπός του Αλ. Τσίπρα θεωρούν ότι είναι να παραδώσει την εξουσία με τη χώρα να αντιμετωπίζει αναρίθμητα ανοιχτά μέτωπα και η γενικότερη κατάσταση να είναι δύσκολα διαχειρίσιμη από τον διάδοχό του πρωθυπουργό. Σε βαθμό τέτοιο που αργά ή γρήγορα η πίεση να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Προϊόντος του χρόνου, στα ηγετικά κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας εδραιώνεται η εκτίμηση ότι τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, αν κι εφόσον αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, θα είναι πολλαπλά και δυσεπίλυτα.

«Θα είμαστε η πρώτη κυβέρνηση που θα παραλάβει πραγματικά καμένη γη», λένε χαρακτηριστικά κορυφαία στελέχη, ενώ στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Κυρ. Μητσοτάκης παρομοιάζει με… ναρκοπέδιο την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα μετά τις εκλογές. Και δεν αναφέρεται μόνο στην οικονομία και τα εθνικά θέματα, αλλά ακόμη και την παιδεία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, τη δημόσια ασφάλεια. «Όπου έβαλαν το χέρι τους, θα αφήσουν πίσω τους ερείπια», τονίζουν γαλάζια στελέχη.

Στην οικονομία οι κλειστές αγορές, σε συνδυασμό με τα υψηλά πλεονάσματα και την απουσία σοβαρών επενδύσεων, δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι στην πορεία προς τις εκλογές ο κ. Τσίπρας, με παροχές και δωράκια προς τους πολίτες, θα εξαντλήσει το «μαξιλαράκι» που έχει φτιάξει με τους φόρους, τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες. Με συνέπεια η επόμενη κυβέρνηση να βρεθεί ενώπιον ενός οικονομικού αδιεξόδου.

Στη δημόσια διοίκηση το φλέγον ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Νέα Δημοκρατία θα έχει να κάνει τους χιλιάδες συμβασιούχους, οι συμβάσεις των οποίων -κατά την Πειραιώς- θα… φροντίσει η σημερινή κυβέρνηση να λήξουν στη θητεία της επόμενης κυβέρνησης. Θα είναι αυτή που θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις α­ντιδράσεις των ανθρώπων που θα μείνουν άνεργοι. Τον Μάιο του 2018 οι συμβασιούχοι έφταναν τους 88.000, ενώ σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, βάσει των ανακοινώσεων που έχουν κάνει οι υπουργοί, ο αριθμός το 2019 θα υπερβεί τις 100.000 – 110.000.

Πρόβλημα τρίτο, το Μεταναστευτικό, με κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να το παρομοιάζουν με βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Λόγω της ανικανότητας και της αναποτελεσματικότητας των σημερινών κυβερνώντων, η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να τεθεί εκτός ορίων. Και στους μήνες που μεσολαβούν θεωρείται απίθανο τα πράγματα να βελτιωθούν, το πιθανότερο είναι να επιδεινωθούν.

Στην Πειραιώς αντιλαμβάνονται ότι θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να μπει φρένο στη διάλυση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν αυτήν την πολυτέλεια. Ιδίως δε αν οι προσφυγικές ροές συνεχιστούν με την ίδια έ­νταση. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και τη δυσπιστία και την επιφυλακτικότητα των ξένων όσον αφορά τη διάθεση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες, μετά τις διαδοχικές καταγγελίες για σπατάλη και κακοδιαχείριση.

Στο μέτωπο της δημόσιας ασφάλειας η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί αντιμετωπίσει το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει η σημερινή με την ανεκτική πολιτική της και παράλληλα να αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, που έχει χαθεί τα τελευταία αυτά χρόνια. Στην προσπάθειά της αυτή η επόμενη κυβέρνηση θα χρειαστεί να έρθει σε αντιπαράθεση με ομάδες που δρουν στο κέντρο της Αθήνας και ειδικότερα στον χώρο των Εξαρχείων.

Και μπορεί ο κ. Μητσοτάκης, με μια δόση υπεραισιοδοξίας, να δήλωσε παλαιότερα ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια με συνοπτικές διαδικασίες, στη Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζουν όμως ότι η προσπάθεια θα είναι επίπονη και θα απαιτηθεί χρόνος για να μπει τάξη.


Σχολιάστε εδώ