Το θερμό καλοκαίρι της ανάπτυξης έληξε με την τέλεια καταιγίδα!

Το θερμό καλοκαίρι της ανάπτυξης έληξε με την τέλεια καταιγίδα!

-Υποστηρίζει ο πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ Μπομπ Τράα

«Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τη δεκαετία του 2000 ‘‘το μακρύ θερμό καλοκαίρι της ανάπτυξης’’ της ελληνικής οικονομίας, όταν είχε ενισχυθεί από το ευρώ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το θετικό κλίμα, καθώς η Ελλάδα είχε κατακτήσει το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο.

Όμως κάτω από την επιφάνεια επιβραδυνόταν ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού, ενώ μαζεύονταν σύννεφα στον ορίζοντα επειδή αυτό το μακρύ θερμό καλοκαίρι είχε χρηματοδοτηθεί με έκδοση χρέους και όχι με έκδοση μετοχών. Το καλοκαίρι έληξε εν μέσω ‘‘τέλειας καταιγίδας’’, που εκδηλώθηκε από το 2009 και μετά.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην πορεία της καταιγίδας εξαιτίας της υπερβολικής συσσώρευσης χρέους. Αυτό που προκάλεσε την τέλεια καταιγίδα ήταν η υπερθέρμανση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας των υπερβολικά υψηλών καθαρών δαπανών, της απώλειας ανταγωνιστικότητας, της κακής κυκλικής και όχι αντικυκλικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Η χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε στις ΗΠΑ αποτέλεσε τη σπίθα που προκάλεσε την ανάφλεξη όλων αυτών των εύφλεκτων υλικών και διέκοψε την εξωτερική χρηματοδότηση της Ελλάδας. Ο Δαίδαλος αγνόησε τους οιωνούς».

* Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα από το άρθρο του Μπομπ Τράα στην «Καθημερινή».


Σχολιάστε εδώ