Στον τοίχο η κυβέρνηση για τα κονδύλια για το Προσφυγικό
-Μετά την έφοδο της OLAF, ήρθαν και καταγγελίες για το μεγάλο πάρτι που γίνεται με τις ΜΚΟ, όπου έχει χαθεί πλήρως ο έλεγχος…
Στη δίνη ενός εν δυνάμει σκανδάλου σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων για τους πρόσφυγες βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής (φιλοξενίας) εκθέτει διεθνώς τη χώρα.
Παρά τις αποκαλύψεις και τις καταγγελίες για σπατάλη και κακοδιαχείριση και από ξένα Μέσα Ενημέρωσης, η κυβέρνηση αποφεύγει (αρνείται) μέχρις στιγμής να παράσχει επαρκείς και πειστικές εξηγήσεις (διευκρινίσεις) ως προς τα επίμαχα ζητήματα.
Κυρίως για το πού και πώς κατανεμήθηκε και δαπανήθηκε το ποσό του 1,6 δισ. που έχει διατεθεί ως τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό την ίδια στιγμή που αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν (OLAF) ερευνούν (από το 2016) το ενδεχόμενο εκτεταμένης απάτης στη διαχείριση των χρημάτων.
Η εν λόγω Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης έχει βάλει στο μικροσκόπιο κονδύλια ύψους 52 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στο υπουργείο Άμυνας με τελικό προορισμό τους πρόσφυγες (σίτιση). Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει ότι έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες, πλην όμως το γεγονός ότι η OLAF έχει ξεκινήσει έρευνες σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ενδεικτική του τρόπου που… προσεγγίζει το όλο θέμα η κυβέρνηση είναι και η αντίδραση στις καταγγελίες του μέχρι πρότινος διευθυντή της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Ανδρ. Ηλιόπουλου.
Αντί ο αρμόδιος υπουργός Δ. Βίτσας να διατάξει έρευνα και να δει αν έχουν βάση οι καταγγελίες, κατήγγειλε τον αντιστράτηγο ε.α. κ. Ηλιόπουλο και απαίτησε την παραίτησή του! Ο τελευταίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό όσο και από ΜΚΟ.
«Έχει χαθεί ο έλεγχος, επικρατεί ένας χάος», είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε ότι πολύ σύντομα η κατάσταση στα νησιά θα μοιάζει με αυτή που επικρατεί στην Ειδομένη.
Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στις ΜΚΟ και τις κατηγόρησε λέγοντας ότι λειτουργούν ανεξέλεγκτα. «Υπάρχει σοβαρό θέμα με τις δεκάδες ΜΚΟ, οι οποίες διαχειρίζονται πολλαπλάσια κονδύλια συγκριτικά με το ελληνικό κράτος, χωρίς να γνωρίζουμε τα μνημόνια συνεργασίας, με ποιον τα έχουν συνάψει και τι ακριβώς κάνουν», σημείωσε. Ειδικότερα για τη Μόρια είπε ότι έχει διατεθεί 1 εκατ. ευρώ μόνο για τη μεταφορά των λυμάτων από το κέντρο, αλλά το έργο βρίσκεται ακόμη στο μηδέν.
Αιχμές κατά της κυβέρνησης για το Προσφυγικό διατύπωσε κι ο γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, ο οποίος σημείωσε ότι παρά τη βοήθεια που παράσχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ξεχωριστά τα κράτη-μέλη η κατάσταση κάθε άλλο παρά ικανοποιητική είναι. Επιβεβαίωσε δε ότι το συνολικό ποσό που έχει πάρει η χώρα μας για τους πρόσφυγες ανέρχεται στο 1,6 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει πει ότι το συνολικό ποσό δεν είναι τόσο μεγάλο.
Την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής προκειμένου να διερευνήσει το περιεχόμενο των καταγγελιών του Ανδρ. Ηλιόπουλου ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής ο βουλευτής του Κινήματος Θ. Παπαθεοδώρου χαρακτηρίζει μη επαρκείς τις απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού Δ. Βίτσα, ενώ κάνει λόγο και για «επιχείρηση απαξίωσης και εκφοβισμού» όσων τόλμησαν να προβούν σε καταγγελίες. «Η διερεύνησή τους σε ποινικό επίπεδο είναι πλέον ζήτημα της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά σε πολιτικό επίπεδο είναι ζήτημα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής», τονίζει.