Πέφτει μαχαίρι στα «κόκκινα» δάνεια
-Στο 17% με 22% θα πρέπει να μειωθούν μέχρι το 2022 -Προβλέπονται γενναίες ρυθμίσεις και διαγραφές αλλά και πλειστηριασμοί
Μέχρι το 2022, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, δεσμεύονται έναντι του SSM να μειώσουν στο 17% με 22% τα λεγόμενα «μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα» (NPEs) από 43% με 54% που είναι σήμερα ο πήχης.
Που σημαίνει ότι από τα 88,6 δισ. ευρώ που ήταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο τέλος του πρώτου εξαμήνου πρέπει να μειωθούν στα 35 με 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021. Ήτοι, μείωση κατά 45 δισ. ευρώ. Και αυτή η πτώση του πήχη θα γίνει με μαζικές πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, πλειστηριασμούς και πωλήσεις μεγάλων πακέτων ακινήτων αλλά και με γενναίες ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες και διαγραφές για να εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι αυτοί έχουν εγκριθεί από τις Διοικήσεις των τραπεζών και έχουν διαβιβαστεί στις Εποπτικές Αρχές.
Ο στόχος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων ανά τράπεζα είναι:
• Για την Alpha Bank στο 22% από 52%.
• Για την Εθνική στο 17% – 18% από 43%.
• Για τη Eurobank στο 15% (17% σε επίπεδο ομίλου) από 45%.
• Για την Τράπεζα Πειραιώς στο 22% από 54%.
Στη… λιανική τα… δάνεια!
Στο μεταξύ, μια νέα… εξέλιξη βγήκε μεσοβδόμαδα στον αέρα: Οι τράπεζες… θυμωμένες επειδή δεν βρίσκουν… ευήκοα ώτα στους επιχειρηματίες που δεν εξυπηρετούν τις οφειλές τους, προχωρούν σε απευθείας πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds.
Που σημαίνει ότι, παράλληλα με τη μεταβίβαση μεγάλων χαρτοφυλακίων, θα πωλούν και μεμονωμένα δάνεια. Π.χ., δάνεια μίας μόνο επιχείρησης, ακόμη κι αν είναι μικρομεσαία.
Ήδη, ανάμεσα στις επιχειρήσεις που θα δουν τα δάνειά τους να πωλούνται είναι ο Όμιλος Σαρακάκη, η Χαλυβουργία Ελλάδος, οι Μαρίνες Ρόδου και το Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πάτρας. Πρώτη σε αυτήν τη νέα… φάση μπήκε η Eurobank και ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς.
Μετά το κραχ…
Ο πανικός που προκάλεσε η κατάρρευση στο Χρηματιστήριο των τραπεζικών μετοχών την περασμένη Τετάρτη κινητοποίησε την κυβέρνηση για επίσπευση της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων.
Και ήδη δόθηκε εντολή για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10-15 δισ. ευρώ την τριετία 2019-2021 από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν εντός της επόμενης τριετίας είναι κυρίως στεγαστικά και χορηγήσεις προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs).
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στα στεγαστικά δάνεια αγγίζουν τα 28 δισ. ευρώ.
Ρύθμιση με 120 δόσεις!
-Και με διαγραφή του 85% των οφειλών
Μπροστά στη συνεχιζόμενη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχουν φτάσει στα 101,7 δισ. ευρώ (μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους αυξήθηκαν κατά 5,7 δισ. ευρώ), τα οποία χρωστούν 3.933.628 οφειλέτες, κάτι που πιστοποιεί ότι λεφτά δεν υπάρχουν στο Ταμείο των επιχειρήσεων και στην τσέπη των μισθωτών και των συνταξιούχων, η κυβέρνηση προχωρεί σε μία ακόμη ρύθμιση για τα χρέη στην Εφορία μέχρι και σε 120 δόσεις.
Προϋπόθεση συμμετοχής είναι να εξυπηρετούνται κανονικά οι υποχρεώσεις του 2018 ή να έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την έναρξη της νέας ρύθμισης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει:
• Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
• Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ και αριθμός δόσεων μέχρι 120.
• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.