Παυλόπουλος: Απαράγραφες οι γερμανικές αποζημιώσεις

Παυλόπουλος: Απαράγραφες οι γερμανικές αποζημιώσεις

Την ανάγκη προάσπισης του κοινωνικού κράτους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στη διάρκεια αντιφώνησής του στην εκδήλωση ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη του Δήμου Σφακίων.

«Εμείς, οι Έλληνες, που ζήσαμε πρόσφατα μια μεγάλη οικονομική -και όχι μόνο- κρίση, γνωρίζουμε καλά την αξία του κοινωνικού κράτους δικαίου και είμαστε πρόθυμοι να το υπερασπιστούμε έναντι όσων βάλουν σήμερα κατά της αναγκαιότητάς του. Ταυτοχρόνως, δε, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έναντι όλων εκείνων, οι οποίοι απεργάζονται την υπονόμευσή του και εντέλει την κατεδάφισή του», σημείωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί στην περιοχή και τόνισε ότι στο πλαίσιο της ιερής μνήμης για τα θύματα εκείνης της περιόδου εντάσσει η χώρα μας τις νόμιμες, όπως τις χα­ρακτήρισε, αξιώσεις έναντι της Γερμανίας. «Οι αξιώσεις μας είναι πάντα νομικώς ενεργές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής- και δικαστικώς επιδιώξιμες», σημείωσε.

«Ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να τη λάβει αρμόδιο δικαστικό forum, με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω Διεθνούς Δικαίου. Η θέση αυτή είναι, πλέον, κυριολε­κτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι «η Γερμανία -μία χώρα που συμπορεύεται μαζί μας στον ευρω­παϊκό δρόμο στην τελευταία περιπέτεια που έζησε η χώρα μας- αντιλαμβάνεται ότι το να σέβεσαι τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό και την ευρωπαϊκή ιστορία είναι πράξη χρέους».


Σχολιάστε εδώ