Η συνταγματική αναθεώρηση το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για τον Ζάεφ

Η συνταγματική αναθεώρηση το επόμενο μεγάλο εμπόδιο για τον Ζάεφ

-Που αποτελεί προϋπόθεση για να κυρωθεί η Συμφωνία από την Ελληνική Βουλή, προϋπόθεση που έχει θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ένα ισχυρό πλήγμα για τη σκοπιανή ηγεσία -και την αλαζονεία της-, που λόγω της πρωτόγνωρης στήριξης Αμερικανών και Ευρωπαίων θεωρούσε ότι η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν ανέφελη και χωρίς απρόοπτα.

Από το βράδυ της περασμένης Κυριακής Ζ. Ζάεφ και Ν. Ντιμιτρόφ, πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών α­ντίστοιχα, με το 66% των πολιτών να τους έχει γυρίσει την πλάτη, κατάλαβαν ότι ο δρόμος θα είναι σπαρμένος με α­γκάθια.

Το φιάσκο με το δημοψήφισμα ήταν απλώς η αρχή. Η επόμενη δοκιμασία θα έχει να κάνει με την επικύρωση της συμφωνίας. Πρόθεση του Ζ. Ζάεφ είναι να οδηγήσει άμεσα τη χώρα σε εκλογές με την προσδοκία να διευρύνει την πλειοψηφία και σε συνεργασία με το αλβανικό κόμμα να κυρώσει τη Συμφωνία. Αμερικανοί κι Ευρωπαίοι ωστόσο τον πιέζουν να το επιδιώξει με την παρούσα, καθώς θεωρούν ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν σημαντικά την κατάσταση.

Για να συμβεί αυτό ωστόσο ο σκοπιανός πρωθυπουργός πρέπει να βρει οκτώ τουλάχιστον βουλευτές, πέραν των κυβερνητικών, που θα ψηφίσουν υπέρ. Να αναζητήσει, με άλλα λόγια, αποστάτες. Κάτι που δεν είναι εύκολο όπως εξελίσσονται όλα, με τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις. Οι φήμες περί εξαγοράς βουλευτών κάνουν ήδη τον γύρο στη γειτονική χώρα και προκαλούν, όπως είναι φυσικό, αντιδράσεις.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα τηρήσει το VMRO, το οποίο ούτως ή άλλως διαφωνεί με τη Συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Κρ. Μίτσκοσκι εξετάζει το ενδεχόμενο να απέχει από την ψηφοφορία προκειμένου να αποτρέψει το ενδεχόμενο βουλευτής ή βουλευτές του κόμματος να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία.

Το επόμενο εμπόδιο που πρέπει να υπερβεί ο Ζ. Ζάεφ έχει να κάνει με τις αλλαγές στο Σύνταγμα, βασικός όρος που έχει θέσει η ελληνική πλευρά ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η Συμφωνία. Και αμέσως μετά να ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό έχει τεθεί από την πρώτη στιγμή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος, μάλιστα, σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του επαναλαμβάνει τις κρίσιμες αλλαγές που πρέπει να κάνει η ηγεσία των Σκοπίων στο Σύνταγμά της. Και μόνο τότε θα μπορέσει να έρθει στην Ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση.


Σχολιάστε εδώ