Γ. Παπαγιαννόπουλος: Δρομολογείται (ξανά μανά) ελληνοτουρκικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης;

Γ. Παπαγιαννόπουλος: Δρομολογείται (ξανά μανά) ελληνοτουρκικός διάλογος εφ’ όλης της ύλης;


Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αρχιτέκτονα – Συγγραφέα,
Μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής
του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης
των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα
e-mail: [email protected]


Η είδηση που προέκυψε από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, στον ΟΗΕ, ήταν η πρόσκληση για επίσκεψη εργασίας του έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην ουσία η διά της πλαγίας έναρξη ενός εφ’ όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, ως αποτέλεσμα όσων συμφωνήθηκαν αρχικά στην πρόσφατη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Σμύρνη (Κοτζιάς για όλες τις δουλειές…). Υπενθυμίζουμε ότι παραδοσιακά η Άγκυρα επιδιώκει εφ’ όλης της ύλης διμερή διαπραγμάτευση ουσιαστικά για τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει τις τελευταίες δεκαετίες στο Αιγαίο.

Με τον Τραμπ ο Ερντογάν έπαιξε μπαλίτσα (και ναι και όχι), τη στιγμή που το Βερολίνο δεν κρύβει την υποστήριξή του προς την Άγκυρα. «Η Γερμανία έχει συμφέρον από μια ισχυρή Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει τώρα να προχωρήσει σε απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις», γράφει η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Σημειώνεται ότι σε λίγες ημέρες θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του τούρκου Προέδρου στη Γερμανία.

Θα συμπεριλάβει ο νέος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το Κυπριακό; Στη Νέα Υόρκη πάντα, στον ΟΗΕ, άρχισαν οι επαφές των εμπλεκομένων στο Κυπριακό. Η μπάλα, ωστόσο, βρίσκεται στα πόδια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος θα καθορίσει τα επόμενα βήματα. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Γκουτιέρες θα αποφασίσει κατά πόσο θα συγκαλέσει συνομιλίες ή θα παραπέμψει τους εμπλεκόμενους σε μια περίοδο προετοιμασίας. Είναι, πάντως, ξεκάθαρο πως εάν και εφόσον ξεκινήσουν συζητήσεις, είτε αμέσως είτε αργότερα, η βάση θα είναι το γνωστό, δυσλειτουργικό πλαίσιο Γκουτιέρες.

Στόχος του Γενικού Γραμματέα είναι η επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας επί του πλαισίου του. Δηλαδή μία δεσμευτική, ενδιάμεση λύση. Ο Αναστασιάδης, πιεζόμενος από το κόμμα του (ΔΗΣΥ) και το ΑΚΕΛ, δεν αποκλείεται να υποχωρήσει σε μια νέα διαδικασία με περιορισμένες προοπτικές επιτυχίας. Παρουσιάζεται προβληματισμένος με τις προοπτικές, είναι όμως αμφίβολο κατά πόσο θα αντέξει τις πιέσεις εντός και εκτός Κύπρου.

Την ίδια στιγμή που η Λευκωσία προβαίνει σε στρατηγικής σημασίας ανοίγματα στην περιοχή, στο Κυπριακό παρουσιάζεται εγκλωβισμένη σε αδιέξοδες πορείες.

Σε διαδικασίες που δεν οδηγούν πουθενά, ενώ η βάση και το περιεχόμενο των συζητήσεων διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μη λειτουργικό, το οποίο δεν θα αντέξει στον χρόνο. Σε μια αντιφατική και αδιέξοδη πορεία. Με άλλα λόγια, δεν συμβαδίζουν τα γεωστρατηγικά ανοίγματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Κυπριακό, με την αποδοχή της διζωνικής – δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Είναι σαφές, στο νέο διεθνές ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οποιοσδήποτε ελληνοτουρκικός διάλογος με την Τουρκία, με τις πάγιες επιδιώξεις της σε Αιγαίο και Κύπρο, χωρίς στόχους και προσανατολισμό από την ελληνική πλευρά, θα έχει ως αποτέλεσμα είτε ένα ακόμη αδιέξοδο είτε -το χειρότερο, λόγω της εθελοδουλίας των ελληνικών κυβερνήσεων- θα αποβεί εις βάρος των συμφερόντων Ελλάδας και Κύπρου.


Σχολιάστε εδώ