Τσακαλώτος: Δεν καταρρέουν οι τράπεζες

Τσακαλώτος: Δεν καταρρέουν οι τράπεζες

Στήριξη στο τραπεζικό σύστημα μετά το «κραχ» της Τετάρτης, έδωσε ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από τη Βούλη.

Μια κίνηση εφησυχασμού προς τους επενδυτές, αλλά ενδεχομένως και για να προλάβει χειρότερες εξελίξεις…

Μιλώντας στο περιθώριο συζήτησης νομοσχεδίου, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «οι τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση», «Να μην λέτε ότι καταρρέουν οι τράπεζες. Δεν είναι σωστό αλλά δεν είναι και αλήθεια», αναγνώρισε, όμως, πως «έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους», λόγω του προβλήματος των κόκκινων δανείων, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε τέσσερα θετικά γεγονότα που έγιναν για τις τράπεζες τον τελευταίο καιρό ως «θεμελιακά δεδομένα» όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Τα γεγονότα αυτά είναι:

>«Δεν έχουν πια ELA.
> Δεν έχουν ανάγκη ρευστότητας.
>Όλες οι τράπεζες έφτασαν στους στόχους για τα NPLS για τα κόκκινα δάνεια.
>Όλες πέρασαν το stress test και όλες έχουν επιστροφή καταθέσεων.

Και συνέχισε: «Αυτά πρέπει να κοιτάνε όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα αλλά οι επενδυτές που θέλουν να βγάλουν χρήματα μακροπρόθεσμα», δήλωση, αιχμή, για την χθεσινή βουτιά του χρηματιστηρίου.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως ο αγώνας για την μείωση των κόκκινων δανείων πρέπει να συνεχιστεί, σημειώνοντας πως υπάρχουν οι θεσμοί που μπορούν γρήγορα, ν’ αντιμετωπίσουν προβλήματα, όπως η Ένωση Τραπεζών, το ΤΧΣ, τα υπουργεία.

«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν προκλήσεις μπροστά τους. Πρέπει να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Εμείς έχουμε δημιουργήσει ένα thinking capacity που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, και αντιμετωπίζουμε προβλήματα, π.χ. Αν πχ δεν δουλεύει ο εξωδικαστικός πως ξεμπλοκάρεται! Η κυβέρνηση έχει αυτή την επίβλεψη και συναινετικά όλοι μαζί πιστεύουμε ότι η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι αντιμετωπίσιμη». Καταλήγοντας ο υπουργός προέβλεψε ότι το 2019 θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάπτυξη, μεγαλύτερη απασχόληση, περισσότερες επενδύσεις σε σχέση με πέρσι.


Σχολιάστε εδώ