HSBC: Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες

HSBC: Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες

Η HSBC κάνει λόγο για την τρίτη μείωση της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και άλλα 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, με τους επενδυτές να φαίνεται πως έχουν χάσει εντελώς την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες.

Υπάρχουν επίμονα ερωτήματα ως προς την ικανότητά τους να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ απουσιάζει εντελώς η ανάπτυξη στα δάνεια. Το capital.gr σημειώνει πως η HSBC τονίζει πως η αγορά ανησυχεί το πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας συνεχούς πίεσης στην κερδοφορία ή ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων. 

Ενώ επισημαίνει πως κατανοεί τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις top line τάσεις, προσθέτοντας πως αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους να μειωθούν κατά 13% το 2018, κατά 2% και 1% το 2019 και το 2020, αντίστοιχα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία υποβολής των τριετών σχεδίων τους στις εποπτικές αρχές.

Συνεχίζει το ρεπορτάζ του capital.gr, pράγματι πάντως το μείγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό απ’ όσο ανέμενε, με μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στις πωλήσεις (που έχουν υψηλότερο κόστος), στις τιτλοποιήσεις και στις ρευστοποιήσεις, απ’ ό,τι στις αναδιαρθρώσεις, Όμως, το σημαντικό  είναι πως οι εποπτικές αρχές φαίνεται πως είναι ακόμη πρόθυμες να δώσουν στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών assets με τρόπο που δεν επηρεάζει τα κεφάλαια.

Η αντίδραση της αγοράς φαίνεται υπερβολική, καταλήγει η HSBC, τονίζοντας πως όπως σημείωσε και σε πρόσφατο report της, “τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι ελπίζαμε, αλλά καλύτερα από ό,τι φοβόμαστε τώρα” (Worse than was hoped, better than now feared).


Σχολιάστε εδώ