Το «Πράττω» ανοίγει πανιά…
Η κίνηση «Πράττω», ως συγκυβερνώσα κίνηση με επικεφαλής τον Νίκο Κοτζιά, με διακριτή παρουσία, συμμετέχει στον διάλογο για την επόμενη μέρα, καταθέτοντας την οικονομική της πρόταση για το μέλλον της πατρίδας, διεκδικώντας και προσβλέποντας:
Σε μια Ελλάδα της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας, της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.
Αξιοποιεί τον πλούτο της χώρας για τα συμφέροντα του λαού.
Σε μια Ελλάδα της δημιουργίας, των ικανοτήτων, της αξιοκρατίας και των ελευθεριών.
Σε μια βαθιά παραγωγική ανασυγκρότηση με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Με νέους θεσμούς οργάνωσης της οικονομίας.
Στον τερματισμό των πολιτικών άνισης κατανομής του πλούτου και των υποχρεώσεων σε βάρος του λαού.
Στο τσάκισμα της ισχύος λίγων, που αποτελούν το κεντρικό πρόβλημα δυσλειτουργίας του ελληνικού κοινωνικού – οικονομοπολιτικού σχηματισμού.
Η ολιγαρχία και η διαπλοκή είναι η πηγή των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και τα οποία την έφεραν στη σημερινή κρίση.
Σχεδιάζουμε και εργαζόμαστε για μια οικονομία που στο επίκεντρό της έχει την ελεύθερη βούληση για το κοινό καλό, για ένα κράτος αρωγό στην ανάπτυξη, στις ίσες ευκαιρίες, στην προστασία των αδυνάτων, στο δικαίωμα στην εργασία. Στηρίζεται στη συλλογικότητα και την ιστορική συνείδηση των Ελλήνων.
Το «Πράττω» σε αυτήν τη νέα μορφή διαχείρισης της κρίσης, την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των Μνημονίων, καταθέτει τους βασικούς άξονες της οικονομικής του πρότασης, για διάλογο με την κοινωνία και τους οικονομικούς φορείς.
Οι βασικοί άξονες:
1) Η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, η βελτίωση της αποδοτικότητας και ο εκσυγχρονισμός του διοικητικού μηχανισμού ώστε να εξυπηρετεί τους πολίτες με καλύτερο τρόπο και να είναι σε θέση να διαδραματίσει τον επιτελικό του ρόλο, η ολοκληρωμένη και σωστά σχεδιασμένη ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με προστασία από κινδύνους ελέγχου και παραβίασης της ιδιωτικότητας.
2) Η ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και των ελεγκτικών μηχανισμών για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τη μείωση των φορολογικών βαρών και της έμμεσης φορολογίας και τη θεσμοθέτηση ενός αναλογικού και σταθερού φορολογικού συστήματος.
3) Η αναβάθμιση της παιδείας και της έρευνας, η αντιστροφή της «φυγής εγκεφάλων» στο εξωτερικό και η καλύτερη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις ανάγκες της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας.
4) Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με στοχευμένες παρεμβάσεις και ενίσχυση της δημόσιας υγείας και πρόνοιας.
5) Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων σε τομείς στρατηγικής σημασίας.
6) Η άνοδος της παραγωγικότητας με προσέλκυση επενδύσεων, μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων, έμφαση σε παραγωγικές δραστηριότητες και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και σε κλάδους της οικονομίας που διαθέτουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια.
7) Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά προϊόντων και της υγιούς επιχειρηματικότητας, με περιορισμό της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της πολυνομίας.
8) Η καλύτερη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των αποβλήτων με υιοθέτηση ενός μοντέλου «κυκλικής οικονομίας», στο οποίο τα απόβλητα ελαχιστοποιούνται και οι πόροι διατηρούνται εντός της οικονομίας και χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά, δημιουργώντας περαιτέρω αξία.
9) Η συστηματική, με στρατηγικό ορίζοντα και σχεδιασμό, αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας σε ενέργεια και μεταφορές.
10) Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του τραπεζικού συστήματος και η εξασφάλιση της ρευστότητας της οικονομίας με κίνητρα για την επιστροφή των καταθέσεων που διέρρευσαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης και η ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας.
11) Ο επανασχεδιασμός του αγροτοδιατροφικού τομέα από την παραγωγή έως τη διάθεση των προϊόντων στον τελικό καταναλωτή.
Το «Πράττω», έχοντας γνώση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις για την κατάθεση συνολικού σχεδίου οικονομικής ανάταξης και κοινωνικής συνοχής – συμμετοχής.
Ο λαός, χρησιμοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία του, να συμβάλει με τη συνεργασία και την προσπάθειά του στην ανατροπή της ζοφερής κατάστασης.
Οφείλει ο λαός να κερδίσει σε αυτόν τον αγώνα.