Πρωτοδικείο Αθηνών: Πιθανολογούνται αντισυνταγματικές όλες οι προσλήψεις του Κτηματολογίου

Πρωτοδικείο Αθηνών: Πιθανολογούνται αντισυνταγματικές όλες οι προσλήψεις του Κτηματολογίου

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι δικηγόροι του Κτηματολογίου, διαφωνώντας με τη μετατροπή των συμβάσεών τους, από δικηγόροι με έμμισθη εντολή σε δημοσίους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Με μία αμφισβητούμενη διαδικασία προφορικής συνέντευξης και μοριοδότησης, παρέμειναν ως δικηγόροι μόνο 12 από τους 63.

Το σκεπτικό της εν λόγω απόφασης ανοίγει ξανά τη συζήτηση αναφορικά με τον νόμο για τη μετατροπή του φορέα του Κτηματολογίου από ανώνυμη εταιρεία σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Ουσιαστικά, η απόφαση απορρίπτει το αίτημα των δικηγόρων, αναφέροντας πως δεν μπορούν να ζητούν ισότητα με όσους διατήρησαν τη δικηγορική ιδιότητα, επειδή η «αυτόματη» μεταφορά όλων των εργαζόμενων από μία ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου πιθανολογείται ως αντισυνταγματική.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος προβάλλεται ως επιχείρημα συνταγματικότητας το γεγονός ότι διαβουλεύθηκαν με το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η αλήθεια είναι όμως πως (όπως είχαμε -αποκλειστικά- αποκαλύψει πριν από έντεκα μήνες) υπήρχαν ενστάσεις για τη συνταγματικότητα των εν λόγω προσλήψεων και εντός της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Το ζήτημα είναι σημαντικό, αφού η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και η λειτουργία των κτηματολογικών γραφείων βασίζεται στον εν λόγω νόμο. Αναμένεται δε με ενδιαφέρον η απόφαση του ΣτΕ, στο οποίο έχουν προσφύγει οι άμισθοι υποθηκοφύλακες.


Σχολιάστε εδώ