Τα ανοιχτά μέτωπα της ΝΔ στις Περιφέρειες
Ψηλά στην ατζέντα της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται οι περιφερειακές εκλογές, αν και απέχουμε πλέον των επτά μηνών από τις εκλογές του Μαΐου.
Αντίθετα με τους δήμους, η αναμέτρηση για τις 13 περιφέρειες θα έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και από τα αποτελέσματα θα προκύψουν κρίσιμα συμπεράσματα για την επιρροή (αποδοχή) των κομμάτων στην ελληνική κοινωνία. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στη ΝΔ είναι το γεγονός ότι το ζήτημα των υποψηφιοτήτων διαχειρίζεται ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος πάντως στην παρούσα φάση βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά ανοιχτά μέτωπα. Προβλήματα με μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας εντοπίζονται σε επτά (!) περιφέρειες, όπου η λύση που θα δοθεί θα επηρεάσει (καθορίσει) το εκλογικό αποτέλεσμα σε καθεμιά από αυτές.
Η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί τον διακαή πόθο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η τελευταία φορά που νίκησε ήταν το μακρινό 1998, όταν υπήρχε η Νομαρχία Αθηνών – Πειραιώς, με υποψήφιο στέλεχος εκτός παράταξης, τον Θ. Κατριβάνο. Μπορεί η νυν περιφερειάρχης Ρ. Δούρου να έχει υποστεί μεγάλη φθορά (ενδεχομένως να μην είναι ξανά υποψήφια), ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις του και κατά συνέπεια η αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Αρχική σκέψη του κ. Μητσοτάκη ήταν να στηρίξει τον ανεξάρτητο Ανδρ. Παχατουρίδη, ωστόσο οι αποκαλύψεις σχετικά με το «πόθεν έσχες» του τον υποχρεώνουν να κάνει ένα βήμα πίσω. Υπάρχει πάντα διαθέσιμος ο Γ. Πατούλης, αν κι εφόσον δεχθεί να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων.
Η αποχώρηση του Κ. Μπακογιάννη (θα είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων) δημιουργεί ένα σοβαρό κενό για τη ΝΔ στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας. Ονόματα υποψηφίων έχουν ακουστεί πολλά, πλην όμως ένας-δύο θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη νίκη. Ένας εξ αυτών ο βουλευτής Ευβοίας Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος ωστόσο δεν δείχνει -προς το παρόν τουλάχιστον- πρόθυμος να εγκαταλείψει την κεντρική πολιτική σκηνή και να μετακινηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ επιφυλάχθηκε να δώσει οριστική απάντηση.
Στην Κρήτη ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να βρει υποψήφιο που να μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την Περιφέρεια με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί την κυριαρχία του. Για τον λόγο αυτό εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει τον προερχόμενο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΚΙΝΑΛ) νυν περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη. Αν όμως αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητά του κι ο ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα περιπλέκονται για τη ΝΔ, δεδομένου ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε να συμπορευτεί με τον κ. Τσίπρα.
Οριστική είναι η απόφαση στην Πελοπόννησο να μη στηριχθεί εκ νέου ο Π. Τατούλης και αναζητείται ο κατάλληλος υποψήφιος, που ίσως βρεθεί στο πρόσωπο του Π. Νίκα.
Όλα τα άλλα ονόματα που εξετάστηκαν απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Μετά το «όχι» του βουλευτή Ανδρ. Κατσανιώτη, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε στον γιο του Κ. Στεφανόπουλου, Ηλία, να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την οποία στις προηγούμενες εκλογές η ΝΔ είχε χάσει με μία μονάδα διαφορά στον δεύτερο γύρο.
Θολό είναι το τοπίο σχετικά με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Οι πληροφορίες ότι η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ (Στ. Μαλέλη) και όχι τη γαλάζια νυν περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Το θέμα παραμένει ανοιχτό και όλα θα κριθούν στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχει μαζί της ο κ. Μητσοτάκης.
Στην Ήπειρο το πρόβλημα που έχει προκύψει έχει μικρότερο βαθμό δυσκολίας, αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την κρίση των πολιτών στις εκλογές. Κόντρα στον νυν περιφερειάρχη Αχ. Καχριμάνη θα κατέβει ως ανεξάρτητος (με μεγάλες πιθανότητες να στηριχθεί από κόμματα) ο επικοινωνιολόγος Σπ. Ριζόπουλος. Στο πλευρό του έχουν ταχθεί και τοπικά στελέχη της ΝΔ, κάτι που προκαλεί εύλογες ανησυχίες στην Πειραιώς, ωστόσο εκτιμούν ότι στην πορεία προς τις εκλογές η στήριξη αυτή θα ατονήσει.