Μπούμερανγκ η δίωξη του Λαφαζάνη για την αντίστασή του στους πλειστηριασμούς
Αρνητικό αντίκτυπο έχει για την κυβέρνηση η κλήση σε απολογία του Π. Λαφαζάνη για τη δράση του, ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, κατά των πλειστηριασμών, με κατηγορίες μάλιστα που εκτείνονται στον μισό Ποινικό Κώδικα.
Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί, προερχόμενες κυρίως από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, θορύβησαν -όπως ήταν φυσικό- το Μέγαρο Μαξίμου, κατ’ εντολήν του οποίου 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Στην ερώτησή τους, μεταξύ των άλλων, χαρακτηρίζουν ήσσονος σημασίας τις ενέργειες του κ. Λαφαζάνη, υποστηρίζουν δε ότι οι διωκτικές και αστυνομικές αρχές μεροληπτούν και εν κατακλείδι υπονομεύουν τις πολιτικές αρχές της κυβέρνησης.
Η αντίδραση ωστόσο εκ μέρους του κ. Λαφαζάνη δεν ήταν αυτή που ανέμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατηγόρησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και στρεπτοδικία. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν προέβη σε οποιαδήποτε παράνομη πράξη και ως εκ τούτου δεν ζητάει ούτε επιείκεια ούτε ελαφρυντικά.
Ο κ. Λαφαζάνης προσήλθε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών (ΓΑΔΑ) την περασμένη Τετάρτη προκειμένου να δώσει εξηγήσεις (στο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος). Την ίδια ώρα, έξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο επικεφαλής της ΛΑΕ σημείωσε ότι μόνο στην Τουρκία γίνονται πολιτικές διώξεις ενάντια σε επικεφαλής δημοκρατικού κόμματος.
Κατηγόρησε μάλιστα ευθέως το Μέγαρο Μαξίμου ότι βρίσκεται πίσω από τη δίωξή του. Παρόντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης ο Μ. Γλέζος, οι πρώην υπουργοί Δ. Στρατούλης, Κ. Ήσυχος, Ν. Βαλαβάνη αλλά και δεκάδες εκπρόσωποι οργανώσεων της Αριστεράς καθώς και του αντιμνημονιακού χώρου. Μεταξύ αυτών οι Αλ. Αλαβάνος (Σχέδιο Β), Κ. Μπερσής (ΑΚΕΠ), Αντ. Νταβανέλος (ΔΕΑ), Δ. Σαραφινός (ΑΡΑΣ), η Ρ. Μακρή (Μέτωπο Νίκης), Γ. Καραμπελιάς (ΑΡΔΗΝ) κ.ά.