Μπλόκο στα σχέδια Τσίπρα  η πρόταση μομφής Μητσοτάκη

Μπλόκο στα σχέδια Τσίπρα η πρόταση μομφής Μητσοτάκη

-Τα κρυφά χαρτιά της ΝΔ

Η πρόταση μομφής δείχνει να είναι το ισχυρό χαρτί του Κυρ. Μητσοτάκη, στην προσπάθειά του να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ει δυνατόν να τερματίσει νωρίτερα τη θητεία της κυβέρνησης.

Σκοπός του αφενός να προκαλέσει ρήγμα στο κυβερνητικό συνασπισμό και αφετέρου να θέσει προ των ευθυνών τους πρωτίστως τον Π. Καμμένο και δευτερευόντως τα κόμματα ή τους μεμονωμένους βουλευτές που θα θελήσουν ενδεχομένως να καλύψουν το… κενό των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η δε αποστροφή του πρωθυπουργού στη «Wall Street Journal», ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει ακόμη και χωρίς τη στήριξη του Π. Καμμένου, ενίσχυσε περαιτέρω την απόφαση για την κατάθεση πρότασης μομφής.

Δημοσιοποιώντας ο Μητσοτάκης τις προθέσεις του στη διάρκεια κομματικής σύσκεψης, κατά παράβαση της πάγιας πολιτικής πρακτικής, που θέλει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να μην προαναγγέλλονται προκειμένου να μη χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να στείλει ένα διπλό μήνυμα, προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Πρώτον, ότι προτίθεται να παίξει με ανοιχτά χαρτιά και, δεύτερον, ότι θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ούτως ώστε να ανακόψει την πορεία των πραγμάτων και να είναι εκείνος που θα σφραγίσει τις εξελίξεις στην πορεία προς τις εκλογές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  «Θα σηκώσουμε κάθε πέτρα για να αποκαλύψουμε σπατάλες και σκάνδαλα»


Στην Πειραιώς θεωρούν απίθανο ακόμη και για δεδομένα του κ. Καμμένου να κάνει ολική αναστροφή στο ζήτημα των Σκοπίων και να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτός κι αν μέχρι τη στιγμή της ψηφοφορίας έχει πεισθεί ότι οι ΑΝΕΛ έχουν κλείσει τον κύκλο τους και επιδιώξει μια συμφωνία με τον Αλ. Τσίπρα, προκειμένου στις εθνικές εκλογές να περιληφθεί στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενος, ούτως ώστε έτσι να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον και την ασπίδα προστασίας που θα του παρέχει η βουλευτική ασυλία στις… περιπέτειες που τον περιμένουν στο άμεσο μέλλον.

Υπό νορμάλ συνθήκες, εκτιμούν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καμμένος θα καταψηφίσει τη συμφωνία και θα αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση. Σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής από τη ΝΔ θα βρεθεί μπροστά σε ένα σκληρό δίλημμα: Να καταψηφίσει και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα έναντι των πολιτών ή να υπερψηφίσει και να… συνταχθεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Η πρόταση μομφής πάντως θα έχει ως αποδέκτες κόμματα, όπως, π.χ., το Ποτάμι, αλλά και μεμονωμένους βουλευτές που κινούνται στον χώρο των ανεξάρτητων. Ο Στ. Θεοδωράκης έχει ξεκαθαρίσει ότι θα υπερψηφίσει τη συμφωνία, αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Ποια στάση θα τηρήσει στην πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία;


Σχολιάστε εδώ