Τζανακόπουλος: Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται η πρόθεση για μη περικοπή συντάξεων

Τζανακόπουλος: Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται η πρόθεση για μη περικοπή συντάξεων

O Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Αθήνα 984», μιλώντας για τις συντάξεις, είπε: «θεωρούμε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα» για την περικοπή τους.

Μίλησε ακόμη για τις κυβερνητικές προτεραιότητες, τον προϋπολογισμό και τις συντάξεις, τη Συμφωνία των Πρεσπών, το ταξίδι του ΠΘ στις ΗΠΑ, την έξοδο στις αγορές, την κυβερνητική συνεργασία, την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου, τη δια του τύπου δυσφήμηση.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης:

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
• Να διαμορφώσουμε με τους καλύτερους όρους έναν λελογισμένα επεκτατικό προϋπολογισμό
• Να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των εξαγγελιών του ΠΘ στη ΔΕΘ
• Να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να κάνουμε τα πρώτα σταθερά βήματα έξω από τη μνημονιακή επιτροπεία


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται αύριο. Το πιθανότερο είναι ότι θα περιλαμβάνει διαφορετικά δημοσιονομικά σενάρια σε σχέση με τις συντάξεις και θα αποτυπώνεται με σαφήνεια η δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει το μέτρο καθώς δεν είναι αναγκαίο.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Ελπίζουμε και αναμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα για να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια και στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Από το ταξίδι του ΠΘ στις ΗΠΑ μπορούμε να κρατήσουμε:
• Τη διπλωματική αναβάθμιση της θέσης της χώρας με δεδομένη τη μεγάλη επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών
• Το πέρασμα σε μια θετική ατζέντα με τη γειτονική Τουρκία
• Τις πολύ θετικές συναντήσεις με τις επενδυτικές κοινότητες που μας αποκαλύπτουν ένα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα που άλλωστε ήδη έχει παράξει αποτελέσματα στην εγχώρια ανάπτυξη: Το 2017 έκλεισε με αρκετά μεγάλο αριθμό άμεσων ξένων επενδύσεων 3,5 δις που έχει να γίνει από το 2006

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
Η ελληνική οικονομία αν ήθελε αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές χρήματος καθώς βρισκόμαστε στα ίδια επίπεδα δανεισμού με αυτά του 2006-2007 αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Ως ελληνικό δημόσιο δεν έχουμε λόγο να παίξουμε με την έξοδο στις αγορές επικοινωνιακά.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Ο ΠΘ είπε ότι η σταθερότητα της κυβερνητικής συνεργασίας εξαρτάται από τη στάση του κ. Καμμένου. Το κρίσιμο είναι η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από εκεί και πέρα είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε να προκαλέσει τριγμούς στην Ελληνική Κυβέρνηση. Η σχέση μεταξύ των δύο αρχηγών ήταν και παραμένει έντιμη.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ελληνική Αστυνομία συγκροτήθηκε ως σώμα με συγκεκριμένες αντιλήψεις και λογικές τις οποίες προσπαθούμε να αλλάξουμε. Νομίζω ότι η ΕΑ έχει και θετικά στον τρόπο που λειτουργεί ωστόσο σε ζητήματα σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καθημερινής συμπεριφοράς είναι κάτι που πρέπει να δούμε και η εκπαίδευση να γίνει καλύτερη. Το κυριότερο είναι να μην επιτρέψουμε τέτοιου τύπου συμπεριφορές να παραμείνουν ατιμώρητες. Έτσι θα δοθεί και ένα σήμα ότι η δημοκρατική πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται τέτοια λειτουργία από τη μεριά των αστυνομικών δυνάμεων ή οποιουδήποτε άλλου κρατικού φορέα.

ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΔΥΣΦΗΜΗΣΗ
Η εκτίμησή μου είναι ότι ο κάθε πολίτης, ακόμη και τα δημόσια πρόσωπα που είναι υποχρεωμένα να είναι πιο ανεκτικά στην κριτική, έχει το δικαίωμα να προσφεύγει στο φυσικό του δικαστή εφόσον θεωρεί ότι η τιμή και η υπόληψή του προσβάλλεται. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αναγκαία πρέπει να ισχύει για τους δημοσιογράφους η διαδικασία του αυτοφώρου για τη δια του τύπου δυσφήμηση. Η συζήτηση είναι αρκετά νομικοτεχνική ως προς αυτό. Ωστόσο έχει ανοίξει και η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει τις συγκεκριμένες προτάσεις της.


Σχολιάστε εδώ